Recensie Bert Brussen: Pauw & Witteman

Het gebeurde gisteren. Zomaar opeens gleed ik in een diepe coma. Het laatste wat ik zag was de houten kralenketting van Jeroen Pauw. Toen ik wakker werd, begon de herhaling van Pauw & Witteman. Ik weet niet wat de plotselinge coma veroorzaakte: het feit dat er wederom stokoude gasten aan de tafel van Pauw & Witteman zaten, op Diederik Samsom na maar die is dan weer van de PvdA, of omdat ik een volstrekt niet nieuwswaardig en bovendien postuum cliché-item over het Boekenbal voor mijn kiezen kreeg.

Nu vraag ik me af of ik de coma had kunnen voorkomen. Het begon tenslotte zo mooi: een dagelijkse talkshow, geleid door twee scherpe en ervaren journalisten, die goede, kritische vragen stellen. In een ongedwongen sfeer. Niet te stijf, open en toegankelijk, amusant en vaak luchtig, maar toch niet oppervlakkig en met gasten die er toe doen. Actuele gasten: politici die zich verantwoorden, personen uit het nieuws die duiding geven of, godbetert, topsporters (daar houden bijna alle Nederlanders van, sporters).

Ik keek ook elke avond. Samen met een miljoen andere Nederlanders. Ik was als eerste erbij als er nieuws werd gemaakt. Vele politici deden aan die tafel uitspraken die later voor de nodige ophef zorgden. Binnen of buiten de politieke arena.

Dat is alweer lang geleden. Langzaam aan, zachtjes als een verspieder in de nacht, sloop de armoede de ziel van Pauw & Witteman binnen. Steeds vaker was Freek de Jonge te gast. Bart Chabot, een olijke dichter, bleek opeens een Belangrijk Figuur, tafelheer voor jonge kijkers, maar niemand wist waarom. De gasten werden met de dag grijzer. Saaier. Suffer. Bescheten. Verschillig.

Politici bleken ook Belangrijke Figuren. Instant BN’er bij P&W. Altijd een mening over iets paraat. Altijd deskundig. Altijd van de PvdA.

Voordat ik de houten kralenketting van Jeroen Pauw zag en in coma gleed, flitste er een gedachtegang door mijn hoofd: “bejaardencabaret”.

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Recensie Bert Brussen: Pauw & Witteman

 1. ed

  Ja, daar heb je wel een beetje gelijk in. Ik merk dat ik na Nieuwsuur nog naar Pownews overschakel maar P&W toch steeds vaker oversla.

    /   Reply  / 
 2. Friso

  Slecht getimede column, de uitzending van gisteren was juist weer eens heel goed. Prima duiding en gevarieerd

    /   Reply  / 
 3. Jabir

  Een enkel woord is niet hetzelfde als een gedachtegang.

    /   Reply  / 
 4. martin

  Indrukwekkend gesprek met Maria van der Hoeven wiens man alzheimer
  heeft.Verder een ijzersterke Diederik Samsom gezien over de ramp in Japan.
  Bertje had natuurlijk liever nucleair expert en complete randdebiel
  Richard De Mos van de PVV willen zien.

    /   Reply  / 
 5. Eddy

  Ik kijk ook minder vaak omdat het inderdaad vaak saaie oude mannen zijn aan tafel. Maar het gekke is dat de kijkcijfers wel gelijk blijven. Misschien moet Knevel en van de Brink vaker worden geprogrammeerd zodat Pauw en Witteman meer geprikkeld blijven te presteren.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>