Hagoort schrikt van bezuinigingsplannen D66

Er staan grote bezuinigingen op stapel in Hilversum. Nu de regering miljarden moet bezuinigen zal iedereen zijn steentje moeten bijdragen. Hoeveel de publieke omroep inlevert, zal voor een groot deel afhangen van de samenstelling van een nieuw kabinet. Is dit opnieuw met partijen die de omroep goed gezind zijn, zoals de PvdA, of komen Wilders en VVD in een kabinet waardoor er heel magere jaren aankomen voor de Nederlandse Publieke Omroep? D66 kan ook als een ‘vijand’ worden beschouwd, want de partij heeft stevige plannen.

Een concept-verkiezingsprogramma van de partij is uitgelekt. Daarin staat dat het aantal publieke omroepen moet worden teruggebracht van 24 naar 10, de drie omroeporkesten verdwijnen en ook de Wereldomroep kan worden opgedoekt. Het jaarlijkse budget wordt als het aan D66 ligt teruggebracht van 700 naar 500 miljoen euro.

NPO-voorzitter Henk Hagoort heeft direct een brief gestuurd aan D66, welke is gelekt naar Novum Nieuws. “Wij begrijpen dat er in tijden als deze overal bezuinigd moet worden. Ook in Hilversum. Maar dit zijn percentages die leiden tot een marginalisering van betekenisvol publiek en cultureel erfgoed.” Hagoort denkt dat de plannen van D66 leiden tot een verschraald aanbod, waardoor ook de adverteerder zal weglopen. Het jaarlijkse budget voor de NPO wordt voor een groot deel bijeengebracht door advertentie-inkomsten.

Hagoort heeft op meerdere toespraken al voorgerekend dat de NPO één van de goedkoopste publieke omroepen uit Europa is. Ook onderzoekt het overkoepelende orgaan al hoe publieke omroepen kunnen fuseren om zo de overheadkosten terug te dringen. Zelf heeft Hagoort maximaal 15 publieke omroepen in gedachten.

Update 22/3: D66 geeft toe dat het wil bezuinigen, maar het bedrag zou (veel) lager uitkomen dan 200 miljoen euro.

Zie ook:
- Publieke omroepen: Avro zou eventueel met VPRO willen
- Hagoort wil toe naar maximaal 15 publieke omroepen
- Plasterk kondigt grondige hervorming publieke omroep aan

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Hagoort schrikt van bezuinigingsplannen D66

 1. Martijn

  Kan echt geen kwaad. Vind al die thema kanalen eerlijk gezegd geld verspilling.

    /   Reply  / 
 2. luuk

  goed zo, veel te veel geld gaat daar naar toe. meer geld verdienen dan de balkenende norm van ons belasting geld

    /   Reply  / 
 3. fan

  Go D66!

    /   Reply  / 
 4. Chuck Bass

  Groot gelijk D66 wat een verspilling van belastingsgeld… kijk eens effe naar al die publieke thema kanalen! Wat is daar het nut van?! Ze pompen veels te veel geld in nutteloze zaken.

  Ze kunnen net zo goed 1 van de 3 zenders schrappen. Dan hoeven ze ook niet te klagen over het budget aangezien er meer te verdelen is dan.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>