Zoek de verschillen: Idols en X-Factor

Idols-winnares Raffaëla moet nog tot volle wasdom komen, maar bij RTL beginnen ze gewoon met de volgende talentenjacht. Geen Idols 4 maar The X-Factor, een variant waar volgens de maker de nodige verschillen bij waarneembaar zijn. Zal best, maar de eerstkomende weken zullen we daar weinig van merken. Want dat zijn de afleveringen waarin talent en vooral non-talent aan bod komt, om vervolgens de jury er als een botte bijl overheen te laten gaan. Voor velen het hoogtepunt van de talentenjacht, doe mij toch maar de liveshows waarin het kaf van het koren gescheiden is.
Goed dan, de verschillen.

- Leeftijdsgrens is opgerekt tot ver na bejaard
- Deelname mag ook in duo, trio, kwartet of zelfs zangkoor
- Jury gaat niet unaniem voor één talent, maar elk jurylid bindt iemand aan zich.

Hoe dat er in de praktijk uitziet? X-Factor verdeelt alle deelnemers in drie categorieën: solisten tot 25 jaar, solisten van 25 jaar en ouder en groepen. Het lijkt er daardoor op dat Mien van 68 ook een serieuze kans maakt, maar neem van mij aan dat zij echt niet de X-factor op haar naam zal schrijven. Want uiteindelijk zal de jury (en het publiek ook wel) voor een jong, nog te kneden artiest gaan.

Bekvechtende jury
Nog meer veranderingen ten opzichte van Idols: Jerney Kaagman en Eric van Thijn hebben plaatsgemaakt voor Henk Temming en Marianne van Wijnkoop. Vooral Smits en Temming liggen elkaar slecht. Beiden hebben al toegegeven dat de samenwerking geen succes te noemen is.

Succes?
Mocht de X-Factor dat wel worden, dan zal het veel moeite kosten om er nog een tweede seizoen met de huidige jury uit te persen. Overigens twijfel ik sterk aan dat succes. Het zal wel weer in de schaduw van Idols blijven staan, wie herinnert zich immers nog Popstars? Dat was ook al zo’n grote belofte als de X-Factor.

En ach, over de keuze van Wendy van Dijk als presentator hebben we het later nog eens.

De X-factor, 20.00 uur, RTL 4

Bekijk ook deze ruw gemonteerde promo:

Zie ook:
- Henk, Henkjan en Marianne in jury X-Factor
- RTL komt met nieuwe Idols-ripoff: The X-Factor

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Zoek de verschillen: Idols en X-Factor

 1. Cynthia

  Ik ben geen Wendy van Dijk fan, maar ze zal 100x beter zijn dan Chantal ik-laat-even-goed-zien-wat-voor-haarkleur-ik-heb Jansen en Martijn wat-een-kwal-ben-ik-toch Krabbé

    /   Reply  / 
 2. Bianca

  X-Factor is echt een simpele rip-off van idols. Dat het concept werkt is prima, maar om nou weer precies hetzelfde neer te zetten is echt te waardeloos voor woorden.

  Xfactor, jammer maar net niet.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>