Plan alternatieve publieke omroep: nieuws- en cultuurzender

Er is een plan gemaakt om de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) grondig te hervormen. Als het aan de ontwerpers van het plan Andere Publieke Omroep ligt, komen er straks twee reclamevrije publieke tv-zenders: eentje voor nieuws en actualiteiten, de ander voor kunst & cultuur. Amusement, spelletje, buitenlandse WK-wedstrijden en infotainment is geen plaats, dat mogen de commerciële zenders gaan doen.

Dat is het ideaalbeeld van de werkgroep Andere Publieke Omroep. Ook het aantal publieke radiozenders wordt sterk teruggedrongen. De werkgroep overhandigt het plan (hier online in te zien) woensdagmiddag aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer en aan informateur Uri Rosenthal.

De initiatiefnemers, onder wie voormalig AVRO-directeur Ad ‘s-Gravesande en oud-hoofdredacteur Nico Haasbroek van het NOS Journaal, stellen dat hun omroepmodel 370 miljoen euro per jaar kost, de helft van het huidige budget.

Mocht het plan integraal worden overgenomen door de bewindvoerders, dan krijgen de commerciële zenders in dit land ook eindelijk hun zin. Geen verstoring meer van de advertentiemarkt door de publieke omroep. En ze hoeven ook niet langer te concurreren met grote shows als Mooi! Weer de Leeuw, Boer Zoekt Vrouw, Op Zoek Naar Mary Poppins, Lingo, Ranking the Stars en ga zo maar door.

Het levert de commercielen vrijwel zeker veel meer inkomsten op en daardoor ook meer programmabudget. Nu nog moeten RTL 4 en SBS 6 met name in het weekend opboksen tegen publieke programma´s die ook vrij eenvoudig bij henzelf uitgezonden hadden kunnen worden.

De NPO zelf is juist vorige week een charmeoffensief gestart, waarin het belang van een de publieke omroep zoals deze er nu staat getracht wordt te onderstrepen. Mocht er een coalitie van met VVD en PVV komen, dan is het terugdringen van het budget voor de publieke omroep bijna onvermijdelijk. De drie zenders en vijf radiostations kosten nu jaarlijks grofweg 750 miljoen euro.

Zie ook
- Charmeoffensief: De Publieke Omroep vertelt uw verhaal
-
Verkiezingen: NOS trekt 3x zoveel kijkers dan RTL
- KRO-baas staat open voor ingrijpende hervormingen
- Hagoort weerlegt plannen politiek bezuinigingen NPO
- Atsma (CDA): 3 publieke netten, stimuleren omroepfusies
- Verkiezingen: Minder publieke netten in nieuw kabinet?
- Hagoort wil toe naar maximaal 15 publieke omroepen

27 Reacties // Reageer

27 thoughts on “Plan alternatieve publieke omroep: nieuws- en cultuurzender

 1. Jeff0

  Goed plan! Ben benieuwd.

    /   Reply  / 
 2. martin

  De lobby van de CO in Den Haag on de PO kapot te maken
  gaat natuurlijk niet lukken.

    /   Reply  / 
 3. Chuck Bass

  Klinkt goed.

  De PO wordt helemaal niet kapot gemaakt. Maar gaat juist eindelijk om een Publieke Omroep lijken. En het bespaart de overheid geld.

    /   Reply  / 
 4. Magnetron

  Lijkt me dus helemaal niks. Entertainment hoort ook bij een publieke omroep.

    /   Reply  / 
 5. Martijn

  Zou een hele goede ontwikkeling zijn! PO waarvoor hij bedoelt is en de 2 commercielen die meer programmabudget zullen hebben en daardoor betere programma´s neer zullen zetten. Ik juich het toe!

    /   Reply  / 
 6. Martijn

  zal een strijd worden wie boer zoekt vrouw en dergelijke dan mogen gaan uitzenden.

    /   Reply  / 
 7. Martijn

  Hoe moet dat eigenlijk als deze plannen doorgaan?? Omroep max kan direct stoppen met de shows van Ron Brandsteder die eraan komen, Andre van Duin. Zou mij niks verbazen als omroepen als de Tros dan commercieel gaan.

    /   Reply  / 
  1. Rick

   Het is nog niet gezegd dat deze aanpassingen morgen in gaan. Daar zal ongetwijfeld een jaar (en misschien wel meer) overheen gaan.

