Van Westerloo: Voorkom hakken met wegdoen amusement

Fons van Westerloo denkt dat de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een groot deel van de op handen zijn bezuinigingen kan voorkomen door afstand te doen van amusement. “Hilversum hoeft geen reservaat te worden met alleen hoogwaardige informatie en kunst en cultuur. Maar er wordt nu wel erg veel amusement uitgezonden dat ook bij de commerciële omroepen kan. Te veel”, zegt hij in De Volkskrant. Vrijwel alle politieke partijen hadden bezuinigingen in omroepland in het programma staan. De VVD en PVV zijn zelfs bereid ingrijpend te bezuinigen waarbij minstens één publiek tv-net moet verdwijnen.

Van Westerloo denkt dat de NPO beter zelf kan bezuinigen dan dat het afwacht hoe de politiek oordeelt. “Overal moet worden bezuinigd, misschien moeten er ook wel duizenden ambtenaren uit. Je moet zelf aangeven wat je als NPO belangrijk vindt – nieuws en actualiteiten, kunst en cultuur, jeugd, drama en dan aan Den Haag zeggen hoe veel geld dat kost.” Momenteel gaat er jaarlijks een slordige 750 miljoen naar Hilversum, goed voor 3.900 voltijdbanen.

Van Westerloo stelt ook dat er gesneden kan worden in overhead. Verschillende omroepdirecteuren hebben al aangegeven dat daarop 50 miljoen kan worden bezuinigd, zegt Van Westerloo in de krant. Ook fuseren helpt daarbij. “Wij kunnen zo samen met Max en de Tros”, doet hij de opmerkelijke uitspraak. Want als fuseren zo eenvoudig is, wat is dan de toegevoegde waarde van deze toetreder?

Joop Daalmeijer van de NPS (straks: NTR) valt Van Westerloo bij in zijn geste amusement te schrappen. Maar verschillende omroepbobo’s reageren verbolgen op de plannen van Van Westerloo. Max-baas Jan Slagter: “Van Westerloo zegt dat omroepen niks doen (bezuinigingen) dat is niet waar. Er wordt wel degelijk gesproken Er komt ook een plan. (…) Aandeel amusement bij de Publieke Omroep is geloof ik 8%, dus dat valt wel mee…..”

Zie ook:
- Hilversum luidt noodklok bij informateur Opstelten
-
Telegraaf-lezer wil hakken in publieke omroep
- Omroepen mogen eigen naam niet meer in programmatitel
- VVD stelt kamervragen over charmeoffensief NPO
- Charmeoffensief: De Publieke Omroep vertelt uw verhaal
- Plan alternatieve publieke omroep: nieuws- en cultuurzender

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Van Westerloo: Voorkom hakken met wegdoen amusement

 1. Zo

  Als meneer Westerloo maar zijn baan behoud is het allemaal goed

    /   Reply  / 
 2. robert

  Deze man begrijpt gewoon dat er wat moet gebeuren, al die kloot spelletjes kunnen makkelijk naar commerciele zender. Is het een succes, dan blijft het, is het geen succes dan gaat het weg.
  Deze man heeft tenminste een goede visie.

    /   Reply  / 
 3. Marc

  Amusement weg en ze geven Wilders zijn zin, publieke omroep alleen voor zijn zogenaamde ‘elite’ uiteindelijk gaat de NPO er zelfs aan, kijk maar naar ‘het gesprek’(Dat is dan een beetje wat er overblijft)is ook een roemloze dood gestorven.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>