EénVandaag kiest politicus van het jaar: Trump-effect gaande

Het is vaste prik in december: de verkiezing van de politicus van het jaar volgens de kijkers van EénVandaag. Eigenlijk is er net als voorgaande jaren weer een politicus die het nieuws domineerde, namelijk Geert Wilders. Maar media-exposure hoeft niet de belangrijkste graadmeter te zijn voor deze verkiezing. Wilders is wel genomineerd, net als Jesse Klaver (GroenLinks) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Wilders wordt geroemd om zijn duidelijkheid, zijn veerkracht bij tegenslag en dat hij consequent is. Bij Klaver wordt gewaardeerd dat hij Wilders aanpakt, bevlogen overkomt en een toekomstvisie schetst. Dijsselbloem is op zijn beurt kundig, gezaghebbend maar functioneert wel op de achtergrond.

Volgens politiek expert Gijs Rademaker profiteert Wilders van wat er in Amerika gebeurt, vertelt hij in Metro. “We zien een Trump-effect, net zo goed veroorzaakt door de politici om hem heen dan door hemzelf of Trump. Een jaar geleden stond Wilders torenhoog in de peilingen, maar naarmate de vluchtelingencrisis uit het nieuws verdween, daalde de PVV. Nu is hij weer terug.”

Daar weet Klaver op zijn manier van te profiteren, schetst Rademaker. “Jesse gebruikt heel duidelijk het woord ‘hoop’. Daarmee zet hij zich af tegen de onvrede waar het tegenwoordig overal over gaat. Vorig jaar werd hij nog gezien als een newby, en die frisheid werkt nog steeds.”

EénVandaag, 18.15 uur, AvroTros (NPO1)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>