Art over Fort Boyard: Opboksen tegen de Legende

De terugkeer van Fort Boyard is een feit, vanavond is de eerste aflevering op Nederland 3 te zien. Het spektakelspel dat in 1991 en 1992 is uitgezonden kent inmiddels een legendarische status en iedereen is heel benieuwd of de Avro daar anno 2011 aan kan tippen. Met vertrouwde opdrachten en meer waaghalsstunts en de toevoeging van BN’er-teams moet de titel nu weer levensvatbaar zijn. Scandinavië was het eerste gebied waar bekende koppen aan Fort Boyard meededen, daar werd het een doorslaand succes. Presentator Art Rooijakkers: “Je kunt Fort Boyard beter vergelijken met Sterrenslag meets Wipeout dan met bijvoorbeeld Wie Is de Mol? of Expeditie Robinson.”

Avro en producent Palm Plus zijn zo slim geweest om zes teams van BN’ers samen te stellen waarbij elk team bestaat uit collega’s. Zo is er een musical-team, een film-team, een soap-team en ga zo maar door. Door de vertrouwdheid met elkaar ontstaat een ontspannen sfeertje onderling, waardoor de kandidaten meteen los zijn. Maar het strijden tegen bekende concurrenten voedt tegelijkertijd het competitief zijn. Met alleen de overwinning voor ogen gaat elk team als een dolle door smerige of enge opdrachten heen.

“Natuurlijk vind ik het leuk om Fort Boyard te presenteren, maar wat had het tof geweest om mee te doen. Dan kun je al die kicken dingen doen”, zegt Art, samen met Gerard Ekdom het presentatieduo van Fort Boyard. “Met die vieze opdrachten was ik natuurlijk niet jaloers. Maar bij andere opdrachten zag ik mensen soms zo stuntelen, dat ik dacht: ‘Laat mij dat verdorie dan even doen’. Ja, daar ben ik te fanatiek voor. Helaas heb ik de opdrachten niet kunnen doen, ook niet buiten de opnames om, de serie is in een moordend tempo opgenomen.”

Bij veel mensen, waaronder ikzelf, is Fort Boyard legendarisch. Maar 20 jaar geleden was ik een kind. Gaat het spelletje nu niet enorm tegenvallen? Rooijakkers: “Ik snap de vrees. We moeten opboksen tegen de legende. Dat vind ik spannend. In de herinnering van mensen is Fort Boyard in al die jaren grootser en grootser geworden. Twintig jaar geleden was het legendarisch, inmiddels zijn we veel meer gewend op televisie.”

De teams:

Team Musical
Kim-Lian van der Meij – Ron Link – Brigitte Heitzer – Tommie Christiaan

Team Wie is de Mol?
Edo Brunner – Inge Ipenburg – Hind Laroussi – Roeland Fernhout

Team Film
Jack Wouterse – Hugo Metsers jr. – Tim Oliehoek – Chris Tates

Team Mode
Rosalie van Breemen – Kim Kötter – Judith Osborn – Sylvia Geersen

Team GTST
Ruud Feltkamp – Ferry Doedens – Ferri Somogyi – Mark van Eeuwen

Team Rappers
Lange Frans – Kleine Viezerik – Negativ – Darryl

Fort Boyard, 20.30 uur, Avro (NL3)

Zie ook:
Art Rooijakkers duikt bij vragen Wie Is de Mol?
Eerste beelden van Fort Boyard 2011 opgedoken (video)
- Art Rooijakkers: Fort Boyard blijft in basis hetzelfde (video)
- Art Rooijakkers en Gerard Ekdom doen Fort Boyard
- De Sleutels van Fort Boyard terug op tv

23 Reacties // Reageer

23 thoughts on “Art over Fort Boyard: Opboksen tegen de Legende

 1. Bernie

  Aflevering vanmorgen bekeken (staat al op de website van het programma) en ik vond het enigsinds tegenvallen. Het concept komt niet echt van de grond, er worden constant spelletjes gespeeld, maar het komt niet echt avontuurlijk over. Wat ik dus wel had verwacht.

    /   Reply  / 
  1. robert

   Jammer van dit programma is steeds het gezeur van die BN’ers tussen door. Bovendien had ik het idee dat ik naar een videoclip van een Gabbernummer aan het kijken was. Flits, flits, flits. Spelletjes kwamen veel te los in beeld. Structuur was ver te zoeken. Ik heb lang uitgekeken naar de terug keer van dit programma. De desillussie was echter nog groter. Voor mij op deze wijze geen Fort Boyard meer. Een paar jaar geleden zond TV5, de franstalige zender, het programma ook nog uit. Toen zat er meer een verhaal in het spel. Nu is het meer een sterrenslag. Een verarming van het mooie concept van weleer. Gemiste kans !

