Kijkcijfers gemeten: Nationaal Songfestival 2012

Nationaal Songfestival 2012 Zaterdag 27 februari 2012, 20:25 uur Ned1
Aantal kijkers: 2.264.000 waarvan
1.487.000 al een woordgrap over één van de kandidaten hebben bedacht
663.000 dachten dat de stropdas van Jan Smit een barcode was
14.000 zeker weten dat we gaan winnen

Vanuit het decor van The Winner Is.. bracht John de Mol ons wederom een vermakelijke avond. Een tip voor SBS6 om de kijkcijfers op te krikken: huur wat verklede Voice-deelnemers in, hijs Beau in een pak van C&A en zet lukraak wat juryleden neer, liefst fluorescerend. Maar of het er inhoudelijk op vooruitgaat…

‘Indiaan naar Songfestival’, kopte Teletekst. Treffend. Probleem, of eerder een gevolgtrekking, is dat we het Songfestival niet meer serieus nemen. Al jarenlang een trend, doorgezet door een kalende oppersmurf en de dochter van Marianne Weber. Inmiddels valt het Nationaal Songfestival samen met het Nationale Woordgrapjesfestival, wat op Twitter plaatsvindt. ‘SMS Indi Aan naar 9090′, ‘Zou Pearl de bril van Jan Smit sponsoren?’ of ‘Terecht, echt een tipi’s Songfestivalliedje!’. Namens deze columnist, bedankt voor de input. De juryleden zagen het ook als een vrolijke verkleedpartij en bovendien een lucratieve schnabbel. Ali B over het winnende liedje: ‘Ja man, echt geschikt voor het Songfestival: iets fouts dat weer goed is.’ Dat was zo ongeveer de insteek. Fout was het zeker.

John de Mol produceerde de avond, omdat het ‘allemaal veel beter kon’. Of veel erger, bleek. De avond kreeg een typisch Talpa-jasje (wat altijd nog beter is dan een tooi op je hoofd). De finalisten gingen tegen elkaar ‘battelen’ – waar hebben we dat eerder gezien – en in uitgekauwde introfilmpjes zag je de kandidaten elkaar zogenaamd te lijf gaan, ondertussen vertellend over waarom het Songfestival hun natte droom is (‘ik wil gewoon alles laten zien’ – oké..). Ook was de red room voor de verandering groen, waar Viviënne van den Assem aan producers vroeg wat ze nou eigenlijk doen. Verder was een groepje buitenlanders ingevlogen, die onder leiding van Jeroen van der Boom – oh nee, niet, hun advies mochten uitbrengen. Johns toegevoegde waarde.

Persoonlijk hoogtepunt waren de trommelende dames bij het winnende kampvuurliedje. Zij mochten maar liefst drie keer opkomen, om vervolgens als bezetenen op een instrument te slaan. Dat hadden we waarschijnlijk ook niet gehoopt. Gênant en heel fout. Joan, namens Twitterend Nederland: tooi tooi tooi!

Menno Woudt (18 jaar) is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Kijkcijfers gemeten: Nationaal Songfestival 2012

 1. Pieter

  Decor van winner is, sunday night fever en Hollands next millionaire. ze hadden nog wat liggen, waarom niet.. ;-)

    /   Reply  / 
 2. Jen

  Nederland gaat weer verliezen met zo’n achterlijke zangprestatie. Joan’s engelse uitspraak is vreselijk, de kostuum lachwekkend, en de zang echt niet om aan te horen! Waarom laat men zulke keuzes over aan de nederlandse publiek? De vakjury heet niet voor niets ‘vak’jury.

    /   Reply  / 
 3. Willeke

  Er zal in een ander land vast wel 1 of andere Lady Gaga achtige act hebben en ze hebben zo gewonnen :lol:

    /   Reply  / 
 4. lianca

  ik vond joan geweldig, lekker meezingnummer practige bijzondere stem, lekker wat anders. kleding zou ik wel aanpassen, nog groter meer drummers en veel vuur!! en iets meer beat eronder.

    /   Reply  / 
  1. Tamara

   vond de kleding juist super

     /   Reply  / 
 5. Leroy

  Top dat NL voor Joan heeft gekozen, al mag het liedje nog wel een beetje bijgeschaafd worden. Mag wat meer pit in en wat meer meer vocaal knalwerk. Maar die vakjury??? Wat een aanfluiting & wat een schande! Ze hadden er echt GEEN verstand van! Wat een schande!

    /   Reply  / 
 6. Robin

  Joan’s lied was absoluut de meeste pakkende nummer van de avond. We gaan hogen ogen gooien dit jaar, Let maar op!

  Overigens staat ze met You and Me op nummer 6 in iTunes.

    /   Reply  / 
 7. Willeke

  Haha als we dit jaar in de finale komen ga ik een keer bungeejumpen :lol:

    /   Reply  / 
 8. Dennis

  Waarom twee analyses, ik bedoel 1 analyse en 1 samenraapsel van tweets van gisteravond, over het songfestival op 1 blog? TOO MUCH!

    /   Reply  / 
 9. Lady Mary

  Dit was geen songfestival, maar een talentenjacht. Arme artiesten, ik snap niet waarom ze na hun optreden nog commentaar moesten krijgen??? Dan zijn ze in mijn ogen niet goed gecouched. Ik dacht dat daar profesionele mensen aan het werk waren?!
  Wat een DRAMA!

    /   Reply  / 
 10. albert

  na “without you” van reunion eindelijk weer een leuk liedje naar het songfestival om trots op te zijn. en zelf de kleren gemaakt en ook het liedje zelf geschreven. complimenten!

    /   Reply  / 
 11. Leo

  Laat die Indiaan maar gaan. Want wij zijn Winnetoe.

    /   Reply  / 
  1. Leo

   moet zijn > we zijn aan Winnetoe!!

     /   Reply  / 
 12. Tamara

  Lang geleden dat er uit zoveel leuke mooie nummers gekozen kon worden! Super die kleren van Joan! Maar qua zang/stem vond ik er Pearl boven uit schieten! Joan succes. Lijkt wel of Nederland het nu in een keer snapt.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>