3Doc Amy Winehouse jaar na overlijden popster

Het is zaterdag 23 juli als de muziekwereld wordt geschokt: Amy Winehouse is overleden. In eerste instantie denkt iedereen aan een overdosis, later zal blijken dat Amy juist een tijdje clean was. Maar haar overmatige drank- en drugsgebruik in het verleden vormden een te grote aanslag op haar fragiele lijf. Winehouse zou slechts 27 jaar worden, zoals zoveel beroemde getalenteerde muzikanten. Een jaar na haar onverwachte dood zendt de NTR de documentaire The Final Goodbye uit, gevolgd door een concertregistratie van Amy in Londen.

Amy Winehouse – The Final Goodbye is een reconstructie van het tragisch korte leven en de stormachtige carrière van een van de grootste jazz- en soulzangeressen van deze eeuw.

In 2003 debuteert Winehouse met het album Frank, dat in Engeland meteen hoge ogen gooit. Een snelle tocht naar bekendheid volgt. Misschien voor Amy te snel, want de keerzijde van roem en de druk van succes vinden een zelfdestructieve uitweg in alcohol- en drugsgebruik. Een heftige en onmogelijke liefdesrelatie versterkt die verslaving. Het duurt nog tot 2006 tot ze na een ontmoeting met Mark Ronson Back to Black uitbrengt. Dit album slaat in als een bom en is binnen een jaar platina: een instant klassieker en haar ticket naar wereldwijde bekendheid.

Met het succes neemt de druk verder toe, net als de verslaving. Steeds vaker moet ze concerten afzeggen en video’s en foto’s waarop ze onder invloed te zien is, verspreiden zich onverbiddelijk snel via kranten, internet en televisie. Tot groot verdriet van miljoenen fans, treedt zij uiteindelijk in 2011 toe tot de beruchte ’27 club’.

The Final Goodbye – 21.10 uur, NTR (NL3)
Amy Winehouse Live in London, 22.10 uur, NTR (NL3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>