Kijkcijfers Gemeten: Het Carré-debat

Het Carré-debat Dinsdag 4 september 2012, 20:30 uur RTL4
Aantal kijkers: 1.392.000 waarvan
858.000 op Petra Grijzen willen bezuinigen
534.000 Lotte Ragut een breekpunt vinden

Een droom voor elke artiest om op te mogen treden voor een vol Carré. Zo ook voor de acht grootste partijleiders (in de zin van, partijleiders van de grootste partijen – Jolande Sap moest de hele avond op een zetel staan om het debat te volgen), die stuk voor stuk hun toneelstukje op mochten voeren. Emile Roemer maakte een punt over maakpunten en Geert Wilders vertelde honderduit over zijn favoriete vakantieland. Spannende programma’s. Maar het programma van Rick Nieman, Petra Grijzen en Lotte Ragut was het spannendst.

Rick Nieman staat er, dankzij een aantal sterke tv-optredens, goed voor in de peilingen. Ook tijdens het Carré-debat presenteerde hij zich als soevereine, kalme leider. Rechtvaardig, maar streng. Heel streng. Nou! Er mocht absoluut niet geapplaudisseerd worden (‘we zitten toch verdomme niet in een of ander theater? toch?’). Tot ongenoegen van Geert Wilders was de lachband geschrapt en ook de musicalliedjes hadden Carré niet gehaald – het duet tussen Mark Rutte en Alexander Pechtold scheen veelbelovend te zijn geweest. Nee, Rick Nieman had haast. Waarschijnlijk moest hij ook nog het late nieuws presenteren.

Verrassend was het optreden van Lotte Ragut. Een underdog, die blijkbaar niet voor een regionale omroep werkt maar voor het echte RTL4. Ze maakte een onzekere indruk bij de opening: iets wat zo vlak voor de verkiezingen veel kiezers kan kosten. Lotte stelde zich politiek correct op en riep heel blij verward dat er een vrouw meedoet. Scherp inzicht. Hoogtepunt voor Lotte was dat Geert Wilders aankwam, met veel beveiliging. ‘Wat ernstig is, natuurlijk’. Aldus Lotte, agut.

Een echt debat werd het niet in Carré, ruimte om flink te discussiëren ontbrak. Volgend jaar komt het Carré-onelinersspektakel ervoor in de plaats. 45 seconden om de crisis op te lossen is toch echt wat weinig. Daarnaast ontbraken de hartverscheurende intro’s, waarin échte Nederlanders de onderwerpen mochten aankaarten. De 51-jarige José, die niet meer naar Griekenland op vakantie durft, of Hans, die vreest dat zijn rollator het pakket uit rolt. Het zou het twee uur durende debat zoveel aangenamer hebben gemaakt.

Spannendste onderdeel was ook dit jaar de rode loper. Aan het einde stond Petra Grijzen klaar, gekleed in het stof dat over was van de rode loper. Haar strategie: dwingend fluisteren, proberen lief te kijken en haar carrière om zeep helpen. In totaal had ze zo’n één kwestie per lijsttrekker voorbereid, die ze noodgedwongen maar zes keer vroeg, wetend dat ze er toch omheen zouden draaien. Halverwege dacht ze conclusies te kunnen trekken, niet wetend dat die altijd pas op het einde komen. Vast een tijd geleden dat er boe-geroep in Carré klonk en een wonder dat de aanhangers van de SP in de zaal hun tomaten bij zich hielden. ‘Ik vraag het u nog één keer!’ Nee, getuige haar vragen behoort ze niet langer tot het wakkere gedeelte van Nederland.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten: Het Carré-debat

 1. Gewoon, ik

  Over het algemeen moet ik redelijk lachen om deze columns, maar ik vind dat je dit keer de plank volledig hebt misgeslagen. Je persoonlijke voorkeur komt beter tot z’n recht bij amusementsprogramma’s en wat minder bij een dergelijk programma waar inhoud de boventoon voert. Ik kan je natuurlijk ook weinig kwalijk nemen, gezien je 18 jaar bent en het leven nog als een speeltuin ziet!

  Ik vond het debat erg interessant en er waren zeker momenten waarop een aantal punten goed uitgesproken zijn. Petra Grijzen vond ik juist een welkome afwisseling, haar rustige manier van spreken, haar licht cynische ondertoon in haar reacties lieten een politici wel even nadenken, en ik geloof dat ze Mark Rutte zich zelf moest laten herstellen in een uitspraak die ze daadwerkelijk afdwong.

    /   Reply  / 
  1. Sven

   Haha, Helemaal met je eens !!!

     /   Reply  / 
 2. Daan

  A gut, koedie koedie schrijft een stukje over politiek. Probeer het over een paar jaar nog eens opnieuw.

    /   Reply  / 
 3. dewaddenkruiser

  Ongelooflijk wat een botersamensmeltende samenwerking met rtl en bnr dit zijn de grootste zakkenvullers van europa

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>