     /   Reply  / 
 8. Brian

  Denk dat RTL en SBS hier enorm blij mee zijn. Programma’s als Op zoek naar, Boer zoekt vrouw en Ranking te stars willen ze vast heel graag uitzenden. Denk ook eens aan de presentatoren, Paul de Leeuw gaat dan vast over naar commerciele tv, wat gedacht van Caroline Tensen, Yvon Jaspers, Sophie Hilbrand, Ruben Nicolai enzovoort.

  Nadeel van deze ontwikkeling is dat we nu in dit hele kleine land alle buitenlandse series en programma’s op de Nederlandse tv te zien krijgen, mede doordat de PO hierop inspeelt. Wanneer de commercielen als enigen dit kunnen gaan doen, ben ik bang dat ze een kleine selectie van buitenlandse programma’s kunnen gaan uitzenden, waardoor we veel missen.

    /   Reply  / 
 9. Sven van der Man

  Mensen die het een goed plan hebben natuurlijk helemaal niet door dat het dan zonde is om nog twee publieke omroepzenders te hebben. Waarom zou je daar dan nog geld in steken als niemand dan nog gaat kijken? Stop dan gelijk met de publieke omroep. Het moet gewoon een BBC model worden. Als dat betekent dat hilversum 3 verdwijnt, prima. Ander publieke omroep toont aan niet tot de intellectuele groep van Nederlanders te behoren.

    /   Reply  / 
 10. madjo

  Maar hoe zit het dan met de digitale kanalen? Worden die ook nog meegenomen in het plan, of houden we met dit plan van de 14 PO-kanalen nog maar 2 over?
  Ned 1
  Ned 2
  Ned 3
  101TV
  Consumenten 24
  Cultura 24
  Geschiedenis 24
  Best 24
  Holland Doc 24
  Humor TV 24
  Journaal 24
  Politiek 24
  Spirit 24
  Sterren 24
  [email protected]/Familie 24

    /   Reply  / 
 11. Jur

  Je moet gewoon met je takken van de Publieke Omroep afblijven! De Publieke Omroep staat voor kwaliteit, daar moet je niet in willen snijden. Ik ben het dan ook volledig eens met de (overigens heel mooie) promo’s van de PO.

    /   Reply  / 
  1. K. Winkelaar

   Prima, maar dan svp ook met je handen uit mijn portemonnee blijven. En dat doe je natuurlijk niet. Want jouw plezierige TV-avond moet ik met mijn belastingcenten betalen. Terwijl ik die meuk helemaal niet wil zien.
   Televisie is een volwassen medium, en heeft geen dubbeltje staatssteun nodig. Kranten en tijdschriften krijgen toch ook geen subsidie?

     /   Reply  / 
 12. joh

  Ongelooflijk schandalig plan. Alle sport weg. Alle series weg (te duur voor de CO). Bovendien willen RTL en SBS alleen maar winst maken met hun programma’s dus veel minder sport op tv. Bovendien weer die verschrikkelijk kutreclame-onderbrekingen tijdens de samenvattingen van het voetbal. Neen, deze gasten kijken zeker alleen maar naar praatprogramma’s over kunst en literatuur. Ook interessant, moeten ook door de PO worden gedaan, maar voor ontzettend weinig kijkers. Bovendien triest voor de luisteraars van radio 2 en radio 3. Bovendien zullen ook de regionale omroepen fors in moeten krimpen. Te triest voor woorden. Dat is ook een reden dat ik nooit voor rechts zal stemmen. De CO: een reden om je tv de deur uit te smijten.

    /   Reply  / 
  1. Rick Bosveld

   nu zitten er ook al twee reclames in de tussenbeschouwing van voetbal. als de pop zoveel kwaliteit heeft, kunnen ze ook wel een kwartiertje tussen beschouwen dat vind ik schandalig dat er tussen nieuw en tussen overgang van programmaás uberange reclames zitten

     /   Reply  / 
 13. Martijn

  2de zender is maar amper nodig hoor hier een idee:
  Zo blijft het nog de moeite waard ook,door een enkel programma toe te voegen dat ook commercieel kan. Maar dan wel programma’s die nog iets maatschappelijks/ nieuws brengen.
  18.00 NOS Journaal
  18.15 eenvandaag/sportjournaal
  19.00 DWDD
  20.00 NOS Journaal
  20.30 Dagprogrammering
  22.00 Nieuwsuur
  23.00 P&W/ KVDB

