Anita Witzier met medische quiz Dokters vs Internet

Wie stelt het beste een diagnose vast; de dokter die er voor gestudeerd heeft, of de leek met behulp van Google? Dat moet duidelijk worden in het nieuwe NPO1-programma Dokters vs Internet, gepresenteerd door Anita Witzier. “Artsen merken tijdens hun spreekuur tegenwoordig wel dat patiënten zelf al met allerlei suggesties komen. Ik dacht dat artsen dit niet zo fijn zouden vinden, maar ze zijn er juist blij mee.”

In het studioprogramma neemt een team van artsen het op tegen een team van BN’ers met een iPad en daarmee toegang tot het wereldwijde web. In de studio komen echte patiënten die vertellen over hun klachten, de vraag is welk team het snelst tot de juiste diagnose komt.

Hoewel een zelfdiagnose via internet voor een hypochonder zeker niet is aan te raden, maakt vrijwel iedereen zich schuldig aan het googelen naar kwaaltjes en ziekten. Dat heeft dus voordelen, zegt Anita in De Telegraaf. “Patiënten kunnen beter uitleggen waar ze last van hebben en het is ook goed dat ze hun zorg kunnen delen wanneer ze zelf aan iets ernstigs denken.”

Toch stimuleert Dokters vs Internet zeker ook om naar de huisarts te gaan, want via Google kun je geen haarscherpe diagnose stellen. “Het is hartstikke handig om op te zoeken wat het zou kúnnen zijn, maar ga alsjeblieft naar de huisarts. Die is erop getraind om bepaalde vragen te stellen, kan dingen met eigen ogen bekijken, voelen en doorvragen.”

En waarom er BN’ers in Dokters vs Internet zitten? Anita: “Dat is nu eenmaal de formule, ik heb het niet zelf bedacht. Maar het is wel leuk. We hebben onbekende patiënten én artsen, dat werkt prima in combinatie met bekende Nederlanders.”

Dokters vs Internet, 19.00 uur, KRO-NCRV (NPO1)

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Anita Witzier met medische quiz Dokters vs Internet

 1. cobie

  Tip…kunnen jullie tijdens de vragenronde over de diagnose ook de 3 blokjes in beeld laten staan,zodat je mee kunt kijken?

    /   Reply  / 
 2. Elly Steennis

  Reactie op vrouw met levenslange aangezichtspijn.
  Ik heb dit zelf meer dan 30 jaar geleden gehad, het is echt horror. Ik ben toen ten einde raad naar paranormale genezer gegaan, na 5 minuten was de pijn weg. Kon het niet geloven, ben voor de zekerheid nog een keer gegaan, kn daarna weer werken. Een collega had ook aangezichtspijn en hem dit aangeraden, ook genezen. Ik ben helemaal geen zweverig type, ik hoop dat dit bericht die mevrouw bereikt en zij er wat aan heeft.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>