Kijkcijfers Gemeten – Gouden Televizierring Gala 2012

Cornald Maas zat dit jaar gelukkig in de zaal. Hij twitterde foto’s van de achterhoofden van BN’ers en klapte keurig mee. Goede zet, Avro. Het Televizierring Gala was dit jaar al een stuk minder genânt dan de vorige editie – het leek al bijna op een echt gala! Oké, het was nog behoorlijk incestueus (Kim-Lian: ‘Haha dat ben ik zelf!’), en de oorverdovende stilte na de zoveelste mislukte grap was ‘The Voice’ van de avond. En ja, Epke. Wat kan ‘ie turnen he.

Zeker, ik schrok ook. De oerlelijke cabines waar de genomineerden voorgaande jaren in plaats moesten nemen waren vervangen door een lange bank. Lekker zat hij niet: elk moment werd aangegrepen om even op te staan en de zweethanden tegen elkaar te slaan. En dat alles om één ring, die op een citruspers gepresenteerd werd. Daar werd vakkundig een programma omheen gebouwd, dat zeker niet verkeerd was. De drie genomineerde programma’s voor de Ring hadden elk hun eigen ambassadeur, die op Amerikaanse wijze de kijker overtuigde te stemmen. Een goede vondst, en met de nipplegate van Paul Turner was het officieel een gala. Ook wat het brengen van een hommage betreft is er veel verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Piet Römer werd in stijl geëerd, onder anderen door Victor Reinier die – hoe gaaf – live Carré binnenliep. Een staande ovatie volgde. Al was het alleen maar vanwege de bank.

Eén onderdeel is onveranderd gebleven: de muzikale optredens. Ouderwets kippenvel – maar dan als een krijtje over een schoolbord. Ferry Doedens en Kim-Lian mochten het gala openen door een liedje te grunten. Het optreden van Tania Kross werd met een aftellende klok in beeld gebracht. Dan kon u zien hoelang het optreden nog zou duren.

Kim-Lian – daar is ze weer – mocht het land door om de resultaten van het ‘televisieonderzoek van Intomart GfK’ te presenteren. Intomart GfK, had ik dat al gezegd? Intomart GfK. Neem de uitkomsten met een korrel zout. Wij Nederlanders willen Jeroen van Koningsbrugge goedgemutst in een eigen talkshow en zien Lieke van Lexmond als de toekomstige koningin van de Nederlandse televisie. Wie is de tweede in lijn? Ook reikte Kim-Lian een prijs uit aan zichzelf. Met champagne werden de winnaars op de hoogte gebracht. Kim-Lian reed lallend in haar gouden auto terug naar Carré.

Een avondvullend programma, met als hoofddoel: het onthullen van de winnaars. Yvon Jaspers had haar vorige vier ringen om laten smelten om zo op vakantie te kunnen gaan. Ali B. werd uitgeroepen tot Zilveren Televizier-Ster man. Hij raakte volledig over zijn toeren toen hij in zijn speech Matthijs van Nieuwkerk wilde bedanken. Een aardig compliment eindigde in het meest tenenkrommende moment van de avond. ‘Thijssie bedankt’, moest Carré roepen. Matthijs liep rood aan. Ook Ali B. zien we voorlopig niet meer terug bij De Wereld Draait Door.

En dan, na anderhalf uur, de uitreiking van de citruspers 2012. Epke Zonderland mocht de ‘televisie ring’ uitreiken. Het onderdeel ringen gaat hem duidelijk minder goed af. Epke vond elk programma echt wel leuk. Hij had wel eens iets gezien toen hij aan het zappen was. Met 49% van de stemmen won The Voice of Holland. Ik hoop stiekem dat achteraf blijkt dat de overige 51% voor Wie is de Mol? was. The Voice of Holland kreeg wel verdacht veel aandacht. Misschien kan daar een televisieonderzoek naar worden ingesteld, Intomart GfK.

De Ring werd in ontvangst genomen, Martijn Krabbé vertelde zijn levensverhaal en Wendy van Dijk gilde het uit toen hij eindelijk klaar was. Het gala maakt vorderingen.

Menno Woudt is zelfbenoemd kijkcijferanalyticus en schepper van Woens.nl – de enige site met een eigen dag in de week!  Lees hier zijn eerdere columns.

