Nieuwe vooravond na 1 week: Utopia gamechanger SBS 6?

“SBS 6 hoeft maar twee goede programma’s te hebben en de hele beeldvorming draait 180 graden om”, aldus John de Mol in juli 2011, bij de aankondiging van The Winner Is… Dat programma is ‘m niet geworden en sindsdien zijn er heel veel formats uitgeprobeerd en mislukt. Maar met Utopia lijken Talpa en SBS 6 die gamechanger te hebben gevonden. Het nieuwe reality-programma verricht wonderen in de vooravond van SBS 6 en trekt de hele zender mee omhoog. Een week na de start van Utopia èn de tumultueuze verhuizing van De Wereld Draait Door naar Nederland 1 maken we voorzichtig de balans op, waarbij SBS 6 de grote winnaar is.

Helemaal logisch redeneren kan ik het nog niet. Ik bedoel: het buitenland staat in grote getale bij John de Mol op de stoep om poolshoogte te komen nemen van Utopia. Dan zien ze het terrein, de kandidaten en krijgen ze de uitleg. Een soort Big Brother meets Expeditie Robinson. We volgen 15 mensen die met minimale middelen aan een utopie werken. Maar waarom slaat dit reality-programma dan wèl aan, en De Gouden Kooi, een zoveelste reeks van Big Brother, Secret Story of een soortgenoot niet? Wat is er aan Utopia zo veel anders dat we weer massaal aanhaken? Het kan niet alleen de golf aan promotie zijn geweest…

Feit is dat Utopia moeiteloos een miljoenenpubliek trekt naar een zender waar het hele profiel zoek van was. Het is bovendien een programma waar met name een heel jonge doelgroep het liefst geen minuut van mist, iets waar adverteerders heel blij van worden. En een programma dat de rest van SBS 6 omhoog trekt. Woensdagavond, waar SBS 6 verschillende Nederlandse programma’s uitzendt, was deze week een topavond.

Ook Nederland 1 is het nieuwe jaar sterk van start gegaan. De komt van De Wereld Draait Door zorgt voor ongeveer 1 miljoen kijkers meer tussen 19.00 en 20.00 uur, bovendien plust het NOS Journaal zo’n 300 duizend kijkers door de betere lead-in.

RTL 4 heeft helemaal niets aan zijn vooravond gedaan en vertrouwt op zijn eigen kracht. De zender zal vooral met groeiende zorgen naar SBS 6 kijken. De kijker op Nederland 1 bevat relatief weinig boodschappers, de beroemde doelgroep 20-49. Daar zit het gevaar niet voor de zender, al zullen er wel kijkers bij het Half Acht Nieuws zijn weggelopen naar het NOS Journaal omdat DWDD nu even gunstiger geprogrammeerd staat.

Maar het gevaar zit bij SBS 6, dat jaren geen partij was voor de commerciële reus. Utopia zorgt nu voor een stevige impuls aan SBS, waardoor een (laten we wel zijn) niemendalletje als Hoeveel Ben Je Waard? opeens bijna 900 duizend kijkers trekt. Als SBS 6 nu doorpakt en de weinig profilerende aangekochte series en films vervangt voor herkenbare eigen merken, zou de weg omhoog wel eens snel gevonden kunnen worden. En dan wordt het voor RTL 4 weer een stuk spannender om te concurreren.

Het nieuwe jaar is op televisiegebied in elk geval knallend begonnen!

Zie ook:
- DWDD bereikt all time high op Nederland 1
- SBS 6 profiteert primetime van Utopia
- Buitenland staat in de rij bij John de Mol voor Utopia
- Utopia en DWDD eerste winnaars nieuwe vooravond
- DWDD en Utopia zetten vooravond op scherp
- John de Mol: Utopia kan GTST worden met èchte mensen

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Nieuwe vooravond na 1 week: Utopia gamechanger SBS 6?

 1. inschattingsfout

  DWDD heeft potentie om door de 2 mln te gaan en dat gaat
  de vooravond van RTL4 zeker merken.

