Jort Kelder en Pieter Jan Hagens gekielhaald voor NPO2-show Ten Strijde

Hoe maak je van geschiedenis leuke televisie? Laat dat maar aan Jort Kelder en Pieter Jan Hagens over. Gekielhaald worden, een lange mars lopen in een loodzware militaire uitrusting en het trotseren van een heuse paardencharge; geschiedenisliefhebbers Jort en Pieter Jan hebben het in hun nieuwe tv-programma Ten Strijde allemaal over voor hun ontdekkingstocht naar de verhalen achter historische Nederlandse veld- en zeeslagen.

De schatkist van onze vaderlandse geschiedenis is rijk aan indrukwekkende verhalen van grootse helden, heldhaftige strijders en cruciale veld- en zeeslagen. Kelder en Hagens leggen in een zeilboot de Tocht naar Chatham af, herbeleven de Slag om de Grebbeberg, reizen af naar Cuba – daar waar de Zilvervloot werd veroverd, volgen het spoor van Engelandvaarder Hans Larive, onderzoeken de Slag bij Nieuwpoort en ontdekken wie de echte helden van de Slag bij Waterloo zijn.

“Een voormalig directeur van AvroTros wist dat we een buitengewone interesse in geschiedenis hebben Toen hij ons voorstelde samen dit programma te gaan maken, zijn we eerst gaan lunchen om kennis te maken. Tijdens dat gesprek hebben we alleen maar over geschiedenis gepraat, dus het was snel beklonken”, blikt Pieter Jan terug op het ontstaan in Televizier.

“Het feit dat wij zo verschillend zijn – ik de degelijke journalist en Jort de wat clowneske onderzoeker – vind ik juist werken. Daardoor zit er een soort lichtheid in. Ten Strijde is beslist geen zwaar programma geworden.”

Bekijk een preview:

Ten Strijde, 21.05 uur, AvroTros (NPO2)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>