Jaap Jongbloed duikt in cybercrime in Opgelicht

Het AvroTros-programma Opgelicht maakt een reeks specials over cybercrime. In drie afleveringen duikt presentator Jaap Jongbloed in de krochten van het internet; van identiteitsfraude tot DDOS-aanvallen en van grootschalige marktplaatsoplichting tot malafide webshops.

De omroep schetst enkele voorbeelden in een persbericht: Je ontvangt een mailtje van PostNL; er ligt een pakketje voor je klaar. Zodra je op de link in de mail klikt wordt er echter gevaarlijke ransomware op je computer geïnstalleerd. De internetcrimineel kan hiermee jouw identiteit stelen, een huis huren en vervolgens daar een hennepkwekerij beginnen. Of je wordt thuis gebeld door een ‘medewerker’ van Microsoft. Je computer is geïnfecteerd met een virus en de medewerker kan je daarbij helpen. Volg je zijn instructies op, dan kan de internetcrimineel zomaar je bankrekening plunderen.

Slimme criminelen verplaatsen hun praktijken steeds vaker naar online. Het aantal Nederlanders dat de dupe wordt van internetcriminelen stijgt hierdoor gestaag. In 2015 is maar liefst één op de negen slachtoffer geworden van internetcriminelen. De schade voor het bedrijfsleven loopt daarnaast op tot in de miljarden euro’s.

Eerder heeft Peter R. de Vries al veel succes geboekt met de RTL-serie Internetpesters Aangepakt. Nu komt Opgelicht dus met een Cyberspecial. En ik denk dat hier in de nabije toekomst nog veel meer programma’s mee aan de slag gaan.

Opgelicht, 21.25 uur, AvroTros (NPO1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>