Filmtip: Festen

Hoewel de meeste mensen vanavond zullen afstemmen op de voetbalwedstrijd Nederland – Duitsland, biedt Nederland 3 een goed alternatief voor de voetbalhater. Even na acht uur wordt de cultfilmhit Festen uitgezonden.

Festen is een meesterwerkje van Thomas Vinterberg, de regisseur die samen met Lars von Trier de dogmafilm in het leven riep. In praktijk bleek het manifest moeilijk haalbaar, waardoor er slechts een twintigtal echte dogmafilms zijn gemaakt. Festen wordt echter ook vaak onder deze noemer geschaard door het primitieve camerawerk.

Festen gaat over een groots verjaardagsfeest, maar één zoon besluit een boekje open te doen. Daardoor ontstaat een hachelijke situatie, wat voor de ene na de andere verrassende wending zorgt.

Festen, 20.08 uur, Nederland 3

1 Reacties // Reageer

One thought on “Filmtip: Festen

  1. Roland Klaverstijn

    Met grote tussenpozen, maar de tweede keer dat ik deze film zie. G E W E L D I G. Beklemmend. Alsof 1 van de gasten op het feest de videocamera vastheeft en midden IN het feest registreert. Tuurlijk: Dogma. Maar wat geweldig, wat indrukwekkend en wat confronterend. Vooral de andere posities die de familieleden iedere keer in het sociogram innemen. G R O O T S.

    P.S. Hoe was de oefenwedstrijd Nederland-Duitsland? Iemand gekeken?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>