  Maandag:
  20.30 Radar
  21.15 Spoorloos
  Dinsdag:
  20.30 Opsporing verzocht
  21.15 opgelicht / Tros regelrecht
  Woensdag:
  20.30 zomergasten/wintergasten (lange intervieuw programma’s)/ hello goodbye
  Donderdag:
  20.30 Moraal ridders
  21.15 Andere tijden
  Vrijdag:
  20.30 Vermist
  21.30 Familieberichten/ over mijn lijk
  zaterdag:
  19.30 Kassa
  20.00 NOS Journaal
  20.30 Cabaret registratie ( maatschappelijk meer verantwoord)
  22.00 Tja, hier past een dit was het nieuws of wat vindt nederland
  23.00 Studio sport
  zondag:
  19.00 Studio sport
  20.00 NOS Journaal
  20.30 De Reunie (Wat mij betreft deels amusement, maar kan wel op de zondagavond) / 24 uur met…/ over vaders en zonen
  21.15 Rondom 10 / in de schaduw van het nieuws
  22.00 Zembla/ Holland doc /document
  22.30 Studio voetbal

    /   Reply  / 
 14. Zo

  ach laat het gewoon…wij betalen toch wel

    /   Reply  / 
 15. rens

  Afbreken van zoiets moois alsonze huidige zenders waar zoveel mensen plezier aan beleven en vertrouwen is zo gebeurd maar het opnieuw opbouwen lukt nooit meer. Welke nederlandse Berlusconi is er bezig om de PO in kwaad daglicht te stellen ?? Het is overduidelijk dat er een belangengroep bezig is geld te naar de commerciele te krijgen!

    /   Reply  / 
  1. Chuck Bass

   Iets moois als onze Publieke Omroep? Effe serieus heb je gedronken ofzo?

   Wat is er zo mooi aan rotzooi als Bananasplit, Lingo (seizoen 40?) Palingsoap, Spuiten & Slikken en al die andere bagger die met belastingsgeld gemaakt wordt?

   Nederland 1 lijkt net een RTL4 of SBS6 het is gewoon een commerciele zender met belastingsgeld. En dan ook nog al die STER blokken.

   Ik juich dit plan toe. Ik vind het echt onzin dat ik belasting moet betalen voor een publieke omroep die in hetzelfde vaarwater zit als de commercielen.

     /   Reply  / 
 16. KovanDijk

  Iets moois als onze Publieke Omroep? Effe serieus heb je gedronken ofzo?

  Wat is er zo mooi aan rotzooi als Bananasplit, Lingo (seizoen 40?) Palingsoap, Spuiten & Slikken en al die andere bagger die met belastingsgeld gemaakt wordt?

  Nederland 1 lijkt net een RTL4 of SBS6 het is gewoon een commerciele zender met belastingsgeld. En dan ook nog al die STER blokken.

  Ik juich dit plan toe. Ik vind het echt onzin dat ik belasting moet betalen voor een publieke omroep die in hetzelfde vaarwater zit als de commercielen.

    /   Reply  / 
 17. vinn

  Kijk alleen BNN bij de PO.. maar die kan dan mooi samengaan met Rtl5

    /   Reply  / 
  1. vinn

   Zarayda, Valiro, Dennis en Nicolette stappen dan daar heen over en nmen Spuiten en Slikken mee. Dan is er ook weer tijd voor een pesonality progamma mischien weer iets als Ibiza 24/7 maar dan bijv. Chrosonisos met Zarayda, Dennis W., Nikki, Rik en Dennis S.

     /   Reply  / 
 18. michel

  Dit plan is echt belachelijk!

  Dat het anders moet oke maar, dit is weer het andere uiterste. Het kan veel simpeler en dat is gewoon de omroepen opheffen. Nu heb je 1 baas van de publieke omroep en 3 zendermangers met, daar onder nog hun persooneel. En daaronder weer 20 verschillende omroepen met 20 directeurtjes met daaronder weer hun personeel. En dit alles moet betaald worden van grotendeels belastinggeld. Dat is belachelijk want, hierdoor zitten er dus heel veel mensen daar met een hoog salaris die eigenlijk overbodig zijn. En dat gaat weer ten koste van veel programma’s die voor dat geld gemaakt hadden kunnen worden.

