Vernieuwing dwingt Aart Zeeman Netwerk te verlaten

Aart Zeeman heeft woensdag voor het laatst het actualiteitenprogramma ‘Netwerk’ gepresenteerd. De 52-jarige televisiepresentator stond in 1996 aan de wieg van het programma, dat de opvolger was van ‘Hier en Nu’. Zeeman wordt opgevolgd door Ghislaine Plag die Netwerk sinds eind 2008 al eenmaal per week presenteert. Dat de presentator moet stoppen met Netwerk zegt volgens de hoofdredacteur ‘niets over kwaliteiten en prestaties, maar vloeit voort uit de vernieuwingsoperatie die de NCRV op dit moment doorvoert’.

Aart Zeeman werkt sinds 1980 bij de NCRV en is destijds begonnen als verslaggever bij ‘Hier en Nu’. Daar maakte Zeeman vele spraakmakende reportages en dat is niet onopgevallen gebleven; zo kreeg hij in 1986 hij de onderscheiding Conservation Merit van het Wereld Natuur Fonds voor onderscheidende programma’s op het gebied van milieu. In 1994 won Zeeman de Zilveren Nimph op het festival van Monte Carlo voor de reportage ‘From nothing to nowhere’, over Cubaanse bootvluchtelingen.

In 1996 stond Aart Zeeman aan de wieg van Netwerk, het samenwerkingsverband tussen AVRO, KRO en NCRV. Sindsdien is hij één van de gezichten van dit actualiteitenprogramma, dat inmiddels gemaakt wordt door de EO en de NCRV. In 2009 won Aart Zeeman ‘De Tegel 2008′. Hij kreeg deze prijs, samen met redacteur Michiel Hendrikx, voor een reportage over vrouwen die door middel van embryoselectie willen voorkomen dat zij een erfelijke vorm van kanker doorgeven aan hun dochter.

Aart Zeeman besluit later deze maand of hij als verslaggever voor Netwerk blijft werken.

29 Reacties // Reageer

29 thoughts on “Vernieuwing dwingt Aart Zeeman Netwerk te verlaten

 1. keesss

  Zeeman is het eerste slachtoffer van hoofdredacteur Peter van der Naat. Het wachten is op de dagelijkse column…

    /   Reply  / 
 2. Inge

  Aart Zeeman weg i.v.m. vernieuwingsoperatie bij de NCRV???
  Zijn jullie effe doorgeslagen!
  Zo’n goeie presentator zet je toch niet zomaar aan de kant?
  Heb ik als trouwe kijker ook nog wat in te brengen?
  Aart moet gewoon blijven!

    /   Reply  / 
 3. Annie

  De beste presentatoren van Netwerk en Rondom 10 opdoeken voor mevr. Plag?
  Natuurlijk het is wel vernieuwend maar zeker niet beter.
  Er zullen met mij veel kijkers afhaken.
  De presentatie en de intervieuws van mevr. Plag zijn vaak tenenkrommend.

    /   Reply  / 
 4. riki

  Waarom NCRV? Waarom zo verjongen? Zeeman is een goede presentator, Grimbergen is een goede presentator. Waarom zouden ze dan weg moeten? Waarom kun je in bijvoorbeeld de VS of Engeland wel oud worden op tv, en moet het in Nederland weer fris en fruitig zijn. Zélf bij de NCRV.
  “Ze laten mensen in hun waarde” was ooit de slogan van de NCRV. Maar blijkbaar alleen als je jong bent…

    /   Reply  / 
 5. Zo

  kredietcrisis?

    /   Reply  / 
 6. Laila

  Zal wel weer te oud zijn… Boycotten die NCRV!
  Kwaliteit van de presentatoren moet voorop staan en niet de leeftijd!

    /   Reply  / 
 7. Ben het helemaal met de vorige sprekers eens.
  Te oud en dus te duur? Percentage vrouwen wat
  opkrikken?
  Hij is iemand die de geïnterviewde in zijn waarde
  laat en hem niet behandelt als een stout kind dat verantwoording af moet leggen. Dat waardeerde ik altijd in hem.

    /   Reply  / 
 8. Peter

  Als ik me niet vergis was Cees Grimbergen, presentator van Rondom Tien, al eerder slachtoffer van de verjongingsoperatie bij de NCRV.
  Nu moet men daar ook weer niet al te treurig over doen. Op sommige hoofden en preutse karakters raak je gewoon uitgekeken. Ijdelheid moeten we ook niet teveel belonen, nergens goed voor. Zo belangrijk is niemand dat hij/zij aanspraak kan blijven maken om altijd het hoogste en laatste woord te mogen hebben. Voor de heren zal er ook best nog een werkplek overblijven aan regietafel, bij de research, of bij de radio.