     /   Reply  / 
 2. Tim

  20 jaar geleden was dit een grote flop in Nederland. Het lijkt inderdaad een legendarische status te hebben behaald maar dat is zeer onterecht. Deze status is overigens alleen te voelen als je televisieblogs zoals mediacourant leest. De wannabe programmamakers die daar posten vinden zo’n programma spannend maar de gemiddelde nederlander heeft er niets mee. Tenminste, 20 jaar geleden niet. Erg benieuws wat het gaat doen maar ik verwacht er helemaal niets van.

    /   Reply  / 
  1. David (2)

   Scoorde het 20 jaar geleden echt slecht dan? Hoe dan ook, tegenvallen gaat het zeker. Net als dat er vaak geopperd wordt dat de Surpriseshow of Honeymoonquiz terug zou moeten komen. Nee, want dat was een andere tijd en zou nu enorm floppen. Zo ook dit programma. Ook ik keek er vroeger naar en vond het mega spannend. Maar toen was ik 15 en was dit het eerste programma in zijn soort. Ik zet nog steeds in op 400.000-500.000 kijkers.

     /   Reply  / 
   1. Michel

    @ Tim Waarom mensen die dit leuk vonden afkraken? 20 jaar gelden scoorde het niet miljoenen kijkers maar, dat kwam om dat een spel zoals dit(en ook The Way of life show) toen helemaal nieuw was. En Nederland is een zeurderig volkje wat niet van vernieuwing houd. De AVRO was met Fort Boyard de tijd ver vooruit en had er niet mee moeten stoppen. In andere landen is het gewoon doorgegaan en in sommige landen is het in al die jaren een groot succes gebleven. Expeditie Robinson scoorde de eerste jaren ook niet heel hoog (Wie is de mol ook niet) en heeft pas sinds 2 jaar een miljoenen publiek. De Avro moet verder gaan op deze ingeslagen weg met reality amusement. Volgend jaar doorgaan met Fort Boyard (zonder bn’rs) en gaan uitzenden op zaterdagavond op NED1. Ook proberen Peking expres/The amezing race aan te kopen. En Sterrenslag zou het in deze tijd ook weer prima doen. kan zo terug komen Als het terug komt dan wel wel Joop van de Ende versie vanuit de Efteling.

      /   Reply  / 
 3. Edwin

  Gevaar bij het laten herleven van een oude programmaformule is de vergelijking met de eerdere versie. Dan sta je als nieuweling eigenlijk meteen met 1-0 achter. De oude versie zit (soms onterecht) als ‘succesvol’ in het collectieve geheugen. Er zijn maar weinig programma’s die deze keuring prima hebben doorstaan. Ik noem even ’t Schaep. Daarnaast zijn we inmiddels wel wat spektakel gewend. Ik ben bang dat het tegen gaat vallen; al ben ik altijd voorstander van het opnieuw produceren van oude formules dan het constant kopiëren van nieuwe.

    /   Reply  / 
 4. R

  Het programma heeft een andere insteek dan de Fort Boyard afleveringen die ik van Frankrijk gewend ben. Er wordt niet gewerkt in een ronde van 45 minuten waarin korte sleutelspelletjes gedaan, maar losse duels. Dat maakt idd dat er wat minder een spannend spel element in zit. Desalniettemin, ik ben positief! Laat ze hier nog maar een paar seizoenen van maken :)

    /   Reply  / 
 5. ronald

  Valt mij enigzins erg tegen geen spanning te speels jammer

    /   Reply  / 
 6. Kimsalabim

  Waar is de ouwe kerel gebleven?? de Poortwachter met de grote zandloper, en blijven ze nog wel in de cel als ze het niet halen?? en de bekende nederlanders had van mij ook niet gehoeven.
  Miste toch een beetje de spanning.
  Jammer maar missschien moeten we er weer een beetje in komen nadat het 20jaar op de plank heeft gelegen hier.

