‘Kijk je Utopia, dan kijk je naar jezelf’

Met de kijkcijfers van Utopia zit het wel snor, het Talpa-programma is in Nederland de meest succesvolle reality-show sinds Big Brother. Hummie van der Tonnekreek, jarenlang betrokken geweest bij Big Brother, snapt het succes wel. “In feite kijk je naar jezelf. De hele maatschappij is erin terug te zien.”

Ze illustreert in De Telegraaf: “Neem het vreemdelingenbeleid: na het vertrek van Lindy komt er een nieuw iemand. Aannemer Paul vraagt of de nieuwkomer niet eerst, net als zij in het begin, een paar dagen op stro moet slapen of dat deze meteen een bed krijgt. Ook zie je dat de deelnemers allerlei regels bedenken, waarvan ze zelf denken dat die democratisch zijn, maar dat is natuurlijk niet zo. Zo krijgt iedereen evenveel te eten, maar democratie is juist dat een kerel van twee meter meer boterhammen mag pakken dan een tenger meisje.”

De oud-hoofdredacteur heeft nog een voorbeeld. “Lindy heeft een trui achtergelaten ’voor iedereen’, maar Billy is ’m meteen gaan dragen. Wat gebeurt er met die trui? Ik vind dat ongelooflijk spannend, ik ga die trui volgen!”

In Utopia kunnen vijftien deelnemers een nieuwe samenleving opbouwen. Wat Hummie opvalt, is dat vaak toch wordt teruggegrepen op traditionele zaken. Zo kiest iedereen voor een vertrouwde rol. “De aannemer timmert en de huisvrouw, die thuis ook huisvrouw is en hieraan meedoet omdat ze iets anders wilde, staat nu de hele dag te koken en af te wassen. Heel fascinerend.”

Utopia is opgezet als een experiment van een jaar. Bedenker John de Mol heeft wel laten doorschemeren dat het tv-programma verlengd kan worden, mocht er inderdaad een ideale samenleving zijn ontstaan.

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “‘Kijk je Utopia, dan kijk je naar jezelf’

 1. Sven

  Haha, gelukkig kijk ik niet!

  Er zijn een aantal programma’s waar ik nooit en te nimmer naar zal kijken en waarvan Utopia en Boer Zoekt Vrouw er 2 zijn!

    /   Reply  / 
  1. Mike

   Trouwen? ;)

     /   Reply  / 
 2. Wim Weeda

  Voor het eerst gekeken naar Utpoia, nog niet eerder in mijn leven een dergelijk slecht programma gezien.

  Werkelijk te triest voor woorden SLECHT is nog te goed.

    /   Reply  / 
 3. el lobo

  Dit programma is van begin tot het einde geregisseerd door de redactie/controlekamer, zie vandaag maar weer het gemene spel gaat gewoon door, alle kijkers vinden het na ruim 5 maanden genoeg om die viezerd van een ruud nog langer te zien.
  Wat gebeurd er nu de nieuwe wordt door de regie gestuurd durft nu al tegen de bewoners te zeggen het wordt zeker niet ruud de koeien fluisteraar die te beroerd is om ook maar iets te doen als alleen achter dat vieze kreng van billy aan te lopen.
  Kortom dit programma is de naam niet waard want er worden door de leiding alleen maar smerige spelletjes gespeeld, waar de kijker die maandelijks geld moet betalen totaal geen zeggenschap heeft.

    /   Reply  / 
  1. wilmer

   ZoZo El lobo, dat zijn harde woorden… Ik hoop dat je voor jouw verklaring ook bewijs hebt. Zo wel, ben je een held. Zo niet, kan je inpakken en wegwezen en nooit meer terugkomen.

     /   Reply  / 
   1. el lobo

    wilmer,

    Duidelijker kan ik toch niet mijn stelling onderbouwen, dus ik hoef niet in te pakken en wegwezen, zie gister avond de stemming!!!!
    Voor jou is het misschien verstandig om eens goed te kijken en te luisteren en niet te dromen.

      /   Reply  / 
    1. wilmer

     El Bobo,

     Wat jij van de Utopia VINDT is heel wat anders dan dat het ook zo IS.
     Jij vindt Utopia te geregiseerd overkomen, that’s your point. Onderbouwd dit met het feit dat de kijkcijfers afnemen. Prima!
     Maar de kijkcijfers van Rtl Boulevard waren gisteravond ook niet hoog: 626 000 kijkers. Dus het zou kunnen dat ook heeft maken met het feit dat het niet zo is.

     Overigens wil niet op het persoonlijke aanvallen in gaan. Schieten we niks mee op!

       /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>