Kijkcijfers gemeten: Britt & Ymke en het Mysterie van…

Britt & Ymke En Het Mysterie Van… Dinsdag 24 april, 20:30 uur RTL5
Aantal kijkers: 566.000 waarvan
328.000 in Britt & Ymke geloven
154.000 niet in Britt & Ymke geloven
84.000 denken dat er ‘iets’ is

Essentieel bij een programma zijn de vorm, maar zeker ook de inhoud. Ja, Britt heeft inhoud, alhoewel de meningen verdeeld zijn. Juist een ogenschijnlijk simpel programma als ‘Britt & Ymke En Het Mysterie Van…’ vraagt om een wetenschappelijke analyse van de inhoud. Ik bespreek de twee belangrijkste theorieën op het gebied van Britt & Ymke.

Theorie A: Britt en Ymke bestaan. Een theorie die steeds meer aanhang wint. Britt is echt naïef, echt blond en bovenal een echte schat. Ymke is significant niet blond en eerder een woordenschat, of, zoals ze zelf zou zeggen, een vocabulaire. De dames zijn volkomen zichzelf: twee spontane flapuiten. De theorie is echter zwak want hij is niet falsifieerbaar.

Theorie B: Britt en Ymke bestaan niet. Sharon Zuidema en Charlotte van den Akker, zoals Britt & Ymke echt heten, hebben training gekregen bij het bureau dat ook Adje heeft begeleid. Het script is van Harm Edens, die eerder voor Echte Meisjes in de Jungle de grappen schreef. In een aftakking van deze theorie wordt zelfs gesteld dat een groot deel van het programma opgenomen wordt in Aalsmeer, tegen bordkartonnen decors aan. Theorie B is falsifieerbaar: wanneer uit een experiment blijkt dat Britt en Ymke wél bestaan, is de theorie gefalsifieerd.


De theorieën blijven uiteraard vermoedens, hypotheses. Over de vorm van het programma zijn echter geen theorieën nodig. Feit: het was rommelig. Zeker wat montage en snelheid betreft leek eerder op web-only programma. ‘Britt & Ymke En Het Mysterie Van Het Ontbrekende Format’. De enige structuur kwam van Dennis Weening en Rick Brandsteder, die in het kader van RTL5′s ‘Buddy-systeem voor realitysterren’ de opdrachten voorlazen. Een ingewikkelde rekensom laat zien dat de toegevoegde waarde nul is. Bovendien bleek dat spontaan lollig doen niet voor iedereen is weggelegd. Zeer terecht dat juist Britt en Ymke op reis mogen. Want het programma moet het van de inhoud hebben. De twijfelachtige inhoud van Britt & Ymke.

Menno Woudt (19 jaar) is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kijkcijfers gemeten: Britt & Ymke en het Mysterie van…

 1. Arno

  Eens….

    /   Reply  / 
 2. C

  Eens. Vond het ook chaotisch, onsamenhangend en de continue afwisseling van kinderlijke voice-over naar typische Britt-grap werd op een gegeven moment vervelend. Liever wat langere scenes dan al dat hap-snap gebeuren. Maar goed, half Nederland zal het niet door hebben en hapt het lekker weg ;-)

    /   Reply  / 
 3. leny kruis

  Ik denk, weet haast zeker dat na de volgende uitzending veel mensen af zullen haken bij het feit alleen dat de “dames een hamster cq cavia in het hete vuur laten zakken om die vervolgens te nuttigen met de commentaren van “Met saus, of mayonaise zou het nog lekkerder zijn.” Angezien hier in Nederland een cavia of hamster een gewild huisdier is, lijkt mij dit niet erg gepast voor uitzending. Gemaakt of niet, mooie meide op zoek naar zichzelf druipen ook niet over van slimmigheid, aangezien een van hen het raar vind dat er maar 1 zon bestaat, dat wel miljoenen jaren weg is al die sterren, ja hoor, gaat lekker zo….Een keer gekeken, nu al afgehaakt….

    /   Reply  / 
 4. Pingback: Britt Dekker doet niet aan langetermijnplanning | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>