Verkiezingen: Minder publieke netten in nieuw kabinet?

Nu de verkiezingsprogramma’s steeds definitiever worden, lijken donkere wolken zich samen te pakken boven publiek Hilversum. Vandaag opent het AD met de PVV van Geert Wilders, die het liefst één publiek net ziet. Op zich geen nieuws, Wilders sprak die wens al meermalen uit. Maar vandaag is het toch weer in veel media terug te vinden. Eerder kwam al naar voren dat VVD en GroenLinks drie zenders wat veel vinden en dit liever terugbrengen naar twee. Andere partijen zien daar de noodzaak nog niet van in, wel vinden ze vrijwel allemaal dat Hilversum zijn steentje moet bijdragen aan de bezuinigingen.

De uitspraak van Wilders blijft opmerkelijk. Kijkcijferexpert René van Dammen onderzocht eerder wat de PVV-stemmer zoals op televisie kijkt. Het blijken ware couch potatoes, gemiddeld zitten ze 242 minuten per dag voor de televisie. Dat is bovengemiddeld veel. De favoriete programma’s: Studio Sport, Boer Zoekt Vrouw en dagtelevisie. Sowieso genieten de publieke omroepen de voorkeur boven commerciële zenders.

Zoals het er naar uitziet zal geen enkele politieke partij in zijn eentje kunnen regeren, dus het is afwachten wat de andere coalitiepartijen voor plannen hebben met de publieke omroep. Toch is zeker dat er bezuinigingen op komst zijn. Opvallend is dat heel veel partijen aan de stoelpoten van de Wereldomroep. Zal voor die omroep het doek vallen in de komende kabinetsperiode?

Zie ook:
- Kijkcijferexpert: WNL geen ochtendshow, PowNed in de nacht
- Hagoort schrikt van bezuinigingsplannen D66

12 Reacties // Reageer

12 thoughts on “Verkiezingen: Minder publieke netten in nieuw kabinet?

 1. Chuck Bass

  Zou eens tijd worden dat de Publieke Omroep wordt aangepakt. Het hele land moet bezuinigen. En dan hebben we heer een Publieke Omroep met maar liefst 3 TV zenders en 5 radiozenders.

  En die wereldomroep is al helemaal overbodig.

    /   Reply  / 
 2. Martijn

  Ondanks dat ik nogal een tv freak ben, zou ik dit geen verkeerde maatregel vinden. 1 zender is misschien wat karig,maar 2 netten lijkt me voldoende.Laten ze eerst trouwens maar eens die themakanalen aanpakken en de grote hoeveelheid omroepen,die in deze tijd bijna allemaal dezelfde soort programma´s maken en niet meer onderscheidend zijn. Tv blijft toch bijzaak, dan zie ik liever dat het geld besteed wordt aan het onderwijs, de zorg en dergelijke.

    /   Reply  / 
 3. Ariane

  Ik kijk vrijwel altijd naar de PO, maar ik denk ook dat er best eea gestroomlijnd kan worden. Het samentrrekken van bepaalde omroepen kan een goed plan zijn (mits ze er met elkaar uitkomen). Het is lastig om te zeggen waar de prioriteiten gelegd moeten worden, maar ik denk dat de commerciele zenders ook veel amusement bieden voor mensen die daar naar op zoek zijn (ook weer lastig: want dit zijn natuurlijk ook weer de programma’s die veel kijkers trekken).De PO zou zich voornamelijk moeten richten op informatie, cultuur en goed drama. Daarnaast is het belangrijk dat de publieke zenders (nog meer) hun eigen identiteit gaan uitdragen. Je hoeft niet terug naar de verzuiling, maar als je als omroep te weinig laat zien waar je voor staat, kunnen we hier net zo goed op een staatsomroepsysteen a la de BBC overgaan.
  Het is bijna jammer dat je op de commercielen (afgezien van adverteerders die zich terugtrekken) nauwelijks kunt bezuinigen, want als je ergens goed zou kunnen snijden, dan is het daar wel.

    /   Reply  / 
 4. Nick

  PO stelt niks voor. Sowieso kan er 1 zender weg, bij vorkeur NLD2.

    /   Reply  / 
 5. Chuck Bass

  Nederland 1 kan wel weg. Pretzender!

