Dag, Meneer Harmsen

Vanmorgen vroeg een sms'je: "Meneer Harmsen is overleden, ik heb je het ANP-bericht doorgestuurd." Ondanks het feit dat acteur Wik Jongsma al lange tijd kwakkelde met zijn gezondheid, komt het toch nog aan als een verrassing. Alleen heb ik voorlopig geen internet in de buurt, dus alle tijd om een passend bericht te tikken.

Wik Jongsma krijgt landelijke bekendheid door zijn rol in Goede Tijden Slechte Tijden. Aanvankelijk is hij de mopperende buurman van het jongerencentrum, dat niet veel later zal worden omgebouwd tot restaurant De Kelder. De rol van Meneer Harmsen is bedoeld als bijrol, maar het publiek omarmt hem al snel en dus wordt zijn verhaallijn uitgebreid.

Achter de mopperkont blijkt vooral een eenzame man schuil te gaan. Een bewoner van Meerdijk die niet veel later zijn nichtje Jessica (Katja Schuurman) over de vloer krijgt, gevolgd door Hedwig (Georgina Verbaan). Zij weten hem bij de andere bewoners te betrekken. Als Jessica en Hedwig zijn vertrokken, blijven jongeren bij hem intrekken.

De kijker voelt zich vooral tot Meneer Harmsen aangetrokken door zijn onhandigheid, zijn rechtvaardigheidsgevoel en de herkenbaarheid van 'die lieve ouwe man'.

Toch gaat het niet goed met Wik Jongsma, die zo nu en dan een tijdje wordt vervangen in de serie door een andere acteur. Jongsma heeft een alcoholprobleem en kampt niet veel later ook nog eens met kanker. Hij overwint de ziekte, maar het is een aanslag op zijn vitaliteit. Wel vindt hij privé het geluk bij vrouw Nora.

De schrijvers van GTST vinden het aanblijven van Meneer Harmsen een te groot risico worden. Hij krijgt daardoor een soort veredelde bijrol. Voor Jongsma is de lol er dan vanaf. Op eigen verzoek wordt hij uit de serie geschreven door op late leeftijd het liefdesavontuur aan te gaan in het buitenland.

Jongsma verdwijnt daarna uit de schijnwerpers. Nu, 7 november 2008, blijkt hij te zijn overleden. Jongsma is 65 jaar oud geworden. Dag, Meneer Harmsen!

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Dag, Meneer Harmsen

 1. roelof

  ik schrok wel van het bericht, ondanks zijn ziekte
  ik wens zijn familie, vrienden, kennissen en oud collega’s veel sterkte bij het grote verlies

  en wil me daarom ook aansluiten bij de woorden van herman:
  Dag meneer harmsen, oftewel voor mijn gevoel Dag oom govert

    /   Reply  / 
 2. MASIS

  R.I.P

  Ik vind dit werkelijk waar zo erg, ik vond hem zo leuk in de serie en dacht altijd dat hij wel een keer terugzou komen in de serie maar helaas mocht dit niet baten. Jammer dat ie zo vroeg heen is gegaan. dankzij hem begon ik naar GTST te kijken:(

  Ik wens zij familie en vrienden heel veel sterkte met dit verlies!:(

    /   Reply  / 
 3. roelof

  op verschillende internetsite lees ik dat mensen het zo verschrikkelijk vinden dat hij is overleden en terecht, maar miss een idee voor de schrijvers van gtst:
  laat ze vanuit denemarken een kaart sturen naar meerdijk en zeggen dat govert harmsen is overleden.
  zo voorkom je dat die rol door iemand anders kan worden gespeeld, want hij is en blijft meneer harmsen en dat kan niemand hem nadoen
  want als dat niet gebeurt ben ik bang dat ze over 2,5 of 10 jaar meneer harsen weer terugroepen en dat vind ik niet goed

    /   Reply  / 
 4. MASIS

  Dat doen ze echt niet hoor, zo dom zijn ze daar bij GTST niet.

    /   Reply  / 
 5. Hanske Donkers

  Waaarom moest hij weg gaan uit goede tijden en dan moet hij nog overlijden.
  Wel ik mis hem wel hij was een goed speler.
  In de soap maar hij heeft veel moeten lijden.
  Met zijn ziekte ik vindt dit erg.
  Ik wens zijn vrouw familie kinderen veel sterkte,
  met dit verlies.
  Van Hans Donkers uit Schaijk (Nbr)

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>