Videoclips oorzaak van groepsverkrachtingen of niet?

Nu de aandacht van en het aantal groepsverkrachtingen toeneemt, wijzen veel vingertjes de media als schuldige aan. Met name de muziekzenders zouden de oorzaak zijn van het gedrag van jongeren. In hun belevingswereld is het normaal een meisje te gangbangen, want ‘dat zien ze ook op televisie’. Ja, in veel videoclips gedragen meisjes zich als sletten en mannen zich als pimps. Maar is dit echt de oorzaak? Tijd voor een discussie hier.
De PvdA is er van overtuigd: muziekzenders moeten zichzelf censureren. "Ik denk dat het voortdurend uitzenden van clips waarin
vrouwen worden weggezet als gebruiksvoorwerp mede de oorzaak is van het
stijgende aantal verkrachtingen", zegt kamerlid Dijsselbloem vandaag in de Tweede Kamer.

De grootste oppositiepartij in de
Tweede Kamer wil drie maatregelen nemen in de strijd tegen de
verkrachtingen, meldt persbureau Novum. Seksuele voorlichting moet volgens
hem beginnen op de lagere school. Daarnaast zou het kabinet meer geld
moeten uittrekken voor de ondersteuning van ouders die moeite hebben met
de opvoeding van hun kind.

Bovendien ‘kunnen TMF en MTV de
discussie niet langer ontlopen’, als het aan het Kamerlid ligt. "Zij
zullen zich echt rekenschap moeten gaan geven van de effecten van de
aanhoudende reeks muziekclips waarin dag en nacht ‘pimps’ op een
walgelijke en respectloze manier ‘bitches’ als gebruiksvoorwerp
behandelen."

Eens in de zoveel tijd laait deze discussie op. Eerst was het een videoclip van N.E.R.D waarin wel erg expliciete handelingen werden verricht, tegenwoordig zijn het legio videoclips. En nee, ik vind het ook niet altijd even smakelijk of smaakvol wat er daarin gebeurt. Maar het hoort bij de cultuur van hiphop en r&b. Daar draait het allemaal om bling-bling, status en mooie vrouwen.

Het is de vraag in hoeverre deze videoclips tot kopieer-gedrag aanzetten. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen in verschillende richtingen. Meestal kan er geen rechtstreeks verband aangetoond worden.

Ik denk ook dat, wanneer iemand het normaal vindt om een vrouw als ‘bitch’ te behandelen, er meer aan de hand is. Ja, die persoon heeft dat op televisie gezien – al dan niet in een videoclip. Maar het schort volgens mij toch echt aan de opvoeding als iemand dat normaal vindt. En dan kom je weer op de maatschappelijke discussie van waarden en normen uit.

Kortom: zou een verbod of censuur op deze videoclips iets uithalen, of is er iets anders mis in onze samenleving, waardoor groepsverkrachtingen aan de orde van de dag lijken te zijn?

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Videoclips oorzaak van groepsverkrachtingen of niet?

 1. Mirjam

  het is wel heel kort door de bocht om videoclipzenders direct verantwoordelijk te stellen voor verkrachtingen. Zoals al genoemd, zal een goed opgevoede jongere niet zijn vrouwbeeld laten bepalen door alleen clips. Een slimme ouder kan zijn kind vertellen dat die clips niet bepaald realistisch zijn. En al is de ho’s en pimps-cultuur in clips nogal storend, die beperkt zich niet tot clips alleen. In cd-boekjes en op websites zie je dezelfde ellende.

    /   Reply  / 
 2. Meneer Tip

  Het is echt onmogelijk om te bewijzen of videoclips al dan niet effect hebben. Als het al zo is, dan is het ongetwijfeld maar een kleine schakel in een enorme verzameling oorzaken. Om het te bewijzen zouden dat soort clips helemaal verboden moeten worden, en dan moet er een jarenlang onderzoek uitgevoerd worden. Steekproeven bij duizenden jongeren, statistieken vergelijken… dan kun je (20 jaar later) pas zeggen of het echt effect heeft gehad. Tot die tijd roept iedereen eigenlijk maar wat. Bij sommige jongeren zal het misschien inderdaad een deel van het probleem zijn. Het overgrote merendeel is volgens mij heus wel in staat om het verschil tussen televisie en werkelijkheid te zien.

