Kijkcijfers Gemeten: Stabilo Spellingstrijd

Stabilo Spellingstrijd Zaterdag 23 juni 2012, 20.02 uur RTL4
Aantal kijkers: 790.000 waarvan
435.000 zich graag wilden meten met 12-jarige scholieren
355.000 op Lieke’s aanraden niet naar Cambodja emigreren

Veertig minuten lang woorden spellen – zelfs de netcoördinator van Nederland 2 zou het te saai voor woorden vinden. RTL4 bracht gisteravond de Stabilo Spellingstrijd: een (weinig verhullende reclamespot dat verdacht veel leek op een) educatief amusementsprogramma. Dapper, zowel van de deelnemertjes als van RTL. Sowieso spellen ze beter dan de BN’ers bij Ik Hou Van Holland. S-o-w-i-e-s-o.

Nee, deze kinderen kunnen voor de verandering niet zingen of dansen. Ze kunnen u-i-t-m-u-n-t-e-n-d spellen. ‘Sjovinistisch’, ‘labirint’, ‘gymanasieum’: de betekenis is ze om het even, het gaat natuurlijk om de hoofdprijs (een Stabilo pretpakket met 193 markeerstiften en 289 ballpoints, yes!). Het is de officieuze opvolger van de Achmea Kennisquiz, al is het alleen maar omdat beide programma’s overdreven duidelijk gesponsord zijn. Verschil is echter de spanning. De verschillende rondes, de verschillende disciplines in de Achmea Kennisquiz zorgden voor variatie. Spelling is slechts spelling. Die rode strepen in Word. Door verschillende invalshoeken en spelspellen (ha) werden de veertig minuten goed opgevuld, maar spannend werd het nooit. En dat terwijl het een spellingstrijd heet – je verwacht op z’n minst wat schrammen.

Lieke van Lexmond neemt de rol van juf/spelling nazi op zich. En dat alles zonder a-u-t-o-c-u-e: Mart Smeets zou trots op haar zijn. Alleen het vooruitzicht dat Lieke van Lexmond de komende weken elke uitzending begint met het spellen van haar naam schrikt af.

Bijna vergeten: er zat ook nog een jury bij! Daar kwamen ze bij RTL waarschijnlijk ook pas na de opnames achter. Kinderboekenschrijver Paul van Loon mocht zonder te spreken twee keer een naam trekken en mevrouw huppeldepup van medesponsor Noordhoff Uitgevers was ingehuurd om uit te leggen waarom het ‘gescrabbeld’ is en niet ‘gescrabbled’.

Ondanks een enorme showtrap is het amusementsgehalte laag – het commerciële gehalte daarentegen.. Het is de vraag wie er zin heeft om in de zomervakantie te gaan spellen bij juf Lieke. Ik verheug me in ieder geval al op de Casio Rekenstrijd.

Menno Woudt (19 jaar) is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten: Stabilo Spellingstrijd

 1. Martijn

  Haha, leuk stukje Menno! Bij sowieso gaat het inderdaad ook vaak mis :-)

    /   Reply  / 
 2. Bas

  Bij een spellingstrijd verwacht je inderdaad wat spanning, en van een columnschrijver verwacht je op z’n minst dat de column ofwel amusant, humoristisch, onderhoudend en provocerend is of op z’n minst opvalt door ludieke invalshoeken,
  Niets van dit alles in de vlees noch vis stukjes van meneer M. Woudt.
  Oeverloos en zouteloos geleuter zonder enig spoor van humor, ironie of opwinding.
  Het enige wat blijft hangen na het lezen van de column is dat het waarschijnlijk over een gesponserd programma gaat, laten we dat donkerbruine vermoeden nu al lang gehad hebben zonder het programma gezien te hebben en alleen al bij het horen van de titel Stabilo spellingstrijd ;)

    /   Reply  / 
 3. Rick

  Wat een oeverloos gezeik weer van deze Menno Woudt. Ga alsjeblieft buitenspelen in plaats van je ‘column’ iedere week 1-op-1 te kopiëren en alleen de programmatitel te wijzigen. Verschrikkelijk irritant. I-r-r-i-t-a-n-t.

    /   Reply  / 
  1. edward

   gelijk heb je :D

     /   Reply  / 
  2. Jouw leraar Nederlands

   “buiten spelen”

   Zijn er nog meer s-p-e-l-l-i-n-g-s-p-r-o-g-r-a-m-m-a-’-s, buiten LINGO en de genoemde ‘Infomercial’ dan?

     /   Reply  / 
 4. Martijn

  En wat zijn we weer zuur mensen! Het zal wel met het weer te maken hebben.

    /   Reply  / 
 5. Elza

  Het is een heel leuk programma, maar niet op prime-time zaterdagavond. Het is bedoeld voor kinderen t/m 12 jaar en zou dus best eerder op de dag/avond kunnen scoren. (al zou het beter zijn om iets meer woorden te gebruiken waarvan de kinderen ooit eerder gehoord hebben. Dit niveau ging veel volwassenen nog te boven denk ik).
  Graag om 20.00 uur iets met wat meer amusementswaarde, zelfs in de zomermaanden moet dat toch mogelijk zijn??

    /   Reply  / 
  1. Jeroen

   Inderdaad leuk programma, maar niet voor op de zaterdag avond.. Ik ben er van overtuigd dat mensen zelfs in de zomer naar een leuk RTL programma zullen kijken. Vooral tegenwoordig als iedereen thuis blijft hangen. Laat RTL maar eens komen met een mooie zomer programmering. Dan zijn ze uniek, en vooruitstrevend.

     /   Reply  / 
 6. Levi

  Zonde dat ze destijds de Achmeakennisquiz kapot hebben gemaakt. Dat was zelfs voor volwassenen een leuk programma.
  Dit programma zou overigens wel passen op de zondagavond 20.00. Dat is toch de tijd waar achmeakennisquiz ook stond

    /   Reply  / 
 7. Leonieke Wiertz

  Citaat Menno: Nee, deze kinderen kunnen voor de verandering niet zingen of dansen.

  Nou Menno laat onze dochter Tyra, kandidaat van de eerste aflevering, nou naast spellen ook nog goed zijn in zingen en dansen….half uur voor deze uitzending was ze nog te zien bij het Junior Songfestival!

    /   Reply  / 
  1. Piet Verdriet

   Moedertje laat kindje opdraven in programma’s in de hoop ”beroemd te worden en veel geld te verdienen” maar kan niet tegen kritiek.

   Ik voorspeel een hele grote carriere in de showbusiness voor je koter.

   En nog iets, je kind wordt niet rijk van meedoen aan een tv spelletje.

     /   Reply  / 
   1. Wouter

    Wat Piet zegt. Beetje triest dit.

      /   Reply  / 
 8. Niels

  Erg leuk programma! Mag wat meer spanning in maar het was ook pas de eerste aflevering. Ga zeker vaker kijken

    /   Reply  / 
 9. Tineke

  Bij een spellings-wedstrijd hoort toch tenminste de titel spellingsvrij te zijn. Het moet zijn SPELLINGSSTRIJD

    /   Reply  / 
 10. Tineke

  Het moet zijn SPELLINGSSTRIJD. Zonder spelfouten

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>