A-gender en 9-jarige transgender in Hij Is een Zij

Vanavond begint het derde seizoen Hij Is een Zij op NPO3, waarin Jan Kooijman zeven jonge transgenders gedurende een jaar volgt, tijdens hun transitie. Daarnaast is dit seizoen ook voor het eerst een a-gender te zien, Mik, die zich niet identificeert als vrouw en niet als man. Jan over het belang van het programma: “Ik hoop dat mensen die hier doorheen gaan niet meer op straat worden aangegaapt of nageroepen, maar helaas gebeurt dat nog steeds.”

Een geslachtsveranderende operatie is een ingrijpend proces en dus zijn de verhalen in Hij Is een Zij, eerder gemaakt door Arie Boomsma, heftig. Jan: “Ik vond het al een heel mooi programma toen ik het nog niet presenteerde. Ik heb dus gelijk ja gezegd toen ik de kans kreeg. Het is een luxe om een jaar lang mensen te volgen die je portretteert. Je kan zo op een hele natuurlijke en waarachtige manier hun verhaal vertellen. Verder vind ik het thema ontzettend mooi. Zeker in deze tijd is het belangrijk om vooroordelen en stigma’s weg te nemen.”

In het AD stipt Jan het verhaal van Elise aan, die pas sindskort weet waarom ze al zo lang ongelukkig was. “Ze 27 jaar, gelovig en al op jonge leeftijd getrouwd. Elise is er sinds een jaar achter dat ze transgender is. Dat is ongelooflijk moeilijk. Zij en haar ex-vrouw zijn uit elkaar, maar hebben nog goed contact omwille van hun kinderen.” Die ex-vrouw komt ook aan het woord. “Voor haar is het een soort rouwproces. Ze was getrouwd met iemand, maar die persoon bestaat niet meer.”

Verder maakt de 9-jarige Storm indruk. Hij gaat naar school als jongen, maar thuis door het leven als meisje. Storm staat heel sterk in haar schoenen, misschien wel sterker dan haar ouders.

De andere hoofdpersonen dit derde seizoen zijn Nick, Davin, Eveline en Loena.

Hij Is een Zij, 21.25 uur, KRO-NCRV (NPO3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>