    /   Reply  / 
 7. Tom Langendijk

  Ik heb jaren verlangt naar dit programma, de spanning de kennis de mystiek van het Fort.
  Het Fort was er maar voor de rest was het een flauw aftreksel van het programma.
  Wat jammer, zo spannend als het altijd is geweest vanaf 1992 zo eentonig en saai het nu was.
  Erg jammer want het concept is mega goed.
  Ik hoop echt dat de AVRO terug gaat naar het oude spannende en magische.
  Tom

    /   Reply  / 
 8. Esther

  Ik vond het persoonlijk nogal tegenvallen. Eerlijk gezegd vond ik Fort Boyard juist meer naar Expeditie Robinson en Wie is de Mol, en helemaal niet met Wipeout en Sterrenslag. Vroeger was Fort Boyard spannend. Teamleden die in cellen vastzaten, een mysterieuze oude figuur die cryptische vragen stelde, een ijzersterke soundtrack. Al deze elementen zijn vervangen door respectievelijk minpunten (jammerrrr), niets en een snufje Fort Boyard en een heleboel teleurstellende sfeermuziek, met “this is the moment” als ultiem dieptepunt.
  Misschien dat mijn verwachtingen te hooggespannen waren. Ik zou normaliter graag de maandagavond thuisblijven voor Fort Boyard, maar ik vrees dat ik dit alleen ga kijken als ik me heel erg verveel en er niets anders boeiends op TV is. Mijn herinneringen vind ik beter.
  Overigens begrijp ik niet wat de semi-bekende-nederlanderfixatie van alle TV-makers is. WIDM, ER en vele andere programma’s schreeuwen om “gewone” deelnemers. Die mogen tegenwoordig alleen nog maar doen wat SBN’ers niet willen doen, zoals bouwvallen opknappen of voor l*l staan tijdens je auditie.

    /   Reply  / 
 9. Michel

  Jammer dat negatieve gedoe weer van sommige mensen. Als je wil dat er dingen veranderen in het volgende seizoen. Meld dat dan bij de makers i.v.p. het allemala hier neer te zetten. Mail de AVRo, Peter Lubbers(directeur), de producent, twiiter, facebook. er zijn zoveel manieren om je mening te geven tegenwoordig aan de makers van de tv programma’s. Als ze in dit geval ze in dit geval bij Fort Boyard veelvuldig horen: Het moet zonder bn’rs, de torenwachter moet terug, het rennen moet terug en het opgesloten blijven in de cel als een spel mislukt moert terug dan word daar echt wel over gesproken tijdens een evaluatie van het programma. In het 2e seizoen kunnen ze dat dan (gaan ze dat) veranderen. Ook als je programma’s graag terug op tv wil hebben!

    /   Reply  / 
  1. Tom Langendijk

   Beste Michel

   Ik heb hetzelfde ook naar de AVRO gestuurd, als ik iets wil zeggen over iets dan stuur ik het zelfde naar de persoon waar het over gaat.

   Het is niet echt negatief wat ik schreef, het is opbouwend bedoeld
   Tom

     /   Reply  / 
   1. Michel

    Ja dat doe ik ook altijd. Mijn post was ik ook niet zo zeer gericht op jou maar, gewoon in z’n algemeen bedoeld. Het merendeel van de mensen stuurt dit soort dingen niet naar de omroep of de producent of de bedenkers maar, zeurt alleen maar op mediasites dat het allemaal niet goed is.

      /   Reply  / 
 10. Michel

  allemaal bedoelde ik hierboven

    /   Reply  / 
 11. marleen

  Heel jammer hoe ze fort boyard hebben vernieuwd. De magie is weg. De spanning niet meer voelbaar. Het mooie aan de oude serie was het misterieuze. De enge man in de toren, mogelijkheid tot opsluiting, tijgers die echt bijna de deelnemers te grazen nemen. Nu is het te ‘hip’geworden met geklets over musical en gtst. Echt een gemiste kans…. ze hadden niet zo aan de formule moeten sleutelen…

    /   Reply  / 
 12. MadJo

  Positief: Het is terug! Spannende spelletjes, leuke beelden. Ewww spinnen en schorpioenen! Competitie tussen de twee teams.

  Negatief: teveel herhaling in 1 uitzending (serieus, in 1 uur tijd tot twee keer toe herhalen? We hebben geen commercial break gehad, en het is nog steeds dezelfde uitzending) en licht-verstorende ‘celeb’ fragmenten, geen race tegen de klok, geen poortwachter maar dat had ook te maken met dat de kandidaten niet meer vast komen te zitten dat ook weer te begrijpen is, want de teams zijn kleiner.
  En is dat ‘dagboek’-gedeelte echt zo hard nodig?

    /   Reply  / 
  1. MadJo

   Oh, en het belangrijkste: het gaat niet meer om teams van verenigingen die geld verzamelen voor hun vereniging, maar om celebs die punten verzamelen.

   Maar ik vond het een heel vermakelijk spel, nog steeds, en zal ook volgende week weer kijken.

