Het was te verwachten: Lisa wint X Factor


Wat we al maanden geleden zagen aankomen, is vanavond werkelijkheid geworden. Lisa heeft X Factor 2009 gewonnen en lijkt een glansrijke carrière tegemoet te gaan. Met haar vertolking van Hallelujah (origineel door Leonard Cohen) heeft ze 100 duizenden zielen in Nederland geroerd.

Lisa Hordijk moest het in de finale opnemen tegen Rachel en Jamal. Jamal viel als eerste af en mocht zijn single niet ten gehore brengen. Rachel kreeg die kans wel en deed een fantastische vertolking van What Hurts the Most, origineel van Rascal Flatts. Alleen bij haar eerste twee nummers ging het niet helemaal vlekkeloos; de uithaal bij I Will Always Love You werd opnieuw niet gehaald.

Rachel is zeker een getalenteerd zangeres, maar tegen een supertalent als Lisa valt niet op te boksen. Wat een mooie stem, wat een bezieling bij het zingen, wat een uitstraling, wat een power en vooral wat een liefde voor muziek en optreden. Het is bijna vreemd dat Lisa niet eerder is opgemerkt als talent, maar dat er toch weer een talentenjacht voor nodig was.

Volgens Wendy en Martijn is er als een dolle ge-sms’t. Het telefoonverkeer in half Nederland zou platliggen. De vader van Rachel biechtte zelfs op meer dan 700 keer te hebben ge-sms’t vanavond. In totaal is er vast meer dan een miljoen keer gestemd.

Hallelujah is nu te downloaden vanaf de X Factor site, morgen ook in andere downloadplatforms. En vanaf woensdag als fysieke single in de winkels verkrijgbaar.

Of er voor Rachel ook nog een single in zit? Ze heeft natuurlijk al eerder een kans gehad in de platenindustrie. En in deze tijden van recessie… zelfs voor Lisa is er maar een platencontract dat één album behelst. Anderzijds biedt dat ook weer vrijheid, want na dat album kan ze waarschijnlijk haar echte muzikale droom najagen met een platencontract dat ze zelf heeft uitonderhandeld. Niet dat Sony/BMG nu een wurgcontract heeft neergelegd, maar het zal niet zo custom-made zijn als waar je op hoopt.

Lisa, van harte gefeliciteerd, een verdiende overwinning. Ik ga van je genieten (al gaat dat denk ik pas bij de tweede single gebeuren, want zelf was ik niet heel erg laaiend enthousiast over het liedje Hallelujah).

Bekijk Lisa met Hallelujah:

Zie ook:
- Jamal eerste afvaller in finale X Factor
- Finale X Factor: Het was een fraaie revanche
- X Factor: Lisa doet Hallelujah, Jamal zingt Never Too Much, Rachel krijgt What Hurts the Most

26 Reacties // Reageer

26 thoughts on “Het was te verwachten: Lisa wint X Factor

 1. Bart

  @Herman. he, he gelukkig. Hopelijk de laatste blog waarin je OVERDUIDELIJK laat merken dat je Rachel niks vind. Een beetje flauw om dit elke keer weer te laten doorschemeren.Tuurlijk gaat de single van Rachel ook uitkomen. Er zijn namelijk mensen die Rachel helemaal geweldig vinden…….
  In ieder geval Lisa gefeliciteerd met de overwinning. En Rachel jij ook veel succes, je bent een topzangeres en een topwijf.

    /   Reply  / 
 2. Lieke

  EN TERECHT!!
  Gosh, wat is Lisa een ongelooflijk goede zangeres met uitstraling! Rachel vind ik vanaf het begin af aan al een arrogante zuurpruim. Nee, vanaf de eerste auditie ben ik al fan van Lisa.
  Geweldig!! <3

    /   Reply  / 
 3. Rick

  Nee Bart, meer dan terecht. Lisa was gewoon beter ;)

    /   Reply  / 
 4. manuela

  lisa haar single vind ik niet veel aan maar ik denk dat de opkomende singles wel beter worden na mate ze meer tijd hebben voor het liedje!

    /   Reply  / 
 5. Tommy

  Terechte winnaar!

  Alleen de singel die ze uitbrengt is echt BAGGER!!
  Hoop dat haar andere singels beter worden.. Anders gaat ze gauw ten onder.. Wat een grafnummer!

