Kijkcijfers Gemeten: Erica Op Reis

Met ‘De Ring’ in het (tele)vizier ben ik, geheel tegen de doelgroep in, met Erica op reis geweest. Niet alleen een feest voor ons om naar te kijken: ook voor de lokale bewoners een hele eer dat een voormalig Olympisch kampioene en politica op bezoek komt. En dat het zó knotsgek en prachtig zou worden, dat had niemand verwacht.

Niet dat het iets uitmaakt, maar Erica Terpstra was ditmaal op reis door de Verenigde Staten – het Wilde Westen. De diepgravende gesprekken met goudzoekers en de indianenverhalen moet u voor lief nemen, het gaat immers om één ding: Erica in actie. Erica die lasso werpt, Erica met een revolver in haar hand, Erica in een poncho, Erica op een paard. Het liefst veertig minuten lang. Persoonlijke favoriet is de rubriek ‘Maar eerst ontbijten’, waarin mogelijke culturele ontdekkingen aan de kant worden geschoven voor een lekker, stevig ontbijt. Terwijl de reiziger Erica zich tegoed doet aan een zelfgebakken maïsbrood, vertelt de voice-over Erica over het geloof van de indianen, dat de eerste mensen geboren zijn uit maïs (de term ‘maïskolven’ krijgt zo wel een heel dubieuze betekenis). Heerlijk. Dat maïsbrood.

Superlatieven zoeken om het programma te beschrijven is niet nodig: het programma is wat dat betreft behoorlijk zelfvoorzienend. Een bezoek aan een ranch: prachtig. Een oud indianenvrouwtje dat een spirituele act opvoert: prachtig. De Grand Canyon in de stromende regen: prachtig. Las Vegas: knotsgek! ‘Moet je kijken man! Midden in de woestijn!’ Cowboy Bill zal ondanks de taalbarrière vast begrepen hebben wat Erica bedoelde toen ze met vol enthousiasme tegen hem riep: ‘Leuk hè!’

Geheime kracht van het programma is de voice-over. In de opnamestudio van omroep MAX heeft Erica zo te horen net zo veel plezier als waar dan ook ter wereld. Erica Op Reis zou als radioprogramma minstens zo goed werken (alhoewel, Erica, radio.. mm..). Het gaat niet om het land en haar inwoners: het gaat erom of Erica iets knotsgek vindt. ’Dat begrijpt u’.

Erica Op Reis. Moet je kijken man!

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kijkcijfers Gemeten: Erica Op Reis

  1. Frank

    Haar enthousiasme siert Erica juist. Deze dame weet nog van de kleine dingen in het leven te genieten en laat dat merken. Een welkome afwisseling op de vele negatieve figuren op televisie.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>