TV Lab Woensdag – Ruben vs Edwin

Volgens oude BNN-traditie namen Ruben en Edwin het tegen elkaar op, tijdens de derde avond van het TV Lab. Ruben Nicolai bestaat en is één van de beste comedians op de Nederlandse televisie, aldus een school bakvissen. Edwin Peijpers bestaat niet en is de beste voetbaltrainer van Nederland, aldus Edwin zelf. Voor R.U.B.E.N. was een weinig experimenteel blik BN’ers opengetrokken, een peeshok en een DJ. Het mocht niet baten. Edwin had aan een cameraploeg genoeg om zich te ontpoppen tot één van de leukste formats tot nu toe.

R.U.B.E.N. (230.000 kijkers)
Research hoort bij het werk van een TV Laborant. Het Britse origineel heet Chris Moyles’ Quiz Night, is bewezen grappig, legitiem traag en heeft dankbare gasten. Nog een verschil (ja, het oordeel is impliciet al geveld): de desk kent twee stoelen. Eén voor de host en één voor de gast die niet in het, door Ruben Nicolai betitelde, ‘peeshok’ zit. In het Philharmonie in Haarlem stonden er vier stoelen, waarvan twee leeg, en was mij niet duidelijk waarom de overige twee gasten in het peeshok zaten als er dan toch genoeg stoelen waren. Nog steeds niet overigens. Door het overweldigende applaus, dat om de halve minuut werd ingezet, vergat je bijna dat het een dertien in een dozijn-quiz was, met wederom een blik BN’ers. Olcay Gulsen bezorgt mij jeuk, Frits Huffnagel zelfs een dubbele hoeveelheid. Doet er niet toe, het gaat om Ruben, die nog altijd prijzenswaardig ad rem en ironisch is, maar die ik liever buiten de studio klunzige chauffeurs zie becommentariëren. Met een grote schare fans kan en mag Ruben elk programma presenteren. Maar R.U.B.E.N. liever niet.

Edwin (161.000 kijkers)
Mockumentaries zijn schaars in Nederland. Arjan Ederveen deed het met 30 minuten, over de grens is The Office het bekendste voorbeeld, en wordt nu graag gebruikt als vergelijkingsmateriaal voor Edwin. Oneerlijk – het wordt niet voor niets bij TV Lab uitgezonden. De eerste (en hopelijk niet de laatste) aflevering liet zien wat er met het genre kan. Edwin is een vreselijke voetbaltrainer, totaal niet grappig en behoorlijk wereldvreemd. En dat werkt. Goede setting, en met het schichtig kijken in de aanwezige cameraploeg een natuurlijke omgeving voor een gek als Edwin. Overigens neigt het meer naar comedy dan naar een mockumentary, wat hopelijk niet te ver doorslaat. Met iets minder overacting en fraai camerawerk wordt het vast nog pijnlijker. Het staat 1-0 voor Edwin.

Menno Woudt (19 jaar) is tijdelijk TV Laborant en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

1 Reacties // Reageer

One thought on “TV Lab Woensdag – Ruben vs Edwin

  1. lars

    Edwin was niks

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>