  Maar het is in ieder geval een makkelijke zondebok. Zolang mensen als die Dijsselbloem tegen clips kunnen blijven schoppen hoeft hij zich niet druk te maken over een echte oplossing voor het probleem. Als er überhaupt al echt een probleem is. Dit soort dingen zijn van alle tijden. De daders en slachtoffers worden misschien steeds jonger, maar kinderen worden sowieso steeds vroeger geslachtsrijp. Wat weer te maken heeft met verbeterde levensomstandigheden, goede voeding, etc (hormonen die tegenwoordig overal aan toe worden gevoegd? Wie zal het zeggen). Met het verschuiven van die grens zul je ook zien dat de leeftijdsgrens in verkrachtingszaken ook steeds verder daalt.

    /   Reply  / 
 3. Blanca

  De videoclips zien er zo uit omdat het merendeel van de mensen dat willen zien. Vrouwen worden in deze clips inderdaad regelmatig compromiterend afgebeeld. Ik denk dat dit een reactie is op de individualistische en welvarende maatschappij. Ik begrijp dan ook niet dat mensen zich DAAR druk over maken. Op kleine schaal worden vrouwen veel meer geweld aangedaan omdat een gedeelte nog steeds niet voor zich zelf op komt. Het is misschien handiger dit stuk zelfrespect wordt geleerd. Ik kan natuurlijk niet voor ALLE vrouwen spreken, maar ik zie nog zeer regelmatig dat vrouwen het accepteren dat ze “meiske” worden genoemd, niet mogen weggaan alleen, geslagen worden, verkracht worden binnen het huwelijk of relatie, uitgelachen worden vanwege zogenaamd laag intellect/ hoog gewicht, hun mannen stimuleren tot prestatie en ondersteunen en zelf daardoor afzien van zelfverwezelijking en geluk!
  het aantrekkelijke vlees op tv voegt daar niets aan toe.
  Dus bij deze: medevrouwen laten we afspreken dat we lekker doen wat goed voor ons is en wat we leuk vinden! en voor de dames die ooit in een benauwende situatie komen:
  zorg in ieder geval dat HIJ zijn laatste adem ALS EERSTE uitblaast, deze gedachte heeft mij ook gered!

    /   Reply  / 
 4. Dj-Chris

  De meesten videoclips zien er inderdaad walgelijk uit. De laatste jaren komt het steeds meer voor dat vrouwen zich als sletten gedragen en mannen zich als players. De laatste jaren komen ook meer groepsverkrachtingen voor. Wel erg toevallig. Jongeren kijken veel naar deze zenders en nemen het gedrag over om er bij te willen horen. Eigenlijk een soort eigen cultuur waarin jongeren leven die zeer sterk beïnvloed wordt door de videoclips. Het stoere gedrag om andere eventuele problemen te vergeten.

    /   Reply  / 
 5. andrea da silva

  dit is echt weer een antwoord van iemand die veilig in zijn geitenwollensokken wereldje leeft.
  media heeft altijd al een ‘schadelijke’invloed gehad op jongeren. inderdaad de grenzen worden momenteel wel erg ver opgezocht, maar ik vind dit toch iets te veel rieken naar afschuiven. 50 jaar geleden waren er ook al rellen omdat de popcultuut van die tijd de jongeren deed rebelliseren (de vrouwen deden de bh’s uit en gingen korte rokjes dragen, startten massal met het slikken van de pil en begonnen meer dingen dan het aan-recht alleen te eisen)en bovendien was het gebruik van mooie, voor die tijd, schaarsgeklede dames om zeepjes, auto’s vliegreizen etc. heel gerbuikelijk. toentertijd zorgde dat ook al voor hevige politieke discussies met als kop ‘het verval van de normen en waarden van de maatschappij’. maar zijn wij zelf dan niet de maatschappij?