    /   Reply  / 
 6. Erick

  Ik was een tijdje niet meer op dit blog geweest, maar wat is het achteruitgegaan. Dit blogstukje is slecht geschreven en staat vol van aannames. Ik neem er een paar door:
  “Met haar vertolking van Hallelujah (origineel door Leonard Cohen) heeft ze 100 duizenden zielen in Nederland geroerd.”
  Says who? Ik ben nog maar een borrel gaan halen vanwege deze kitscherige uitvoering. Dit klonk niet best en tot nu is iedereen (inclusief jij, Herman) het daarmee eens ;)

  “Rachel is zeker een getalenteerd zangeres, maar tegen een supertalent als Lisa valt niet op te boksen. Wat een mooie stem, wat een bezieling bij het zingen, wat een uitstraling, wat een power en vooral wat een liefde voor muziek en optreden.”
  Idols, 2003: Hind, toen ook gezien als uitzonderlijk supertalent, valt af vlak voor de finale ten faveure van Jim en Jamal: twee zangers die je nu niet direct wegblazen. Valt dus wel tegenop te boksen.

  “In totaal is er vast meer dan een miljoen keer gestemd.”
  Hahahaha, mochten ze willen. Als je wat cijfers wist, zou je dit niet zeggen. Geeft niet, in Hilversum kunnen ze om je humor best lachen denk ik. Maar dit werd toen Idols zo’n hype was nauwelijks gehaald.

  “Het telefoonverkeer in half Nederland zou platliggen.” Nee hoor, hun eigen centrale. En dat KPN ‘platlag’ twee weken geleden, had niets met X-Factor te maken. Hennie Huisman heeft een keer KPN beetgehad, dat lukt nu niet meer, denk ik.

  “Of er voor Rachel ook nog een single in zit? Ze heeft natuurlijk al eerder een kans gehad in de platenindustrie. En in deze tijden van recessie…”
  Yep, die single zit erin.

  Overigens wel een mooie foto boven het artikel. Single is natuurlijk niets. Check trouwens even het Jeff Buckey-filmpje op YouTube. Nu al vol Nederlandse comments. Geestig toch, hoe dat werkt.

    /   Reply  / 
  1. Herman Roggeveen Auteur

   Om een paar dingen te verweren: als er meer dan 2 miljoen mensen kijken, kun je wel aannemen dat er 100 duizenden mensen zijn geraakt.

   Betreft het stemmen: ik heb niet achter de computer gezeten waar alles werd geturfd. Maar door mijn werk ‘in Hilversum’ weet ik wel een en ander van te verwachten aantallen. Trouwens; Idols 3 en 4 wisten in de finale ook meer dan 1 miljoen stemmen te trekken.

   Die single van Rachel zullen we nog wel zien. Ik verwacht in elk geval niet dat Sony/BMG haar een deal aanbiedt.

     /   Reply  / 
  2. colin

   @Erick ik weet niet wat jij denkt hoor maar als jij nou overal je gelijk in wilt hebben en zo’n Rachel fanboy bent dan kun je beter maar een paar keer naar je eigen tekst kijken, want het is Jamai die in Idols 1 won en niet Jamal. en ik weet ook niet wat jij denkt over de stem van Lisa maar Eric en Gorden, de specialisten (ja het zijn betere specialisten dan jou want zij zitten er en jij niet) vonden dat Lisa een wereldtalent is en de sterren adel etc. zelf hebben op tv ook gezegd dat ze maar moesten uitkijken omdat Lisa bijna beter is dan hun. en wat nou kitcherige uitvoering.. ik hoor het Rachel nog niet doen hoor? en de mensen die aan Xfactor meedoen en niet winnen mogen de eerste maand(en) geen platen uitbrengen.. en ja ik denk ook dat Rachel een plaat gaat maken maar niet binnen de eerste maand(en)

     /   Reply  / 
   1. Erick

    “het is Jamai die in Idols 1 won en niet Jamal.”

    Point taken. Er staan nog een paar typo’s in mijn stukje. Deze site mist een edit-knop om typo’s eruit te kunnen halen; anders waren ze al weggeweest.

    “Eric en Gorden, de specialisten (ja het zijn betere specialisten dan jou want zij zitten er en jij niet) vonden dat Lisa een wereldtalent is en de sterren adel etc. zelf hebben op tv ook gezegd dat ze maar moesten uitkijken omdat Lisa bijna beter is dan hun.”