    /   Reply  / 
 2. dramaqueen

  Ik mis in dit artikel de vooravond van nederland 3, die lijken vooral te zijn verhuisd naar nederland 1..

    /   Reply  / 
 3. Brian

  Mooi dat hierdoor alles weer op scherp wordt gezet, iets wat voor de tv kijker alleen maar positief is. RTL4 neigt wat in te suffen met degelijke en bewezen shows, maar echt innovatieve dingen zijn er de laatste tijd minder.

    /   Reply  / 
 4. berrie

  Ja logisch dat er veel kijkers zijn de rest had een 24 uurs kanaal en de Gouden kooi trok ook miljoenen kijkers maar toen het naar RTL 5 ging moest het anders en bloot was ineens verboden daar tja toen was het afgelopen.Secret Story trok ook veel kijkers aan het begin maar ineens mocht er daar ook niks meer kwa feesten niet met kleren gaan zwemmen en rotzooi trappen en dat kwam na Aafke s gedrag die haar sexy kant liet zien in het zwembad dat verklaarde Sofia Valentine op 538 en was ook boos waarom verbieden een feest hoort gewoon leuk te zijn ik mocht ook niet meer naakt rondlopen op streams nou daarna ging het bergafwaarts tot Mei toen we weer wel met kleren mochten zwemmen toen was het al te laat.Maar alle programma s lopen juist goed maar als er een 24 uurs knaal is dan kijkt er natuurlijk niemand en teveel regels.Maar Utopia zou het ook niet gered hebben als er ook een 24 uurs kanaal was maar nu moet iedereen wel kijken op sbs 6.John moet wel de waarheid zeggen hier staat er niks van tussen wat de waarheid echt was bij Secret Story en wat Sofia boos op 538 Edwin everts toen zei.Ook Jaap was boos die ook vertelde dat het juist miljoenen kijkers trok maar mocht dat niet zeggen van Talpa en RTL 5 maar deed het toch ik ben gewoon genaait door die gasten weten jullie dat nog.Maar Utopia begint ook weg te zakken gisteren was er niks dan ruzie en de streamers zijn het beu dat er na 17 uur nog steeds donker beeld is en sommige betalen niet zoveel 2,50 voor zwart beeld eerst licht in de tent.Utopia zal snel gaan dalen aan de reactie s te zien op faceboek Utopia begint eentonig te worden eten visite en meer ook niet een jaccuzi vraagt ook iedereen maar ook dat komt niet als wij de kijker dat graag willen zien naakte dame s in een jacuzzi.Velike Brat de Servische Big Brother is nu ook veranderd naakt is geen probleem zie hoe de dames in wit doorkijk shirtje gaan zwemmen en dat trok miljoenen kijkers tja naakt is heel gewoon maar Nederland verbied dat juist en ook Brazilie gaat los 2 wulpse dames in een oostenrijks pakje waar hun borsten eruit puilden ging ook gewoon het zwembad ook al zag heel brazilie hun borsten eruit komen maar ook dat trok veel kijkers waarom loopt het daar wel en hier niet niks verbieden dus.Maar John weet heus wel dat andere big brother ook UK Kinga die ook haar borsten liet zien was ook miljoenen waard maar Utopia laat ook weer niks zien en bloot is juist een groot middel voor kijkers te trekken.Maar mensen Utopia zou het niet gered hebben als er een 24 uurs kanaal was dat is zelfs door een deskundige gezegd op 538 Dinsdag.

    /   Reply  / 
 5. rene verschoor

  kijk je een spannende film waar je je al ergert door de vele reclame’s komt dat super stomme hart van nederland er nog tussen door. echt slecht

    /   Reply  / 
 6. Sanne

  De ronde gaat over het internet dat de ex kandidaten van het reality programma Secret Story, Utopia zullen gaan betreden! Weet iemand hier wat meer van?

  Secret story was dagelijks te zien op net5. 2 a 3 jaar terug. Soort van Big Brother was het.

    /   Reply  / 
  1. Laila

   Dat zou leuk zijn, ik heb toen erg genoten van Secret Story!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>