  40-ers en 50-ers van nu moeten iets vaker in de spiegel van toen kijken en realiseren dat het 50 jaar geleden niet zo heel erg ongebruikelijk was in Nederland, dat meisjes van 13 zwanger werden (en dan verplicht moesten trouwen, maar das weer heel wat anders) men er op los experimenteerde op de zolder om nog maar niet te spreken van de vreemde sexboekjes, waarin mama dochterlief haarfijn uitlegt en voordoet hoe ze een man het beste oraal kan bevredigen.
  in ieder cultuur is het dan ook nog eens altijd zo geweest dat zodra een meisje begon te menstrueren ze in feite geslachtsrijp was, ook dit heeft in deze tijd dus niets met MTV of TMF te maken, we kunnen nu eenmaal niet onze ‘natuur’of culturele verleden opzij zetten, omdat we nu ineens over gelijke rechten etc. beschikken. wat we met z’n allen wel kunnen doen is onszelf weer bij brengen dat respect verdient moet worden, geld een middel is en geen doel en seks een keuze is die door een individu zelf genomen moet worden. Voor de een zal dit betekenen dat ze met 12 jaar de maagdlijkheid al verliezen, voor de ander mischien met 23 jaar. men moet duidelijk stellen dat waardering en respect allereerst moet voorkomen uit eigen verantwoordingen dragen, want zo alleen besef je wat je een ander aan kunt doen. helaas is de afschuiverij van de minister die deze uitspraak deed weer een voorbeeld dat het nalaten van het dragen van verantwoording, eerst maar eens goed moet worden voorgedaan door de ouderen voordat ze weer over de jongeren zeuren.

  ik stel voor om de kinderen van nu samen met de volwassenen van nu een week samen op kamp te sturen en ze lekker met elkaar in alle eerlijkheid laten praten. dan zal men zien dat de verschillen met vroeger niet zo groot zijn als men denkt, maar dat de jeugd van tegenwoordig zich niet meer laat afschepen met een ‘ik ben ouder, dus ik weet het beter’ antwoord. de jeugd van nu is informatief, inventief en welvarend. deze 3 stukjes vormen samen vaak het decadente gedrag waarin men denkt dat alles geoorloofd is, niet de tv. de geschiedenis heeft al meerdere malen uitgewezen dat vooral intellect in combinatie met welvaart zorgt voor onverklaarbaar decadent gedrag, ware het niet dat dat meestal alleen voor de rijkere mensen was weggelegd. nu de decadentie in het gehele volk is doorgedringen zijn de gevolgen hiervan dus maatschappelijk gezien dus ook groter.

  mischien dat een oorlog, of verschrikkleijke recessie er voor zou kunnen zorgen dat we elkaar als mens weer gaan waarderen en begrijpen dat niets op zichzelf staat.. en alles met alles te maken heeft.

  P.S. vergeet niet dat de media een steeds grotere rol heeft gekregen! vroeger was het media aandeel van de wereldmarkt stukken kleiner en werd dus minder ellende voorgeschoteld, nu bepaalt de media de wereldmarkt en zal men steeds verder moeten gaan om de ellende aan de man te kunnen brengen, het is allemaal business jongens.

    /   Reply  / 
 6. MigthyMike

  NEE,

  de maatschappij de schuld geven is onzin de verantwoording ligt nog steeds bij de ouders
  een tv zender mag alles uitzenden wat hij of zij wilt, vrijheid van meningsuiting

  in mijn tijd keek ik tv met mijn ouders, of mijn ouders waren altijd in de buurt, tegenwordig heeft elk kind een tv op zijn of haar kamer en een computer. dus aan wie ligt het dan……
  ouders willen toch ook hun kinderen zgn “privacy” geven, nou dit zijn dan de gevolgen……..moet je er ook voor opdraaien en niet zeuren over de maatschappij is de schuldige……nee JIJ als ouder ben zelf verantwoordelijk.

  OPLOSSING;

  je kind goed informeren dat het alleen maar entertainment is, niets ervan is waar de vrouwen werken gewoon voor hun geld, zo hoef jij later niet te worden of te zijn, is maar een beeld dat wordt opgewekt, maar een mes snijd aan twee kanten.

  als je je kind seks voorlichting kan geven, dan kun je dan dat ook zeggen.
  en als jullie vinden dat geweld in de clips ook een reden is dan moet je je kinderen ook niet meer naar catoons laten kijken, want daar zit ook geweld in of nog erger geen speelgoed pistools of water pistools voor ze kopen………..ja toch!!!!

  dus leg je kinderen goed uit, net hoe je ze uitleg niet met vreemden mee te gaan. dat is alles een beetje aandacht aan je kind ipv aan de tv de zorg over te laten.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>