    Ja, ze zijn specialisten, maar het hele coach-systeem betekende dit seizoen het einde van de geloofwaardigheid: de coachen steunden logischerwijs hun kandidaten door dik en dun, ook als er slecht werd gepresteerd.
    No doubt about it, Lisa is een voor Nederlandse begrippen uitstekende zangeres. Maar als je denkt dat Adele en Kelly Clarkson binnen een jaar werkloos thuis zitten, omdat Lisa beter is, dan heb je denk ik behoefte aan een reality-check. Ze is internationaal op zijn hoogst leuk voor in een achtergrondkoor. En dan heb je het als Nederlandse zangeres als super gedaan hoor.

    “en de mensen die aan Xfactor meedoen en niet winnen mogen de eerste maand(en) geen platen uitbrengen.. en ja ik denk ook dat Rachel een plaat gaat maken maar niet binnen de eerste maand(en)”

    Je hebt gelijk. En daarom is het soms beter om niet te winnen. Waar Jamai (ik doe nog even een spellingcheck) een – met alle respect – matig album uitbracht, kwam Hind met materiaal dat echt indruk heeft gemaakt. Vorig jaar was met Nikki al anders, en dat hoorde je ook aan het album. Lang niet zo slecht als andere winnaars van dergelijke programma’s.

    @Herman: “als er meer dan 2 miljoen mensen kijken, kun je wel aannemen dat er 100 duizenden mensen zijn geraakt.”

    Dat neem je aan ja. Maar weten doe je het niet. Daarom is het wel zo netjes het niet als feit, maar als vermoeden te melden. Goed, dit is geen NRC, maar feiten en meningen moet je gescheiden houden. Anders is het einde zoek en weet niemand meer wat geloofwaardig is en wat niet.

    Over het stemmen: ik vond het systeem met een afvaller halverwege de avond wel slim bedacht: zo werden mensen getriggerd om meer te gaan stemmen. Misschien heeft dat de aantallen nog wat opgekrikt ;)

      /   Reply  / 
 7. Rita

  Wat heeft iedereen toch tegen Lisa’s nieuwe single? Het is een prachtig nummer, en prima vertolkt door Lisa. Het nummer dat Rachel heeft gekozen is een derderangs B-nummer dat ze nu gebruiken voor een ‘dance’-track..
  Lisa >x100000000 Rachel

    /   Reply  / 
 8. Marc

  Je kan er ook van houden dat iemand zijn persoonlijke inzicht en mening geeft. Als je puur harde feiten wil weten moet je de krant gaan lezen, niet een blog.

    /   Reply  / 
 9. Lieke

  Wat heeft iedereen toch tegen de nieuwe single van Lisa? Het is een prachtig nummer dat tevens meer dan prima is vertolkt door Lisa. Wat een geniale stem heeft zij. Als ze sinterklaasliedjes zou zingen zou menig mens nog in tranen schieten door haar immense stem.
  Anyway, het nummer dat Rachel heeft gekozen vind ik daarentegen maar een derderangs nummer. Het is nu gebruikt voor een ‘dance’-track, en nog is het niet geweldig. Het lukt allemaal net niet, er zat geen sprankje emotie in dat nummer. Jammer voor Rachel, maar ze moet accepteren dat ze plaats moet maken voor betere zangeressen zonder enige ervaring.
  Lisa >x1000 Rachel

    /   Reply  / 
 10. Nick

  Wat een baggerkeuze van Hallelujah.. niet het lied op zich maar dit is door Alexandra Burke gedaan… de winnaares van X FActor 2008 in de UK.. beetje triest.

  Mij maakte geen geen ruk uit wie er won, vond ze allebei geweldig! Heb me dit seizoen in de liveshows weer enorm geergerd aan Wendy van Dijk. Vandaag ook weer… wat kan ze toch veel hijgen en domme vragen stellen in die microfoon

    /   Reply  / 
 11. Linda

  wat maakt wendy van dijk domme fouten…
  net als vorige week…

    /   Reply  / 
 12. Tino

  Wendy maakte idd bij de podiumpresentatie veel fouten. Maar wat was ze weer leuk toen ze het publiek inging. Geweldig hahaha!

  Voor de rest fantastisch seizoen X-factor. Ben benieuwd naar het aantal kijkers.

