Idols-jury legt lat hoog: Als je ons overleeft, ben je ècht goed

idolsIdols is de moeder der auditieshows, tegelijkertijd is het de verrassing van het afgelopen tv-seizoen. RTL 5 blaast begin vorig jaar met succes de aloude formule nieuw leven in, al heeft dat niet geresulteerd in een winnaar met net zulk blijvend succes als Jim of Jamai. Daar is de jury zich terdege van bewust, en daarom willen ze dit jaar wèl een talent afleveren dat wel uitgroeit tot een idool.

Met name Ronald Molendijk zet zich in voor blijvend succes. Reflecterend op zijn eerste seizoen Idols zegt hij in De Telegraaf: “Recent heb ik de auditie van Nina teruggekeken. Zij kan goed zingen, maar daar voelde ik het al: ben jij wel een idool? Ik heb het rotsvaste geloof dat de winnaar écht een carrière zou kunnen starten.”

Het winnen van Idols hoeft volgens dat jurylid met die grappige uitspraken niet te betekenen dat je zingt op het niveau van Conservatorium. “Als je kijkt naar de charts of artiesten met een lange carrière, zijn dat niet per definitie degenen die het beste kunnen zingen. Het beste voorbeeld van niet goed kunnen zingen, maar heel ver komen is natuurlijk Madonna. Aan de andere kant hebben we in Nederland bijvoorbeeld Guus Meeuwis. Hij staat zelden of nooit keihard te zingen, hij houdt het altijd dichtbij zichzelf en uiterst gecontroleerd. Wat hij tot een kunst heeft verheven is zijn muzikale gevoel in het kleine weten te houden en daarmee stadions te vullen. Hij is in alles een geslaagd idool.”

De makers van Idols hebben natuurlijk een idee bij hoe ze de talenten op de stip kunnen kneden tot artiest, al staat authenticiteit voorop. Daarom krijgen de kandidaten meer creatieve inspraak in de rondes na de eerste auditie, belooft RTL in een persbericht. De zangers en zangeressen die mee mogen naar Curacao, de ronde voor de liveshows, bepalen daar met de jury hun muzikale koers. Vanaf die eilandronde wordt door de jury benadrukt dat de kandidaten eigen keuzes moeten gaan maken op het gebied van repertoire, styling en visagie. Deze keuzes tellen mee in de beoordeling.

Ronald over deze aanpak: “Ik wil de beste eruit zien te halen. Als je meedoet aan de competitie krijg je zoveel tools aangereikt: een zangcoach, liedjes, indien nodig styling. Je gaat door de wasstraat. Voortaan geldt: als je Idols hebt overleefd als ik in de jury zit, staat er iets goeds.”

Idols, 20.30 uur, RTL 5

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>