KRO-baas staat open voor ingrijpende hervormingen

De op handen zijnde bezuinigingen in publiek Hilversum blijven de gemoederen bezig houden. Vandaag vertelt Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) maar weer eens dat er niets te halen valt in Hilversum. Toch laat KRO-baas Koen Becking een ander geluid horen. Volgens hem kan er heel wat worden bezuinigd op organisatiekosten. De NPO krijgt op dit moment jaarlijks 760 miljoen euro van de overheid, waarvan een slordige 200 miljoen euro wordt terugbetaald met reclameinkomsten.

Hagoort in Het Financieele Dagblad: “In de zorg nemen de kosten met miljarden per jaar toe. Denkt Den Haag de problemen in Nederland op te lossen door een tik uit te delen in Hilversum?” Volgens Hagoort gaat er ongeveer 50 miljoen op aan de organisatie, de rest van zijn budget gaat rechtstreeks naar de programma’s. Bezuinigen op de organisatie? “Het is een illusie dat men hier tientallen miljoenen kan halen.” Verder benadrukt hij nog eens dat de publieke omroep stuurt op kwaliteit en niet zozeer marktaandelen (euh…?).

Maar Koen Becking is toch een andere mening toegedeeld, zo vertelt hij in De Telegraaf vandaag. “Bij een gemiddelde grote omroep werken 200 tot 300 mensen. Bij het centrale orgaan zijn dat er 400, ik vind dat niet tot elkaar in verhouding staan. De KRO heeft vorig jaar ruim 3 miljoen euro bezuinigd, onze organisatie werkt al heel efficiënt. Maar op het gebied van regelzucht en toezicht valt in Hilversum nog heel wat te winnen, als ik zie waar wij allemaal mee te maken hebben: de Rekenkamer, de visitatiecommissie, de raad voor cultuur, de raad van bestuur van de NPO, het Commissariaat maar ook onze eigen raad van toezicht en ledenraad. Om nog maar te zwijgen van de intekenrondes op het programmaschema, dat is elke keer weer een grote stoelendans.”

Becking zegt open te staan voor fusies. Zo wordt al een tijdje het plan geopperd één grote religieuze omroep te vormen van bijvoorbeeld KRO, NCRV en EO. “De KRO is bereid tot verdergaande samenwerking, we zullen uiteindelijk naar een model moeten met minder omroepen. Ik denk eerder aan tien dan aan vijftien. Waarom niet het Mediapark opnieuw inrichten, zodat je nog meer kunt bezuinigen op huisvesting, managementlagen en ondersteunende diensten? Of bouw iets heel nieuws in Amsterdam, die kosten haal je er op termijn wel uit.”

Becking staat er verder voor open om bepaalde genres televisie over te laten aan de commerciëlen. “Ik hoop dat de volgende minister een compleet nieuwe wet gaat schrijven, want het medialandschap explodeert op dit moment. Daarbij zou de focus veel meer op programma’s en de kijkers moeten liggen dan op het beleid. Kijk niet alleen naar kijkcijfers, maar ook naar de publieke waarde. Dan komen Gehaktdag, Eén Tegen 100 en ons eigen programma De Leukste Jaren simpelweg te vervallen.”

Ik moet zeggen: verfrissende taal van Becking. Eindelijk een omroepbaas die niet krampachtig probeert vast te houden aan wat was, maar kijkt naar wat zou kunnen zijn en daarbij grondige veranderingen niet schuwt. Ik snap best dat Hagoort zijn eigen winkeltje probeert te beschermen, maar hij zou wel iets meer mee mogen geven dan alleen het terugbrengen van het aantal omroepen tot zo’n 15 stuks.

Dit aanhoudende debat wordt wel weer vervolgd gedurende deze verkiezingstijd.

Zie ook:
- Hagoort weerlegt plannen politiek bezuinigingen NPO
- Atsma (CDA): 3 publieke netten, stimuleren omroepfusies
- Verkiezingen: Minder publieke netten in nieuw kabinet?
- Hagoort wil toe naar maximaal 15 publieke omroepen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “KRO-baas staat open voor ingrijpende hervormingen

 1. Martijn

  Tja, ik vind het sowieso onzin al die verschillende omroepen. 1 organisatie die de PO invult scheelt een hoop geld.Waarbij dan wel vanuit elke ideologie een persoon wordt toegevoegd aan het team.

    /   Reply  / 
 2. Stef

  Goed.. Ik vind dat Nederland 3 zowieso weg kan.
  Niet de programma’s.. die komen op Nederland 2 ofzo..
  Laat Nederland 1 de sirieuze dingen doen; nieuws, talkshows etc.
  Laat Nederland 2 de kinder / jongeren dingen doen.

  Nederland 3 komt dan vrij.

  Geef Nederland 3 aan een nieuw commercieel bedrijf, geen rtl of sbs. Die hebben genoeg zenders nu. Verfrissend en leuk :D

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>