    /   Reply  / 
 13. kevin

  Terechte winnares, maar nummer zelf vind ik persoonlijk erg bagger inderdaad… Hele tijd hetzelfde en erg cliche… Vond de single van Rachel beter, maar die gaat er ook vast wel komen…
  Over Wendy, ik vond haar deze finale juist veeel beter presenteren dan normaal, heel natuurlijk en enthousiast.

    /   Reply  / 
 14. ronald

  Leuk voor Lisa dat ze gewonnen heeft maar echt ongelovelijk laag van haar dat ze tijdens de uitreiking en het bijbehorende verhaaltje MET GEEN WOORD REPT over GORDON en dankzij zijn steun ze zover is gekomen…..Tja en dan staat lulletje rozewater met GORDON zijn troffee in zijn hand nog dommer te kijken dan hij al doet en ook hij houd gewoon ze lelijke bekkie dicht.Nou dan doe ik het wel GORDON JE BENT SUPER EN DANKZIJ JOU EN JE KENNIS IS LISA GEKOMEN TOT WAAR ZE NU IS!

    /   Reply  / 
 15. Romy

  TERECHTE WINNAARES

  & wat eeeen prachtig nummerr!!!!

    /   Reply  / 
 16. Alisa

  TERECHTE WINARES !!

  & ze is 100 keer beter al rachel
  wat een mooi nummer .
  complimenten voor lisa

  @ X Alisa

    /   Reply  / 
 17. kim

  YESSS !!!

  Lisaaa is gewoon de BESTEE !!

  de beste mogen winnen en dat was lisa .
  Heeeeeeel goed gedaan meis
  hallelujah was een prachtig nummer
  je kon het ook heel goed zingen ;)

  Groetjes Kim

    /   Reply  / 
 18. Helmy

  Een terechte overwinning voor Lisa.

  De keuze voor de single vindt ik niet helemaal geweldig. De winares van X-Factor in Engeland had afgelopen december namelijk dezelfde single.
  Een beetje naaperij in mijn ogen en niet echt een nummer om in de zomer uit te brengen.
  Wel goed gezongen door Lisa!!

    /   Reply  / 
 19. Sicnezz McM

  Lisa als winnaar, oke ze kan goed zingen
  maar heeft niet de X-factor, ze had beter mee kunnen doen aan Idols waar echt gaat om de zag.
  Maar goed NL heeft bepaald.

  Dan nog iets, over het nummer zelf.
  Hallelujah is een lied geschreven door de Canadese zanger Leonard Cohen. Het verscheen voor het eerst op diens album Various Positions uit 1984. Sindsdien is het tientallen keren gecovered, onder andere door John Cale en Jeff Buckley. De versie van Jeff Buckley beleefde een revival naar aanleiding van dit succes en stond gelijktijdig op nummer twee. In navolging van Burke bracht ook Lisa Hordijk, de winnares van de Nederlandse X Factor in 2009, Hallelujah uit als haar eerste single. (Bron wiki)

  Beetje jammer, had zelf gehoopt op een nieuw nummer wat ik niet kende. Zal wel vanwege de recessie zijn. Maar wel heel erg mooi gezongen.

    /   Reply  / 
 20. G. Dontje

  Ga eens googelen op Luc Schouten. Een 15 jarige gitarist(alle stijlen, van fingerpicking, blues en klassiek) met een geweldige stem. Volgens velen het talent van nederland op dit moment. Ook hij heeft een versie van Halleluja.

    /   Reply  / 
 21. L3R0Y

  Bron wikipedia:
  Op 9 mei 2009 won Lisa Hordijk de finale van X Factor. Rachel Kramer werd de verliezend finalist. Lisa en Rachel verschillde nog geen procent met elkaar. Hordijk had 50,47% en Rachel dus 49,53.

  Als Rachel ook het nummer hallelujah had gezongen, had ze denk ik gewonnen :) Rachel is naar mijn mening vanaf het begin af aan de beste geweest, maar goed :) Beide dames hebben super gepresteerd :)

    /   Reply  / 
 22. Sas

  Met uitzondering van Jeff B. nooit beter vertolkt dan nu. Lisa je bent een moordwijf! Hallelujah is voor mij zweven tussen hemel en aarde. Kies nog even voor het aards bestaan. Thanx baby!

    /   Reply  / 
 23. Anoniem

  Rachel had moeten winnen!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>