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Kijkcijfers Gemeten – Gouden Televizierring Gala 2012

 1. jt

  Itt dit gala is de uitreiking van de gouden loekie altijd wel heel leuk…
  Het was indd een schrale avond met vergezochte grappen en muziek.. Jammer

    /   Reply  / 
  1. Marlou

   Gouden Loeki. ??? ik begrijp niet wat het met het bovenstaande te maken heeft.

     /   Reply  / 
 2. tim

  Lol, kreeg de Voice veel aandacht? Die vervelende aandachtstrekker van een Ali B., die kreeg veel aandacht.
  Desalniettemin is het logisch dat de Voice won, want ze zonden tegelijkertijd uit.

    /   Reply  / 
 3. Fabian

  Haha Menno, ik heb hier wel heel erg om moeten lachen. Leuk geschreven.
  Er waren zeker tenenkrommende momenten, maar al met al een veel beter gala dan andere jaren.

    /   Reply  / 
 4. Levi

  Ik vond het gala aanzienlijk beter dan voorgaande jaren. Reinout deed het echt goed voor een eerste keer. Het kille BN’ers publiek is het moeilijkste publiek dat je maar kunt krijgen en Reinout wist zich goed staande te houden.

  De inhoud was al een stuk beter. Wel vond ik Ali B echt tenenkrommend met zijn irritante speeches. De bijdrages van Kim-Lian waren leuk bedacht, alleen is het misschien een beetje vreemd dat ze zelf nummer 1 was in de ranking. En over de winnaar.. Ik ben geen liefhebber van The Voice, maar het product is internationaal een mega succes dus is een prijs als deze gewoon terecht. Wel vroeg ik mij af: Waar waren Trijntje en VanVelzen?

    /   Reply  / 
  1. BRK

   De nominatie van The Voice of Holland was voor seizoen twee, waar Trijntje dus niet in zat. Vandaar dat Angela Groothuizen op de bank zat. Roel van Velzen zal wel een optreden hebben gehad of iets dergelijks.

     /   Reply  / 
 5. Pingback: RTL voor vierde jaar op rij naar huis met Televizier-ring | Zappen

 6. Inge

  Wel een beetje oneerlijk dat op RTL4 TVOH was met een stemadvies!!
  Waarom was t gala niet op zaterdag,dan was t eerlijker geweest
  De rest kreeg die extra aandacht niet!!
  Dus een heel smal *ringetje* wat mij betreft.

    /   Reply  / 
 7. Pingback: Kijkcijfers vrijdag: Meer kijkers voor Televizier-ring Gala | Zappen

 8. suffe

  hahaha Epke had het steeds over de televisie ring i.p.v. de televizierring.

    /   Reply  / 
 9. Jordy

  Ik vond Ali B die André Kuipers zonder enige aanleiding in een mislukte ‘grap’ gebruikte (“Het enige wat je nog kan gebruiken is iemand die goede grappen voor je schrijft!”) pas écht tenenkrommend. Ja, ook dat Thijssie bedankt was belachelijk, maar Mart Smeets die eveneens een sneer naar Omroep MAX maakte (“Zonder autocue!”) was verschrikkelijk. Het gala lijkt meer en meer een jaarlijkse Roastplek te worden. Bleh.

    /   Reply  / 
 10. Jaap

  Beter dan andere jaren?
  Het kan wat bij betreft bij lange na niet tippen aan de jaren dat Chantal Janzen de presentatie voor haar rekening nam.
  Ik vond dat het nogal een hoog TROS gehalte had, veel klungelig en onprofessioneel gedoe. Spijtig, ik kijk er altijd zeer naar uit.

    /   Reply  / 
 11. Gtstfan!

  Haha leuk geschreven!
  Ook ik vond het gala een stuk beter dan voorgaande jaren, al waren er nog wel tenenkrommende momenten & veel mislukte grappen..
  Reinout deed het erg goed voor de eerste keer als presentator, zie hem volgende jaar graag terug!

    /   Reply  / 
 12. Jordi

  Lekker dat Menno zo op de hoogte is al ‘recensent’… Vorig jaar zat iedereen al op de bank.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>