Atsma (CDA): 3 publieke netten, stimuleren omroepfusies

Net nu je denkt: ‘wat is die Joop Atsma toch stil in de discussie over één publieke zender’ laat de CDA-politicus van zich horen. In dagblad Spits oppert hij om publieke omroepen die fuseren te belonen met meer zendtijd en budget. Ook wil hij omroepen die fors meer dan 300 duizend leden hebben belonen met de A+status. Het CDA ziet er overigens niets in om te snijden in het aantal publieke zenders, dat moeten er gewoon drie blijven.

Verschillende politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma een verkleining in gedachten. Verdonk en Wilders streven naar één publieke tv-zender, GroenLinks en de VVD vinden twee netten voldoende. Andere partijen willen drie zenders behouden maar vinden wel dat er iets van het budget van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) af kan, met uitzondering van de SP. Die wil het huidige budget van 760 miljoen euro handhaven.

Atsma in Spits: “Bezuinigingen in de publieke omroep zijn onontkoombaar. Stimuleer prikkels, die geven reden tot samenwerking. Er zijn wel tien scenario’s mogelijk.” Momenteel snuffelen Teleac, RVU en NPS aan elkaar voor een samengang. De Avro zou gekoppeld kunnen worden aan de Tros, terwijl er één grote religieuze omroep zou kunnen ontstaan uit de EO, NCRV en KRO. Omroepbaas Henk Hagoort streeft naar 15 publieke omroepen, waar er nu 24 spelers zijn.

Het CDA wil die fusering dus stimuleren met maatregelen. De extra budgetten kunnen dan worden weggesnoept bij andere omroepen, al moeten er ook kostenbesparingen ontstaan uit de fusies door het wegvallen van heel veel overheadkosten.

Overigens; in Amerika is er de situatie met één publieke zender. De regering geeft daar 260 miljoen euro per jaar aan, verder is de Public Broadcasting Service afhankelijk van giften en sponsors. Het kanaal richt zich met name op educatie en informatie en scoort een ‘verbluffende’ 1 procent marktaandeel. Dat u ‘t weet.

Zie ook:
- Hagoort wil toe naar maximaal 15 publieke omroepen
- Verkiezingen: Minder publieke netten in nieuw kabinet?

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Atsma (CDA): 3 publieke netten, stimuleren omroepfusies

 1. Chuck Bass

  Dat wordt dus zeker weten GEEN CDA stemmen!

  Die prutsers!

    /   Reply  / 
 2. Chuck Bass

  PBS is zoals hoe het moet.

  Educatie en informatie. De commercielen houden zich daar bezig met sport en amusument.

    /   Reply  / 
 3. Sophie Groen

  Dat is appels met peren vergelijken. Nederland is nog steeds de goedkoopste Publieke Omroep van Europa.

    /   Reply  / 
 4. Peter

  Wat mij betreft wordt de gehele linkse publieke propaganda opgeheven. Dat betekent dus geen enkele publiekszender meer. Wat zou dat een zegen zijn. De TV aanzetten zonder het levensgrootte risico geindoctrineerd te worden door onze linkse Staatsroeptoeters.

    /   Reply  / 
  1. Ariane

   Dus jij hebt een televisie die, wat je ook doet, automatisch blijft terugschakelen naar NL1,2 of 3? Vervelend voor je…

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>