Tijl Beckand trots op klassieke muziek op primetime

Met De Tiende van Tijl heeft Tijl Beckand een groot nieuw publiek aangeboord voor klassieke muziek. Maar ook dat format raakt een keer uitgewerkt, en dus vond Tijl het tijd om zichzelf opnieuw uit te vinden. Daarbij heeft hij zich laten inspireren door Ali B, zo zal blijken als Tijl B op volle Toeren vanavond het levenslicht ziet op NPO2.

Tijl nodigt bekende popartiesten uit om te musiceren met grote talenten uit de klassieke wereld. Twee universa die elkaar onder hoge druk ontmoeten voor een muzikale samenwerking.

In de eerste aflevering is dat André Hazes Jr en daar heeft Tijl zich op verkeken, biecht hij op in De Telegraaf. “Ik vond achteraf dat we daarmee teveel een risico namen.” Hazes gaat aan de slag met de Habanera uit Carmen, wat hij aan duizenden mensen tegelijk laat horen op Dutch Valley. “André doet een nieuw nummer terwijl het publiek gewend is aan zijn eigen genre. En voor mezzosopraan Maria Fiselier was het helemaal heftig om daar klassiek te zingen. Het risico dat het misgaat is meer dan vijftig procent.”

Hij vervolgt in de krant: “Stel je voor: in de finale van de Champions League zet je de spits op doel en gaat de keeper ineens het veld in. Het kan goed gaan, maar er is geen tweede kans. Het gaat om de muziek en niet om het plaatje. In de volgende afleveringen hebben we ervoor gekozen in alle rust naar elkaars nummers te luisteren en erover te praten.”

Toch is Beckand tevreden over zijn nieuwe programma. “Het is een belangrijke nieuwe stap in de emancipatie van klassieke muziek. Toen wij in 2008 begonnen met De Tiende van Tijl was er op primetime geen klassiek. Nu, zes jaar later, is er Podium Witteman, Bloed, Zweet & Aria’s, Maestro en nu dit. Het is ongelooflijk belangrijk om te laten zien.”

Tijl B op volle Toeren, 20.25 uur, AvroTros (NPO2)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>