    /   Reply  / 
 6. Jeffrey

  Als NL2 nou eens weggaat, en de enkele goede programma’s van die zender overdag naar NL1 of NL3 gaan, is er al een zender minder, en niemand zal het merken!

    /   Reply  / 
  1. Jeffrey

   Ik bedoel natuurlijk gewoon naar NL1 of NL3 gaan, niet overdag.

     /   Reply  / 
 7. Bert

  dat er bezuinigd moet worden is duidelijk. maar kijk dan of je de zenders anders kan indelen en bepaalde omroepen beter met elkaar kan samen laten werken en misschien zelfs samenvoegen. of maak het publieke bestel dan commercieel dus om de 20 minuten 5 minuten reclame. door voetbal wedstrijden en journaal en andere groot schalige evenementen zoals pink pop koninginnedag continu reclame banners door het beeld heen bijvoorkeur boven in het beeldscherm.
  neem dan wel in de wet aan dat een reclame blok maximaal 5 minuten mag duren korter mag altijd maar absoluut geen seconde langer. spreek dan ook af met de omroepen wie op welke momenten een reclameblok heeft zo dat niet alle zenders gelijktijdig reclame uitzenden.

  Films zouden uitzondering moeten zijn en om de 40 minuten een blok reclame mogen hebben. Voorwaarde moet zijn dat er geen scenes meer uit films weg geknipt mogen worden. worden er wel scenes weg geknipt zoals SBS dat wel eens doet dan moet dat voor aanvang van de film worden vermeld zodat men dan alsnog een alternatief kan kiezen. want ik kan me niet voorstellen dat iemand een film wil zien waarin geknipt is. vindt dat het zelfde als een boek bij de bibliotheek lenen en bij het afrekenen scheurt de bibliothecaris er her en der een pagina uit. dan bedank je meestal ook voor het boek en neemt een ander exemplaar of ander boek. dus op dat punt zou de media wet ook aangepast mogen worden.

  laat sluik reclame weer toe in televisie series en in programma’s dus bijvoorbeeld bij het journaal duidelijk een koffie beker met de tekst Douwe Egberts of bij een dama serie drinken acteurs bijvoorbeeld alleen coca cola of pepsi of heinnikken bier of amstel bier. om maar een voorbeeld te noemen het is wel weer reclame inkomsten en dat betekend weer geld voor programmas.

  Ik denk dat het den best wel eens rendabel kan worden

    /   Reply  / 
 8. gerard

  Ik vind het nogal ver gaan en heb mijn twijfels over de gegevens.
  Hoe weten ze of de kijker PVV stemt? Hoe weten ze of de PVVer daad-werkelijk kijkt.Veel mensen laten de TV aanstaan zonder te kijken.Zolang het gewogen gemiddelden zijn kan men er nog
  een beetje mee leven maar als het rapport niet wetenschappelijk is onderbouwd geef ik er geen cent voor.
  Overigens vind ik het een heel goede zaak dat er in dit computer tijdperk maar een publieke TV zender komt.Ook de politiek gekleurde Wereldomroep kunnen we makkelijk missen!

    /   Reply  / 
 9. Rob

  Kan inderdaad makkelijk, maar wordt daar natuurlijk niet echt over gepraat, men verdiend in hilversum mega salarissen.
  1 zender weg lijkt me prima, ook een commerciele kan wel weg, dat zal waarschijnlijk vanzelf wel een keer gebeuren.

    /   Reply  / 
 10. ellis

  Zie handtekeningenactie op Hyves, zender-weg.hyves.nl als je inderdaad van mening bent dat dat belastingsgeld ten tijde van crisis wel beter gebruikt kan worden.

    /   Reply  / 
 11. gerard

  De publieke omroep en de wereldomroep hebben hun bestaansrecht op het spel gezet door eenzijdig een politieke richting te steunen.
  Linkse idealen worden als de grote waarheid verkondigd.
  Milieu ,klimaat,multi culti en dieren fantasten willen hun zegeningen aan ons opdringen .
  Tegenstanders komen niet aan het woord. Onafhankelijkheid is ver te zoeken en we mogen ook nog mee betalen aan deze indoctrinatie.
  Een onpartijdige onafhankelijke publieke zender met evenveel tijd voor hoor en wederhoor en geen richting gevende journalistiek is meer als genoeg.De school voor de journalistiek kan ook wel wat ethiek gebruiken want 99,9% van de journalisten is links.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>