Art Rooijakkers: Mijn hart zit in Helden van de Wildernis

Eenderde tot de helft van alle diersoorten dreigt de komende eeuw uit te sterven, waarvan 99 procent door menselijk handelen. Een statistiek die Art Rooijakkers maar moeilijk kan verkroppen. En daarom wil hij een programma maken om dit onder de aandacht te brengen. Vanavond ziet Helden van de Wildernis het levenslicht op NPO1.

“In Helden van de Wildernis portretteren we mensen die huis en haard hebben achtergelaten om het verschil te maken op een afgelegen plek op aarde, waar ze zich inzetten voor dieren”, legt Art uit in Vara Gids. “Als ik eerlijk ben – en dit geldt voor velen – voel ik me weliswaar oprecht betrokken bij de wereld, maar dat uit zich alleen in het af en toe storten van geld op een bankrekening. Ik heb dan ook bewondering voor de natuurbeschermers die we opvoeren, omdat zij hebben besloten om zich daadwerkelijk in te zetten voor hun idealen.”

Tijdens zijn reizen komt Art in contact met traditionele culturen die vaak even bedreigd zijn als het dierenrijk zelf. “Hoe meer mensen er zijn, hoe minder ruimte er overblijft voor wilde dieren. Op een abstract niveau wist ik dat al, maar hoe zoiets in de praktijk werkt, heb ik geleerd tijden het maken van dit programma. Op het Indonesische eiland Borneo bijvoorbeeld is het halve oerwoud gekapt voor palmolievelden. Grote bedrijven kopen land op van lokale boeren, wat je die laatsten niet kwalijk kunt nemen. Een eenmaal geplante palmboom doet tientallen jaren dienst, maar vervolgens is de grond honderd jaar lang onvruchtbaar. Zoveel kunstmest wordt er gebruikt.”

Toch is het niet de bedoeling dat je als kijker met een depressief gevoel blijft zitten als de aftiteling loopt. “Helden van de Wildernis is geen zware serie is met een apocalyptische boodschap. Ze gaat net zozeer om de schoonheid van de natuur. We hebben met een speciale, fotografische cameralens gefilmd en echt epische beelden geschoten.”

Art heeft al heel wat programma’s gemaakt, eentje zelfs bekroond met een Televizier-ring. Maar vanavond – en morgenochtend bij het publiceren van de kijkcijfers – zit hij met het zweet in de handen. “Ik vind het doodeng dat Helden van de Wildernis straks echt uitgezonden wordt. Mijn hart zit in dit programma.”

Bekijk een fragment:

Helden van de Wildernis, 20.30 uur, AvroTros (NPO1)

1 Reacties // Reageer

One thought on “Art Rooijakkers: Mijn hart zit in Helden van de Wildernis

  1. johan

    Wat een geweldig programma is dit geworden om trots op te zijn. En wat een geweldige dame die deze strijd aan gaat om de mooiste dieren te beschermen. Is er ook een site waar we dit werk kunnen volgen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>