    /   Reply  / 
  1. Inge

   Weet niet in welke wereld jij leeft, maar mensen zoals Aart Zeeman en Cees Grimbergen zijn verre van ijdel en preuts.
   En ze voerden zeker niet het hoogste woord!
   Wat is er op tegen om mensen in dienst te houden, omdat ze een programma goed kunnen presenteren?
   Mensen ontslaan, omdat ze plaats moeten maken voor de jongere generatie waar we helemaal niet op zitten te wachten….is leeftijdsdiscriminatie!
   NCRV….WIJ laten de mensen in hun waarde!!
   Het wordt tijd dat jullie dat ook es gaan doen!

     /   Reply  / 
   1. Anne Hamelynck

    Lieve lui,ga in godsnaam niet bekvechten over dit of die. Constateer alleen dat deze kanjer Aart ‘weg-gefiltert’ wordt.En….ben blij dat er mensen zijn die dat nog inzien. Die vreselijke bikini-vrouwen en gespierde mannen op televisie vieren hoogtij. Ik denk dat God ook superblij is dat Aart Zeeman bij de NCRV weggaat….of niet???
    blijf nadenken,lieve mensen,en ga geen ruzie maken.Aart Zeeman is ronduit Perfect,en U bent ook perfect,zelfs die trutjes in bikini zijn EIGENLIJK ook gewoon lieve meiden toen ze geboren werden. Ik dank U voor Uw tijd,Anne Hamelynck

      /   Reply  / 
 9. Anja

  NCRV waar zijn jullie mee bezig??? Dit is eenhele goede presentator. Je zet toch zo niet iemand aan de kant die het imago van de NCRV al bijna dertig jaar omhoog heeft geholpen. Wat mij betreft kijkt er niemand meer naar netwerk en rondom tien. Ronduit schoftig om zo mensen te behandelen. Hoe oud is de direktie van de NCRV? ‘t Wordt dan tijd om die er ook uit te knikkeren!!
  Hopelijk komt er een heel groot ledenverlies!!

    /   Reply  / 
 10. oma

  Schande van de NCRV, van hun had ik zoiets niet verwacht. Je reinste discriminatie. Die Plag is een kenau, onaangenaam om naar te luisteren en te kijken. Aart Zeeman zal wel (helemaal) niet links genoeg zijn en nu hebben ze een stok om mee te slaan en wegsturen maar………

    /   Reply  / 
 11. Jose

  Een van de meest idiote acties van het jaar… Hoezo verjonging??? Wie moet netwerk presenteren.. Jan Smit?? Schande!!! Ik kijk niet meer naar Netwerk!

    /   Reply  / 
 12. exNCRVlid

  Niet alleen mopperen, daad bij het woord voegen. Na 35 jaar lidmaatschap per heden een streep door de NCRV gezet. Aart Zeeman was voor ons het integere gezicht van de NCRV, daar gaan wij voor. Een man die respect uitstraalt, we hebben al genoeg huppelk.tjes op de buis.

    /   Reply  / 
 13. Jan Willem.

  Och, ja de beste krachten stuur je de deur uit ,
  Waarom nou juist Aart Zeeman en Grimbergen? Ik begrijp de publieke omroepen niet weer. Hij en Grimbergen waren voor ons het gezicht van de NCRV.

    /   Reply  / 
 14. Hanne

  Verkeerde keuze van NCRV, waarschijnlijk omdat er verkeerde beslissers op de verkeerde plaats zitten die achterban en bredere groep van mensen niet aanvoelt die tabak hebben van flitsen en gaan voor sociale en ecologische duurzaamheid. Aart, laat je niet kisten en overwin het domme door het goede. Op naar een nieuwe slinger in je leven.

    /   Reply  / 
  1. Anne Hamelynck

   Ik sluit mij volledig bij U aan. Dank voor Uw woorden

     /   Reply  / 
 15. cobi

  Als dit doorgaat,Aart Zeeman en Cees Grimbergen weg dan beeindig ik, na 55 jaar mijn lidmaatschap.

