Kuyl (Nieuwsuur): Twijfel over onafhankelijkheid mag niet

Carel Kuyl, de hoofdredacteur van het nieuw te maken Nieuwsuur, reageert tegenover persbureau ANP op de ontstane commotie nu beoogd presentatrice Eva Jinek afhaakt. Zij vindt dat er een onwerkbare situatie is ontstaan nu haar relatie met Bram Moszkowicz zo wordt bekritiseerd door de hoofdredactie. Kuyl: “Er mag geen enkele twijfel bestaan over de journalistieke onafhankelijkheid, zeker niet van Nieuwsuur. De rubriek is helemaal gebaseerd op objectieve journalistiek en daarom mag er geen spoor van twijfel bestaan over de onafhankelijkheid van de presentator. Daarmee zeg ik niets over de integriteit en professionaliteit van Jinek. Die staat buiten kijf.”

Kuyl vindt het niet handig als zijn boegbeelden een relatie hebben met bekende nieuwsfiguren. In dit geval dus Moszkowicz, al kan het ook om Mark Rutte of iemand anders gaan die veelvuldig in de actualiteitenrubrieken opduikt. “Moszkowicz is een strafpleiter met dossiers die vaak onderdeel zijn van NOVA en dat zullen blijven in Nieuwsuur. Holleeder, Hells Angels, noem maar op. Dat zal in de toekomst niet anders zijn. Hij oogst veel waardering als topadvocaat en doet grote zaken. Daarom is hij ook zo bekend. Een privérelatie tussen hem en een journaliste leidt tot vermenging en is niet verstandig.”

Jinek zou Nieuwsuur gaan presenteren samen met Twan Huys, terwijl Nova-presentatrice Clairy Polak verslaggever wordt. Een opvolger is nog niet bekend. “We gaan nu met de NOS zoeken naar de best mogelijke kandidaat. Het lijkt me niet verstandig om de gesprekken met Clairy Polak over te doen. Zij is juist dolgelukkig en enthousiast met haar toekomstige rol als interviewer op locatie voor Nieuwsuur.”

Zie ook:
- Eva Jinek niet langer welkom bij Nieuwsuur
- ‘Eva Jinek mogelijk toch niet in Nieuwsuur’
- Eva Jinek en Twan Huys doen Nieuwsuur
- NOS en NPS werken aan nieuw Nova
- Clairy Polak blijft op late avond met Nieuwsuur

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Kuyl (Nieuwsuur): Twijfel over onafhankelijkheid mag niet

 1. Jeffrey

  En dus krijgen we Astrid Kersenboom. Nou, dan heb ik liever Eva hoor!

    /   Reply  / 
 2. albert

  evaaaaa…
  please, doe het toch!
  carel; wegwezen!

    /   Reply  / 
 3. pipo

  jinek, gewoon zelfbenoemd journaliste en voorleesmeisje, dat zich omhooggeneukt heeft, dus opzouten……

    /   Reply  / 
 4. Chantal

  Wat een geneuzel allemaal dit. Zij is toch niet de enige die dit programma zou gaan presenteren? Moszkowicz domineert nu ook weer niet dagelijks het nieuws (al is hij natuurlijk wel weer de advocaat van Wilders).Je kunt evengoed toch schuiven met toewijzen van items. Bovendien vind ik het belachelijk dat haar baas (NOS) zich met haar priveleven bemoeit.
  Als dit allemaal betekent dat Clairy Polak weer in beeld zou komen als studiopresentatrice, vind ik het persoonlijk wel weer een positief gevolg van dit hele gedoe.

    /   Reply  / 
 5. Topmodel

  De jaloezie spat er vanaf. Bram zit geregeld in Boulevard en weet zorgvuldig zijn woorden te kiezen en verteld in feite wat we al weten en wat we mogen weten. Nieuwsuur is niets anders dan een programma dat op zoek gaat naar informatie en dat met het publiek deelt, het gaat dan natuurlijk niet over geheime gesprekken tussen advocaat en client. Dus waarom ze zo moeilijk doen is mij een raadsel.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>