Verkiezingen: NOS trekt 3x zoveel kijkers dan RTL

De verkiezingen hebben Nederland enigszins ontwricht achtergelaten. Links is bijna evengroot als rechts terwijl de PVV een veel grotere zegen behaalde dan van te voren gepeild. De coalitievorming lijkt een onmogelijke puzzel te zijn geworden. De kijkcijfers van gisteravond laten er echter geen onduidelijkheid over bestaan. De NOS is de grote winnaar en trekt ongeveer drie keer zoveel kijkers als concurrent RTL 4.
Naar het NOS-programma Nederland Kiest keek een krappe 2,3 miljoen mensen. Het programma werd vanuit de studio gedaan door Rob Trip, Ferry Mingelen en Herman van der Zandt. Ook had de NOS correspondenten door heel het land opgesteld. De NOS heeft donderdagochtend bekendgemaakt dat de kijkcijferpiek op 23.00 uur lag, toen Wilders zijn toespraak hield. Op dat moment keken er 3,8 miljoen mensen. Ook de speeches van Rutte en Halsema trokken veel bekijkers met scores van 3,3 en 3,4 miljoen.

Datzelfde geldt voor RTL, die regelmatig schakelde met één van de acht schermen. Frits Wester en Rick Nieman hadden zich opgesteld in de Melkweg voor Wat Kiest Nederland – de Uitslagen. Het programma is volgens Stichting Kijkonderzoek door 691 duizend mensen bekeken.

Op Nederland 3 maakte de VPRO Kies op 3, dat een eigen blik gaf op de verkiezingsuitslagen. Regelmatig brak Kies op 3 in op de programmering. Om 20.30 uur werd dat nog gewaardeerd door 684 duizend kijkers, maar aan het einde van de avond waren er daar nog maar 96 duizend van over.

Ronduit sneu voor RTL was, dat bij schakelingen naar de partijen op lokatie op vrijwel elk beeldscherm de uitzending van de NOS was te zien. Nederland Kiest werd dan ook niet onderbroken door reclameblokken. De programma’s liepen verder tamelijk gelijkop met het brengen van uitslagen en tussenstanden. RTL ging tot ongeveer 0.45 uur door terwijl de NOS pas diep in de nacht ging slapen. Naar de NOS keken rond middernacht nog 2,2 miljoen kijkers. Om 1.00 uur waren dat er nog 1,2 miljoen. Een uurtje later zaten nog 660 duizend mensen met de televisie aan afgestemd op Nederland 1.

Zie ook:
- Frits Wester en Rick Nieman zien wel wat in late night show
- DWDD ziet af van prognose De Hond uitslag verkiezingen
- Uitslagenavond verkiezingen: Kijk je NOS of RTL?

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Verkiezingen: NOS trekt 3x zoveel kijkers dan RTL

 1. [email protected]

  Maar waren niet percee beter, ik vond de RTL uitzending leuker om naar te kijken.
  Ben dan ook benieuwd naar de cijfers vroeger op de avond, want dit zijn de gemiddelde cijfers tot 01.00 uur.

    /   Reply  / 
 2. Martijn

  Vond de Rtl uitzending veel aangenamer om naar te kijken. Denk dat de cijfers tegenvallen aangezien er een hoop mensen weggezapt zullen hebben, toen de techniek ze bij rtl in de steek liet, best irritant was dat. Ook gingen ze er wel erg snel uit, al om 00.30.

    /   Reply  / 
 3. drama queen

  Dan zien we maar weer hoe ouderwets de kijkcijfers gemeten worden. Je kunt mij echt niet wijsmaken dat de RTL show maar 700.000 kijkers had. Het was een goede show, met goede gasten. Een stuk levendiger als dat saaie NOS studiootje.

    /   Reply  / 
 4. Ron

  Herman, heb je Het Blok nog gevolgd? Was gisteravond ook de finale van. Zo ja, wat vond je van de ontknoping?

    /   Reply  / 
 5. Zo

  Ik heb een beetje rond gezapt tussen rtl en de nos…en rtl was veel levendiger dan dat nos. rtl is gewoon bezig de jongere kijker aan zich te binden. Op den duur gaat de PO het verliezen van de CO, die oude garde van de publieke omroep zal toch niet zo heel erg lang meer bestaan.

    /   Reply  / 
 6. Rein

  RTL was leuker om naar te kijken, afgezien van de reclames. Normaal stoor ik me er niet aan, maar nu zapte ik toch gelijk naar NL1. Daarnaast werd je als kijker wel gedwongen de ontknoping te volgen op NL1, aangezien RTL ermee gestopt was. Wil je een serieus alternatief bieden voor de PO, dan moet je ook door blijven gaan totdat er in ieder geval enige zekerheid is.

    /   Reply  / 
 7. Pingback: NOS vanavond alsnog met slotdebat | Zappen

 8. jan

  de uitzending op rtl4 was leuker om naar te kijken want met Rick Nieman en Frits Wester weet je gewoon dat je een goed programma met
  juiste informatie krijgt en een stukje humor erbij.
  Ik heb me alleen zitten ergeren om die Roue Verveer MET ZIJN STOMME OPMERKING DAT HIJ EEN SLECHTE WEEK HEEFT OVER BOUTERSE EN WILDERS HUN OVERWINNING IN DE P0LITIEK
  en dan nog zijn zgn droom over wilders, fantasie HIJ WIL LEUK GEVONDEN WORDEN, DIT BERICHTJE MAIL IK OOK NAAR EEN KRANT IN paramaribo.

    /   Reply  / 
 9. Nick

  RTL was inderdaad beter, en nogmaals; 1 zit op 1…dan kijken mensen vaak niet verder.

    /   Reply  / 
 10. slovva

  Ik vond het op 4 juist erg chaotisch!! Op nederland 1 fijner :-) . Af en toe gezapt maar dan kwam er gelijk reclame.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>