DWDD en Utopia zetten vooravond op scherp

De kijkcijfers zullen de komende werkweek met buitengewoon veel belangstelling worden bekeken. Want nu de vooravond op vrijwel alle zenders op de schop gaat, kan het niet anders dan dat dit voor verschuivingen gaat zorgen. De verhuizing van De Wereld Draait Door naar Nederland 1 en de komst van Utopia zijn de grootste smaakmakers.

Tv-zenders hebben maar wat graag hun vooravond op orde: het verhoogt de kans op een mooie doorkijk naar de rest van de avond.

De vooravond van SBS 6 kwakkelt al heel lange tijd. De vroege editie van Hart van Nederland is weliswaar ingeburgerd, maar staat in de schaduw van de editie op de late avond in kijkcijfers gemeten. Nieuwe programma’s als The Biggest Loser, Ik Ook van Jou en Show Vandaag zijn niet aangeslagen.

Nu komt daar Utopia bij, waarin vijftien mensen de kans krijgen een nieuwe, perfecte samenleving op te bouwen. De camera (103 stuks) kijken mee, SBS 6 komt dagelijks met een update van een half uur. Anders dan bij Big Brother, De Gouden Kooi of Secret Story zijn hier geen testimonials (kandidaat één-op-één in gesprek met verslaggever in ‘de dagboekkamer’).

John de Mol heeft vorige week in een interview met het AD gezegd dat als er 1,5 miljoen mensen nieuwsgierig zijn en er 800 duizend blijven plakken, hij tevreden is. Een erg royale wens. De Gouden Kooi trok op – het toen eveneens kwakkelende – Talpa op een goeie dag 500 duizend kijkers. En dat is een score waar SBS 6 zich mee in de handjes mag knijpen. Utopia was kansrijker geweest op een Britse zender, waar dit genre reality meer geliefd is.

Dan de aardverschuiving die Matthijs van Nieuwkerk eigenhandig teweegbrengt door zijn DWDD naar Nederland 1 te verhuizen. Lingo moet wijken naar Nederland 2 en komt bovendien een uurtje eerder in de schema’s voor. Een sterfhuisconstructie voor het jubilerende spelletje? Op Nederland 3 is ruimte voor vernieuwing met de soap StartUp en reportagereeks De Social Club.

Nederland 1 krijgt een prachtige vooravond met louter actualiteit, wat de publieke omroep ook zo heeft beoogd. Het is allemaal wel aan de serieuze kant, in die zin zullen rubriekjes als De TV Draait Door en Lucky TV een nog meer welkome afwisseling zijn.

DWDD komt wel een half uurtje vroeger op de buis, zoals in de talrijke advertenties de afgelopen week is aangekondigd. En dat kan net het verschil maken. Tot half acht is Nederland nog aan het thuiskomen danwel aan het eten/afruimen, waar we om half acht eens goed gaan zitten voor de tv. Tot die tijd dient het medium vaak als behang.

Het is dan ook spannend of DWDD iets aan zijn format (naast een nieuw decor) heeft gedaan; het eerste half uur meer hapsnap gemaakt of met meer rubriekjes gevuld. En wat gaat de overlap met RTL Boulevard voor schade teweegbrengen? De twee knallers uit de vooravond lijken toch wel enige overlap te hebben qua kijkers, waar kiezen zij vanaf vanavond voor?

En in hoeverre zorgt DWDD voor een doorkijk naar het NOS Journaal, of hoeven kijkers eindelijk niet meer te kiezen tussen DWDD en Goede Tijden Slechte Tijden? Het afgelopen half jaar won GTST dikwijls van het NOS Journaal, wordt dat verschil verder uitgebouwd of herpakt Nederland 1 om acht uur zijn leidersrol?

Voor het eerst sinds jaren wordt de vooravond weer ècht op scherp gezet. En dat biedt kansen voor alle partijen. Het nieuwe jaar wordt voor mediawatchers heel spannend!

Zie ook:
- John de Mol: Utopia kan GTST worden met èchte mensen
- ‘Acht Uur Journaal gaat het weer beter doen in 2014′
- BNN komt met De Social Club in tijdslot DWDD
- De Wereld Draait Door krijgt nieuw decor

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “DWDD en Utopia zetten vooravond op scherp

 1. Martijn

  @Herman: Jammer dat jou mening steeds minder tot uiting komt in je berichtgeving. Bewuste keuze?

    /   Reply  / 
 2. Zayn

  Ik vind die mindere mening wel fijn. Misschien als laatste alinea, maar is niks als het in elke alinea terug komt.
  Overigens: Nederland 2 stond toch voor verdieping? Sorry hoor maar Lingo?! Ze weten daar ook niet wat ze willen.

    /   Reply  / 
 3. D.

  @Zayn: Ja, dat Lingo ‘n ‘verdieping’ lager gezakt is..! ;)

    /   Reply  / 
 4. HIJ

  DWDD heeft niet een totaal nieuw decor. Alleen de wereldkaart met lichtjes is ingeruild voor een groot scherm en er is een nieuw logo. Verder ziet het er hetzelfde uit.

    /   Reply  / 
 5. Simon

  Ben het met Martijn eens, Herman!

  Een toegevoegde waarde van deze site t.o.v. bijvoorbeeld Mediacourant was juist dat jij je mening/voorspelling verwerkte in je artikelen.

  Een groot gemis!

    /   Reply  / 
  1. Vincent

   Als Herman dat wel doet, krijgt-ie weer gezeur dat hij pro-RTL is. Het is namelijk nooit goed… :-) Ik waardeer overigens de eigen mening ook zéér!!

     /   Reply  / 
 6. Herman Roggeveen Auteur

  Ben wat minder in het veld waardoor het lastiger is om telkens die vooruitziende blik te plaatsen – zonder de plank mis te slaan. Maar ik doe m’n best :)

    /   Reply  / 
 7. tjipke

  ik vind het niet leuk dat alles maar moet wijken nu kan ik niks meer volgen op dat ik alles moet missem
  ik moet vvroeg naar bed dusken niksmeer om dat die
  home die de mol be doel ikmaar alles kan maken wat die wil
  ikden k dat w tv zenders maar een moet negeren met zijn allen er komen steets meer homos’en lesbien op ik word er kots misselijk van

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>