BBC zet Top of the Pops in etalage

Verontrustend nieuws vanuit Engeland: de BBC zou na 42 jaar de stekker willen trekken uit Top of the Pops, het wekelijkse programma waarin vrijwel alle muzikale grootheden wel eens hebben opgetreden. Volgens de Britse zender neemt TOTP niet langer een centrale rol in in een snel veranderend muzieklandschap. Met andere woorden: de kijkcijfers zijn te ver teruggelopen, zeker voor een duur programma als dit. Einde oefening. Of toch niet?
Voor veel artiesten is het nog altijd een grote eer om in het programma te mogen optreden. Zeker voor het hitgevoelige Engeland is TOTP nog altijd een gezichtsbepalend muziekprogramma, zo niet de marktleider. Zelfs al hebben ze aan de andere kant van de Noordzee wel zes verschillende MTV’s en VH1-zenders, niets zo toonaangevend als Top of the Pops.

Ik geloof dan ook niet dat dit het einde is van TOTP. Dat de BBC er mee stopt, zal best. Maar er staan vast genoeg zenders te trappelen om het programma over te nemen. Een paar kleine aanpassingen in het format, iets sterker programmeren en de formule kan er voorlopig weer een paar decennia tegenaan. Daar ben ik van overtuigd.

Mocht blijken dat de BBC geen afstand wil doen van de rechten, dan is het een kwestie van tijd voordat er een TOTP-kopie opstaat. Het lijkt me dan ook niet, dat BNN zich zorgen hoeft te maken over de voortzetting van onze eigen Top of the Pops.

Zie ook:
- Acht uur lang Top Of The Pops

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “BBC zet Top of the Pops in etalage

 1. muts

  Herman, volgens de BBC lopen de kijkcijfers alleen maar terug. Dit komt wel door die 6 MTVS en VH1 kanalen. Ze vinden het zelf ook erg jammer, maar ze kunnen er niet tegenop blijven concureren. Vergeet niet, het is niet de meest goedkope show van Engeland. OF dacht je nou echt dat het een eer was. Met een clip die aanspreekt, zo denkt de gemiddelde artiest, bereik je eerder je doelgroep, dan een popprogamma op de BBC. De rechten zullen nooit verkocht, zeker gezien het feit dat TOTP hier zeker zijn centjes nog opleverd.

    /   Reply  / 
 2. muts

  –vervolg—
  En over succesvolle klonen gesproken, die hadden we zelf al via Top Pop met good old Ad Visser.

    /   Reply  / 
 3. muts

  “The end of the weekly show does not mark the total disappearance of the Top of the Pops brand from British television screens. It will continue to feature in programmes such as TOTP2, BBC TWO’s archive show based on the Top of the Pops back-catalogue which will sometimes incorporate new performance, as well as one-off specials.” Bron: http://www.bbc.co.uk/totp/news/news/2006/06/20/33082.shtml

  Dus helemaal weg zal het nooit zijn.

    /   Reply  / 
 4. Waldorf

  TOTP stopt ?

  heb met groot plezier TOTP2 op beeb gekeken,
  ik ben niet echt de doelgroep van TOTP.

  ik zou zeggen: de huidige BNN-TOTP-dansgroepjes over 10 jaar nog ‘s uitzenden met TOTP2 commentaar, dikke pret!

    /   Reply  / 
 5. muts

  Op de BBC gaatm TOTP2 gewoon door

    /   Reply  / 
 6. Herman

  volgens mij is er toch echt wel markt voor een wekelijkse show waarin artiesten live hun liedje uit de hitlijst zingen. misschien durfde bbc de formule niet ingrijpend te wijzigen. en de degradatie van BBC 1 naar BBC 2 heeft natuurlijk niet bijgedragen aan de kijkcijfers.

  Kijk naar Weekend Miljonairs; nu RTL het programmeert, trekt het soms wel een miljoen kijkers meer. Wellicht heeft de BBC onvoldoende de mogelijkheden uitgeput.

    /   Reply  / 
 7. muts

  Herman toch. Het programma verliest alleen maar kijkers en kost te veel. EN dat durven ze bij de BBC zelf toe te geven. Heel wat beter dan TALPA die nooit heeft durven toegeven dat de kijkcijfers tegen vielen. En Herman zeg nou zelf echt live was het ook al vaak niet meer. Beter zo vna de buis dan in een keer weg toch?

    /   Reply  / 
 8. Marcel

  check eens http://www.toppop.nl... poos geleden was die domeinnaam van toppop B.V. En kon je er filmpjes uit TopPop bestellen/kijken, nu linkt het door naar een Toppoppagina van de Avro, waar een vaag bericht opstaat in de strekking van dat Toppop terugkomt.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>