     /   Reply  / 
 13. Francois

  Leuk dat het terug is , jammer dat de opzet anders is b.v het opsluiten.de oude opzet was spannender.
  En jammer van de bekende Nederlanders. Laat de gewone man / vrouw maar weer eens meedoen
  in al die spel programma’s.In plaats van iedere keer weer die zelfde koppen.

    /   Reply  / 
 14. Vincent

  “Ik snap de vrees. We moeten opboksen tegen de legende. Dat vind ik spannend. In de herinnering van mensen is Fort Boyard in al die jaren grootser en grootser geworden. Twintig jaar geleden was het legendarisch, inmiddels zijn we veel meer gewend op televisie.”

  In dat geval is het buitengewoon jammer dat die legende geen enkel recht wordt aangedaan. Geen père Fouras, geen kanonskogels op de binnenplaats, geen opgesloten deelnemers.

  Als ‘we’ tegenwoordig veel meer gewend zijn, waarom komen ze nu dan terug met een versimpelde versie? Dit is Fort Boyard met de moeilijkheidsgraad van Lingo, terwijl ik (en volgens mij meer fans met mij) liever de moeilijkheid van Wipeout zien. Een gemiste kans. Gelukkig heb ik nog genoeg goede herinneringen aan hoe het was.

    /   Reply  / 
 15. DjDarcli

  Het dieptepunt is toch wel met de laatste aflevering: een nummer van Andre Hazes… jongens kom op! En iedere keer die gasten voor een green-screen zichzelf te analiseren. Nee, ik was altijd groot fan, maar blijkt toch wel dat het vrij simpel is zo’n sterk format te verkloten. Daar zijn we dan denk ik nederlanders voor :(
  Ik heb als proef op de som toch nog even de franse versie gedownload om het goed te vergelijken. De fransen doen het zoals het hoort: de spannende boyard muziek, het opsluiten, de oude man, en ten minste geen tv personalities. Zo, Zo ZO jammer. De presentatie vind ik trouwens nog niet eens zo slecht, maar de rest jammer genoeg wel.

    /   Reply  / 
 16. Peter

  Barslecht! Er is niks van de nostalgie overgebleven. Ik heb ‘t na een half uur afgezet. Dan houd ik in ieder geval de herinnering enigszins puur. Wanhopige pogingen om met sex het programma te verkopen. Is dat AVRO? Verder een hoop gekut en gekanker. Volop scheldwoorden. Ik dacht dat dit meer iets was voor de commerciele zenders. Wat een leegte! Nickvsb heeft een sterke recensie geschreven op tumblr waar ik me helemaal in kan vinden onder de naam “Fort Boyard voor altijd verneukt”

  Als ik tieten wil zien surf ik wel naar een pornosite. Als ik gekut en gekanker wil horen zet ik Oh oh Cherso of De Villa wel op. Kan ook leuk zijn. Maar als ik om middernacht lekker op bed nog even naar Fort Boyard ga kijken doe ik dat om nog iets van de nostalgie te herleven. Jullie hebben er niks van overgelaten. Deze wereld gaat in raptempo achteruit.. als zelf Fort Boyard ten prooi valt aan de banaliteit die groeit als een fungus in omroepland.

  En bij de trailer op Youtube “Fort Boyard is terug!” is het nummer What the F*ck van Loca People gebruikt.. wat een diepgang! Afgang beter gezegd… hoe diep kun je zinken. Wie heeft deze editie van Fort Boyard gemaakt, want volgens mij wil diegene bewust de publieke omroep om zeep helpen, in de stijl van PowNews.

  0 uit 5 sterren

    /   Reply  / 
 17. Martin

  Ik ben al jaren fan van Fort Boyard en heb naast de AVRO en TV5 afleveringen ook verschillende buitenlandse versies gezien.Wat me nu opvalt is dat de zogenaamde bekende Nederlanders weinig tot niets toevoegen en er veel te veel gepraat wordt.Er worden weinig en ook voortdurend dezelfde spellen gespeeld alsof er nog maar een kamer of 8 beschikbaar zijn in het fort t.o.v. vroeger.Het spelelement met de toren waarin raadsels opgelost moesten worden en het opgesloten raken van deelnemers mis ik nu. Wel leuk om te zien dat de karakters als horloge en passepartout nog steeds onderdeel van de Fort Boyard formule uitmaken.
  Q
  ua tempo en spanning is deze AVRO versie nu niet bepaald een verbetering. De duo presentatie tussen Art en Gerard is op zich niet verkeerd maar ze moeten nog wel een beetje groeien in hun rol. Mijn tip zou zijn om het format aan te passen en wat van de oude glorie terug te brengen. Minder woorden, meer daden.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>