Myrthe Hilkens fileert campagnetijd in What the Hague?

Het zal niemand zijn ontgaan: we gaan volgende maand weer naar de stembus voor de tweedekamerverkiezingen. PVV en VVD liggen op kop in de peilingen, op ruime afstand gevolgd door de rest. Het zijn bovendien verkiezingen waar een recordaantal partijen aan deelneemt. En hoewel nu vooral de vraag lijkt: ‘Wie wordt de grootste?’, is de echte puzzel de formatie straks. Want het lijkt er op dat een coalitie uit wel vier of vijf partijen moet gaan bestaan. Politiek analist Myrthe Hilkens loopt de komende weken rond in Den Haag voor het NPO3-programma What the Hague. Want als zelfs politiek analisten in het duister tasten over de afloop, hoe kan de gemiddelde kiezer door de bomen het bos dan nog zien?

In vier afleveringen onderzoekt journalist en voormalig tweedekamerlid Myrthe Hilkens hoe het politieke brein werkt en duikt ze in de wereld van de politieke campagnes. Hoe laat de politiek ons telkens opnieuw partij kiezen? Hoe wekt een politicus ons vertrouwen? Wat laat de politiek ons niet zien in verkiezingstijd en wat zouden we moeten zien door anders te leren kijken? Authenticiteit is het toverwoord, maar wie is er nog authentiek? Dat marketing een rol speelt in de huidige politiek zal niemand ontkennen, maar hoe groot is die rol?

In haar verkiezingscamper rijdt Myrthe door het land en ontvangt er spindoctors, politicologen, imagodeskundigen, woordvoerders, speechschrijvers, mediatrainers, kijkcijferdokters, stylisten en trendwatchers om te kijken naar fragmenten die ons helpen de politieke campagnes te begrijpen. Aan bod komen beeldvorming in de politiek, de kracht van woorden en retorica, de toenemende invloed van algoritmes en filterbubbles en tot slot de pers en de peilingen.

Daarnaast neemt Myrthe jonge politici op sleeptouw om hen voor te bereiden op het keurslijf dat ze te wachten staat. Ook gaat Myrthe elke aflevering, met een grote groep jongeren, in een MRI-scan om zich bewust te worden van haar eigen politieke ‘onderbewustzijn’.

What the Hague?, 21.00 uur, NTR (NPO3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>