MTV wil onderzoek naar ‘schadelijke’ gangsta video’s

MTV is best bereid om de zogeheten gangsta video’s achter slot en grendel te stoppen. Maar dan wil het wel eerst aantoonbaar bewijs hebben dat deze videoclips schadelijk zijn. Het gaat dan om clipjes als Lapdance van N*e*r*d (foto) of Christina Aguilera’s Dirty, waarin vrouwen als een soort gebruiksvoorwerpen door het beeld paraderen. De vermeende invloed van deze clipjes wordt vaak in één adem genoemd met groepsverkachtingen door jongeren en meisjes die steeds vroeger zeggen dat ze seks (met meerderen) willen.
MTV overhandige gisteren de notitie ‘Bewust in Beeld – Over
Media, Jongeren & Maatschappij’ aan staatssecretaris Medy van der Laan. Het bedrijf (TMF, MTV, The Box en Nickelodeon) geeft in het verslag aan hoe zij staat tegenover dergelijke videoclips en welke rol zij wil spelen bij een maatschappelijke discussie. Ook pleit de zender voor degelijk onderzoek.

"Indien er bewezen schadelijke effecten zijn, zal
de onderneming het initiatief nemen om dit zowel internationaal als nationaal
bij de platenmaatschappijen aan te kaarten en de makers wijzen op hun
verantwoordelijkheid", aldus MTV in een verklaring. MTV-baas Dan Ligtvoet benadrukt dat de verantwoordelijkheid in eerste instantie bij de ouders ligt en niet bij MTV zelf. "Naast de ouders dienen
andere partijen, waaronder de media zoals MTV Networks, echter ook hun
verantwoordelijkheid te nemen en ouders en opvoeders daar waar mogelijk ter
zijde te staan. Daarin willen wij niet alleen zelf een rol spelen,
maar het
initiatief nemen."

Goeie actie, van MTV. De zender geeft aan stappen te willen ondernemen, en maakt duidelijk niet het zondebok te zijn. Daar ben ik het wel mee eens. Veel schokkende video’s zijn alleen ‘s avonds laat te zien. Bovendien weten veel kids echt wel de weg te vinden naar videoclipjes die niet door de beugel kunnen. Een simpele zoektocht op Youtube is vaak al genoeg. Ik ben benieuwd hoe andere media en hoe de maatschappij op deze notitie zal reageren. Verdwijnt het in een la, of doet men er echt iets mee?

Zie ook:
- Videoclips oorzaak van groepsverkrachtingen of niet?
- Alleen MTV mag pimpen

1 Reacties // Reageer

One thought on “MTV wil onderzoek naar ‘schadelijke’ gangsta video’s

  1. Henk

    Wat een onzin, gaan we dan ook alle warezsites, sekssites, filmsites blokkeren op internet? Nee, dus dit gaat nooit werken.. Het ligt bij de mensheid, voor een klein gedeelte maar bij de zender.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>