Publieke omroepen: Avro zou eventueel met VPRO willen

De nieuwjaarstoespraak van Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft er ingehakt. Minister Plasterk (Media) juicht het toe om het aantal publieke omroepen terug te dringen tot 15 stuks. En de omroepen zelf zijn nu voorzichtig aan het kijken waar er gefuseerd kan worden. Jan Slagter van Omroep Max zegt ‘te snuffelen’ aan de Tros. De Volkskrant interviewt vandaag Avro-directeur Willemijn Maas, wier omroep ook als potentiële partner van de Tros wordt gezien. Al denkt Maas daar heel anders over.

“De Avro is de omroep voor kunst en cultuur, die we voor een breed publiek toegankelijk willen maken. Daarbij werken we samen met de VPRO en de NPS. Dat is alvast een groot verschil: de Tros is meer van het levenslied.”

Het liefst gaat Maas zelfstandig verder met de Avro. Maar als de omroep gedwongen zou worden tot samengaan, zegt Maas: “Dan met de VPRO. Daar werken we inhoudelijk goed mee samen. (…) Maar de Avro staat altijd open voor inhoudelijke samenwerking.”

Zie ook:
- Hagoort wil toe naar maximaal 15 publieke omroepen
- Plasterk kondigt grondige hervorming publieke omroep aan

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “Publieke omroepen: Avro zou eventueel met VPRO willen

 1. Jan

  Ik vind de avro toch anders dan de VPRO is. ik zie onderstaand lijstje wel voor me: (is wel heel erg rigoreus.)

  01. AVRO
  02. VARA
  03. MAX / TROS / WNL
  04. NCRV / EO / KRO (NEDERLANDSE CHRISTELIJKE OMROEP)
  05. NMO / OHM / NIK / OHM / BOS / IKON / HUMAN (NEDERLANDSE LEVENSBESCHOUWELIJKE OMROEP)
  06. NOS (NEDERLANDSE OMROEP STICHTING)
  07. NPS / RVU / TELEAC (NEDERLANDSE EDUCATIEVE OMROEP)
  08. PowNed / BNN (JONGE OMROEP)
  09. VPRO / LLINK (NEDERLANDSE PROGRESSIEVE OMROEP)

    /   Reply  / 
  1. Lalaa

   Ik denk neit dat de EO met de NCRV enzo gaat samenwerken…

     /   Reply  / 
   1. ramon

    Lalaa als de minister zegt dat het moet dan gebeurt het. En Jan je hebt een fout: Link is straks niet meer. De rest kan ik me geheel in vinden. En AVRO + VARA kan eigenlijk ook wel!

      /   Reply  / 
    1. michel

     Nee nee zo werkt het niet. De minister kan wel bepalen dat het systeem anders moet en kan de omroepen stimuleren om samen te werken maar, kan ze niet dwingen. Ik denk dat de EO niet open zal staan voor een fusie met een andere omroep. Ook niet als dit de NCRV betreft dus de EO zal dan kiezen voor een commerciele weg.

       /   Reply  / 
 2. WJ

  Wordt het geen tijd op termijn rigoreus te stoppen met dat complexe en achterhaalde systeem van omroepverenigingen? Hoe doen de publieke omroepen in andere landen dat? Kan me niet voorstellen dat die nog altijd aanmodderen met de restanten van de verzuiling. Ik zou zeggen: drie moderne, omroeploze publieke netten. Bestaande omroepen die dat niet zitten, of hun eigen clubje niet willen opgeven kunnen commerciëel verder.

    /   Reply  / 
 3. Darknessnieuws

  De TROS is toch the poor man’s AVRO… nu gij weer…

    /   Reply  / 
 4. Darknessnieuws

  01. AVRO/MAX / TROS / WNL/PowNed / BNN (Algemene, liberale, ouderen en jongeren omroepen)
  02. VARA/VPRO / LLINK(??)/HUMAN/Socutera( links progressieve en idealistische omroepen)
  03. NCRV / EO / KRO/NMO / OHM / NIK / OHM / BOS / IKON/Zvk/RKK/Joodse Omroep( confesionele/religieuze omroepen)
  04. NOS/NPS / RVU / TELEAC/ politieke partijen(Nieuws, sport, actualiteiten,evenementen,overheid, minderheden en educatie)

  Omroep Fryslan, nu ook te zien op 1,2 en 3 gaat terug naar een eigen kanaal ipv ned 1,2 en 3. De regionale zenders moeten onderling ook meer samenwerken, in de vooravond een regionaal programma en op primetime een gezamelijk programma( net als Duitsland 1/ARD) we moeten de regionale zender ook eens gaan aanduiden als Nederland4.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>