‘Amerikanen willen te veel op safe spelen met Utopia’

Over drie maanden is Utopia in Amerika een feit. Het is een belangrijke stap in de internationale uitrol van het format. Want als Utopia – net als in Nederland – een succes blijkt, dan zullen heel wat andere tv-markten willen investeren in het miljoenenformat. Om er op toe te zien dat Fox niet te veel versleuteld aan Utopia, heeft John de Mol executive producer Marc Jansen in Los Angeles gestationeerd. “Ze hebben hier de neiging gauw op safe te gaan, dingen toe te voegen die ze kennen uit eerdere programma’s.”

Marc moet een modus vinden tussen de wensen van de Amerikanen en de basis van het format. “Het is juist de filosofie van John de Mol dat Utopia een uitgesproken andere benadering heeft. Het is geen Survivor, met interviews met de kandidaten die erdoorheen worden gesneden”, verduidelijkt hij in Broadcast Magazine. “Het is eigenlijk een niet gescripte real life soap. En zoals John terecht zegt: in Dallas en Dynasty zitten ook geen interviews met de acteurs.”

Jansen krijgt veelvuldig het argument te horen dat ‘de Nederlanders het in hun thuisland nu eenmaal anders doen dan in Amerika’. “Dat is natuurlijk flauwekul. De Amerikaanse televisie heeft jarenlang de hele wereld gedomineerd, daar is nooit iets aan veranderd. Dus waarom zouden wij in Nederland niet iets kunnen bedenken dat ook in Amerika werkt?”

Volgens de executive is het ook een kwestie van geldingsdrang. “Het is een soort producersziekte om aan iets dat je niet zelf hebt bedacht en van een ander hebt gekocht. Alleen om te kunnen zeggen: ‘Kijk, dat heb ik er aan toegevoegd’. Maar John heeft met Big Brother bewezen dat hij het vermogen heeft om internationaal iets compleet nieuws neer te zetten en dat doen we nu met Utopia ook.”

Zie ook:
- Hoofdprijs Utopia is opbrengst BV Utopia
- ‘Kijk je Utopia, dan kijk je naar jezelf’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>