    /   Reply  / 
 16. loes Jongerius

  Ik vind dit heel erg Aart Zeeman hoort gewoon bij Netwerk en is een hele goede verslaggever!!!!

  Loes

    /   Reply  / 
 17. Adrie van Prooijen

  Schandalig dat een goeie verslaggever als Aart Zeeman zomaar aan de kant wordt geschoven. Denkt de NCRV hier mee leden mee te werven ? Het zullen er eerder minder zijn.
  Jammer heel erg jammer

    /   Reply  / 
 18. c.j.leenheer

  Op de heren Grimbergen en Zeeman zijn slechts superlatieven van toepassing. In de laatste NCRV-gids doet de heer Van der Maat een bedroevende poging het ontslag van beiden te motiveren.
  Ons antwoord: na méér dan veertig jaar zeggen wij lidmaatschap en steunlidmaatschap op.

    /   Reply  / 
  1. Anne Hamelynck

   Geweldig,mijnheer,wat een goede actie.Mijn complimenten. Vriendelijke groeten,Anne Hamelynck

     /   Reply  / 
 19. kees van bemmelen

  als korrespondent in spanje heb ik het grote genoegen gehad vele reportages met aart zeeman te mogen maken. soms vroeg ik me daarbij af waar hij me nog voor nodig had, zo grondig had hij zichzelf altijd ingewerkt. een groot journalist en een stimuerende kollega. als ik weer eens in nederland vertoefde, was het voor mij niet alleen daarom een plezier hem bezig te zien als presentator. ik bewonder zijn subtiele stijl, vol nuance en helderheid. er kan dus maar 1 reden zijn waarom hij als presentator van ‘netwerk’ verdwijnen moet: ze willen hoofdredakteur van hem maken. ik ben er zeker van dat hij ook in die fuktie belangrijke dingen zal verrichten.
  kees van bemmelen

    /   Reply  / 
 20. Klaske

  Het is ronduit schandalig dat iemand als Aart Zeeman ruimte moet maken voor iemand die jonger is. Dat de NCRV hieraan ook al meedoet, vind ik betreurenswaardig. Tellen zijn kennis, ervaring ed. dan niet mee? Aart Zeeman neem van mij en vele anderen aan, jouw ontslag is geheel ten onrechte dus houdt je rug en hoofd recht. Dát kan de NCRV niet!!!!!!!!

    /   Reply  / 
 21. Anne Hamelynck

  Aart,ik vond je echt een geweldig-goeie journalist en zal je 100% missen. Ik denk zelfs dat hele progamma niet meer te bekijken wanneer ze het idee hebben JOUW te ontslaan.Je collega’s zijn waarschijnlijk bang om kritisch en met een gezond verstand te blijven redeneren in deze wereld.Net zoiets als dat verhaal van het WTC7 dat naast de twintowers zo ‘perfect’ instort op 11 sept in New York. Het ga je goed,Aart. Veel liefs voor je vrouw,je kindje en voor jezelf. Dank voor je hulp. With love,Anne Hamelynck,Heemstede

    /   Reply  / 
 22. Paul van Gorcum

  Geachte heer Zeeman,
  Daar ik altijd heel graag naar Uw programma keek, en soms verbaast was over de wijze waarop U UW huiswerk deed, wil ik niet zomaar afscheid van U nemen.Ik weet zeker dat U een GROTE leegte achterlaat, en wil U dan ook heel veel sucses wensen met Uw nieuwe plannen en werkzaamheden.
  Met respect en vol vertrouwen in Uw toekomst ,
  Paul van Gorcum,Noordwijk

    /   Reply  / 
 23. petro hetjes

  Waarde Lezer
  Snap niet dat een NCRV het beeld belangrijker vindt dan de presentatie en de inhoudelijke kennis in de loop der jaren opgebouwd.
  Wat ik begrepen heb is dat er over de gehele linie vernieuwing dient op te treden. Bij de NCRV moeten kijkcijfers niet het grootste belang zijn, het inhoudelijke daar gaat het om
  Heb hier geen woorden voor. Als ik lid zou zijn van de NCRV dat was dit een aanleiding om……….. nee hoor !

    /   Reply  / 
 24. Marian

  Al vind ik Ghislalne heel goed, ik ben het er helemaal niet mee eens dat Aart Zeeman en Cees Grimbergen deze programma’s niet meer mogen presentern. Zij zijn nl. heel goed en niet te oud. Dat is grote onzin.
  Ik ben teleurgesteld.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>