Kijkcijfers Gemeten: NOS Journaal

NOS Journaal Dinsdag 29 mei 2012, 20.00 uur Ned1
Aantal kijkers: 1.529.000 waarvan
844.000 versteld staan van het nieuwe decor
685.000 niet wisten dat nieuwslezers benen hadden

Het is een soort zitten, maar dan met je benen gestrekt en zonder stoel. Ik heb het natuurlijk over de nieuwe, door de NOS geïntroduceerde term, ‘staan’. Staan is het nieuwe zitten! Opmerkelijk genoeg heeft de NOS nog geen verslaggever op pad gestuurd om naar reacties te vragen op een willekeurige markt in een willekeurig dorp – het vernieuwde NOS journaal is immers groot nieuws. Aldus de NOS.

Sinds afgelopen zondag kent het NOS Journaal een nieuw decor (met touchscreen), een nieuwe tune (met gong) en een vernieuwde presentatievorm (met onderlichaam). Op de eerste twee valt weinig af te dingen: strak en eigentijds. Het staand presenteren, of erger nog, het lopen, is een ander verhaal. Knullig is een goed woord, ongemakkelijk nog beter. De nieuwslezer leest niet alleen nieuws, maar danst ook door de immens grote studio. Niet elke draai is even sierlijk.

Met mooi weer gaan wij, Nederlanders, ‘een stukje fietsen’. Waarheen maakt niet uit – vaak een ommetje. Bij het journaal gaan ze nu ‘een stukje lopen’. Overbodig en afleidend. Je hoort de zolen klikken op de vloer (die overigens behoorlijk ranzig oogt; wellicht waren schoonmakers door het nieuwe decor niet meer te betalen). Het doet sterk denken aan het loopje van Lucille Werner naar de kandidaten in de finale van Lingo toe.

Let wel: het journaal speelt zich hooguit voor 20% in de studio af. Het grootste deel bestaat nog steeds uit interviews, correspondenten ter plaatse en sfeerreportages van Pauline Broekema. Maar waarom moeten zij ook niet lopen? Voortaan geen interviews meer met adoptiemoeders op de bank, maar wandelend door de huiskamer. Verslaggever Sander van Hoorn moet verplicht door de straten van Damascus lopen en Dominique van der Heyde doet hollend door het Binnenhof verslag.

Hopelijk pakt de NOS door, rekening houdend met de doelgroep. Een combinatie van Nederland in Beweging en het journaal. Sacha de Boer stappend op de plaats, in een studio vol zwetende bejaarden, pratend met verslaggever Karl Noten over de Amsterdamse zedenzaak. Het vernieuwde journaal is in ieder geval een bron van inspiratie.

Menno Woudt (19 jaar) is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten: NOS Journaal

 1. Damon

  Een 19jarige die zijn menig geeft over het journaal is nieuws hier?.Het moet toch niet gekker worden.

    /   Reply  / 
  1. Rick

   Nee, dan mensen met vooroordelen die hier hun mening geven. Dat is nog gekker…

     /   Reply  / 
 2. CeeZ

  “staan is het nieuwe zitten” da’s niet erg origineel, zeg maar gewoon gejat.
  Met zo’n stukje wordt je niet veel wijzer en draagt niet bij aan een discussie.
  Met dit stukje trouwens ook niet ;-(

    /   Reply  / 
 3. Dennis

  Wederom een KANSLOOS artikel van deze niet-grappige wijsneus. Jongen, ga lekker buitenspelen in plaats van je met het grote mensen journaal te bemoeien.

    /   Reply  / 
 4. Tom

  Eerlijk gezegd vind ik dit een zeer flauwe recensie, met name het gedeelte vanaf de afbeelding “Wat kan er beter?” is erg ver gezocht. Wat de columnist van het lopen/staan vindt, komt eigenlijk alleen goed naar voren in het stukje: “Bij het journaal gaan ze nu ‘een stukje lopen’. Overbodig en afleidend.” De NOS heeft laten weten dat het met de vernieuwingen probeert om ook de doelgroep 20-49 jaar beter te bereiken. Aangezien de columnist (bijna) in die categorie valt, is het mijns inziens dus veel interessanter om te weten waarom hij dat lopen dan “overbodig en afleidend” vindt. Welke veranderingen had de NOS dan wel moeten invoeren, of was het wat jou betreft niet nodig omdat je sowieso al naar het journaal keek? Ik deel dan ook de mening van CeeZ dat dit stukje niet bijdraagt aan een discussie. Succes in ieder geval met je volgende columns.

    /   Reply  / 
 5. Timo

  Ik heb naar aanleiding van deze column het NOS Journaal 20.00 uur van gisteren gekeken. En ik was niet verbaasd dat het tenenkrommend slecht was. Ja, de inhoud was aanwezig. Maar verder ziet het echt niet uit.

  1. Dat giga scherm en dan geen goeie graphics.
  2. lopen is overbodig in deze vorm. En de vloer is idd smerig. Lopen voegt wat toe als het interactief is, maar nu is het alleen maar lopen om het lopen.
  3. muziek is zacht en slecht. Echt veels te simpel.
  4. anchor praat veels te langzaam, alsof hij tegen een “halve zool” praat.
  5. studio is te groot om alleen maar in te lopen. Er hoort gewoon een goeie desk bij het dagelijkse bulletin.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>