  Amusement moet natuurlijk gewoon blijven. Doe het gewoon zoals in belgie of engeland. Recalme hoeft niet weg maar, als het kan dat natuurlijk wel.

  Afschaffen die omroepen en gewoon:

  Nederland 1

  breed voor de hele familie met nieuws en amusement (met uitzondering van de programma van de poscode loterij en joop van den ende theaterproducties(op zoek naar…..) want zijn gewoon gesponsorde programma’s)

  Nederland 2

  Canvas/ sportza achtige zender (dus kunst, cultuur, docu, sport en verdieping)

  Nederland 3 Overdag [email protected] (dit mag gewoon echt niet verdwijnen zo belangrijk en veel beter dan Nick en Disney xd) en s’avonds een ECHTE jongerenzender die naadloos aansluit op 3FM (die natuurlijk ook niet mag verdwijnen kom op zeg de beste radio zender van nederland)

  radio 1 laten aansluiten bij Nederland 1 (dus soort radio2 maar ook met meer geluid van nu)
  Radio 2 laten aansluiten bij Nederland 2 met veel nieuws en achtergronden
  Radio 3 3FM dus zo laten en laten aansluiten bij Nederland3
  Radio 4 Klassiek en jazz

  Overige muziekgenres (de publike omroep hoort van iedereen te zijn)via internet aanbieden even als de een aantal thema kanalen die aan sluiten bij de gewone tv kanalen met ong 5 (nieuws/ kids/cultuur/gesschiedenis en omroep archief) ben je er dan wel)

  De omroepen die in huidige vorm willen blijven bestaan met hun eigen naam en identiteit kunnen er voor kiezen om een internetzender te worden of commercieel te gaan. De gene die lid willen blijven of worden kunnen dat doen en zo kijken naar programma’s met de boodschap waarvoor ze staan er in maar, dat hoeft van mij niet bij de publieke omroep. Vind dat geloof zoiezo bij heel overbodge dingen een rol speeld en dat mag van mij wel minder of misschien zelfs wel helemaal weg. Laat iederen dat lekker zelf bepalen.

  Bij een politieke partij wil ik dat ze iets goeds doen voor ons land wat heeft het er mee te maken of iemand christelijk, moslim is of katholiek. Dat doet die gene maar in de kerk of thuis.

  Dit zelfde moet ook voor scholen zo gelden. Daar moet je komen om iets te leren en niet om te geloven in god. Dat doe je of je krijgt het van thuis mee of niet. Je hebt toch bij je werk ook geen geloof dat je de hele dag uitdraagt? Denk dat iedereen dan helemaal gek word.

  Maar goed de publieke omroep reorganiseren kan dus veel simpeler en beter!

    /   Reply  / 
 19. Pieter

  Belachelijk sport is heel belangrijk!

    /   Reply  / 
 20. Martijn

  Ik ben van mening dat de publieke omroep onafhankelijk van wat de commercieele zenders doen, programmas moet maken. De PO is voor iedereen en daar horen dan ook programmas bij die enkel entertainment zijn. Overigens is het dan wel apart dat in eerdere reacties mensen het hebben over slechte programmas van de PO, dat is nu precies het verschil met de commercieelen, de PO maakt ook programmas die maar voor een kleinere doelgroep zijn bestemd terwijl voor de meeste mensen een dergelijk programma van de buis kan verdwijnen. De commercieele zenders zullen altijd voor de mainstream kiezen en bovendien programmas waarbij succes verzekerd is. programmmas als mooi weer de leeuw en boer zoekt vrouw, zouden het nu prima doen bij sbs of rtl, maar die zenders zouden er zelf nooit mee begonnen zijn omdat het iets nieuws was en de vraag is of het succesvol is. ik denk dat wanneer het entertainment naar de commercieelen gaat het niveau oomlaag gaat. de huidige programmas van de PO zijn toch van een stuk hoger niveau dan bv alle talentenshows op SBS en RTL, omdat er bij de PO meer wordt uitgeprobeerd en het niet erg is als een programma flopt.

    /   Reply  / 
 21. Chuck Bass

  Sorry hoor maar de meeste TROS programma’s zijn nog lager dan SBS niveau.

    /   Reply  / 
 22. Pingback: WK Voetbal kost NOS 2,5 miljoen euro | Zappen

 23. Pingback: Hilversum luidt noodklok bij informateur Opstelten | Zappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>