TV Lab Maandag – Storm voor de stilte

De eerste twee resultaten uit het TV Lab zijn binnen! Uitslag: positief. Een groter verschil was daarnaast niet mogelijk: drie kwartier Paul de Leeuw in de Game of Fame en 36 uur stilte in Ssst. Hoge verwachtingen werden iets lager en vice versa. Voorlopig is de enige conclusie dat de Nederlandse bevolking graag een programma ziet verschijnen waarin Paul de Leeuw een tijd lang z’n mond houdt.

Game of Fame (302.000 kijkers)
De techniek staat voor niets, de VARA daarentegen voor een grote uitdaging. Geen kandidaten in de studio, maar thuis, achter de webcam. Wonderlijk genoeg werkte het en het was nog vermakelijk ook. 96 gekkies op een groot scherm. De trage verbinding en het belabberde geluid had zo z’n charme, was voer voor De Leeuw en zat het spelelement niet in de weg. Het spelelement zat echter wel het format in de weg. Een aantal spelletjes was te simpel, te langdradig of te ouderwets – wat jammer is als het als moderne, innovatieve quiz gepresenteerd wordt. ‘Ik ga op reis en ik neem mee’ is simpelweg een stom spel, ook met Paul de Leeuw en ook op de webcam. Een zingende Ria Valk heeft zelfs een negatieve toegevoegde waarde. Werk aan de winkel, maar potentie genoeg: de ronde waarin de webcamkandidaten Vier op een rij moesten spelen (door rode of groene bordjes voor de webcam te houden) toonde aan dat het mogelijk is in te spelen op de nieuwe manier van quizen. Het kan.

Ssst (258.000 kijkers)
Het viel mee. Dat vonden zowel de deelnemers als de kijkers. Ssst is anderhalf keer 24 uur met, zonder Wilfried de Jong, maar met gasten – drie stuks maar liefst. Zarayda Groenhart, Horace Cohen en Sebastiaan Labrie, in stilte opgesloten. Geen geheime opdrachten, geen executies. Nee, het ging om het ‘proces’: communiceren in stilte, en dat anno 2012. Als een soort God sprak Arie Boomsma vanaf de zolderkamer wanneer er drie minuten gepraat mocht worden. Het hoogtepunt van het programma. Geinig experiment, passend bij TV Lab, maar van de stilte kreeg de kijker weinig mee. Geluidloze momenten werden opgevuld met voice-overs van de deelnemers, waardoor je weliswaar een goed beeld kreeg van wat het ‘proces’ inhield, maar je als kijker weinig van de stilte meekreeg. Kwalitatief een goed programma (alle camera’s deden het!), en leuk. Voor één keer. Een format dat in stilte naar het archief in Hilversum verdwijnt.

Menno Woudt (19 jaar) is tijdelijk TV Laborant en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “TV Lab Maandag – Storm voor de stilte

 1. Michel

  Ook dit is echt weer een waardeloos stukje Menno.

    /   Reply  / 
 2. Ardy

  helemaal mee eens, goed samengevat Menno

    /   Reply  / 
 3. joris

  Ik zie zeker potentie in Game of Fame, inderdaad gepresenteerd door Paul de leeuw die heel leuk met de mislukte momenten om weet te gaan.

  Ssst is denk ik leuker door te zetten als een huis met psychologische tests (hebben we al eens gehad bij BNN, ben de naam kwijt). Dus wat gebeurd er als mensen… “24 uur stil moeten zijn” of “24 uur aan elkaar getekend zijn” “24 uur niet mogen eten” “24 uur …”

    /   Reply  / 
 4. Mike

  Is niet echt mijn mening. Vond het programma slecht. Paul de Leeuw kan beter en er zijn nog zoveel dingen die moeten worden gedaan voordat het echt op televisie wordt gebracht.

    /   Reply  / 
 5. Pingback: TV Lab dag 3: Dubbel BNN met Edwin en R.U.B.E.N. | Zappen

 6. Ruben

  “Voorlopig is de enige conclusie dat de Nederlandse bevolking graag een programma ziet verschijnen waarin Paul de Leeuw een tijd lang z’n mond houdt.”

  De lezers van deze blog willen graag dat jij een hele lange tijd je mond houdt. Tenenkrommend artikel weer.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>