Henk Hagoort over bezuinigingsdrift: NPO moet verbinden

De seizoensopening van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zit erop. In een film die een uurtje duurde zijn enkele nieuwe programma’s aangestipt. De nadruk lag vooral op de nieuwe, meer geprofileerde actualiteitenrubrieken. Maar natuurlijk ontkwam NPO-baas Henk Hagoort er niet aan iets te zeggen over het zwaard van Damocles dat boven publiek Hilversum hangt. Hagoort deed wat je van hem kan verwachten: zijn eigen omroepsysteem verdedigen.

“Als er bezuinigt wordt op sociale zekerheid, dan begrijpen we heel goed dat ook de publieke omroep zijn steentje moet bijdragen. Zo bezien heeft Den Haag aan Hilversum een constructieve partner. Maar geen kritiekloze partner”, aldus Hagoort.

De directeur betwist dat de publieke omroep er zou zijn om de hoogopgeleide Nederlander te bedienen, en alles voor ‘het gewone volk’ wel aan de commerciële zenders overgelaten kan worden. “De taak van de publieke omroep is verbinden. Onze programma’s bereiken wekelijks 85 procent van de bevolking. Zij horen elkaar op de radio, bespreken tv-programma’s met elkaar of komen elkaar tegen op onze chat-mogelijkheden.”

Om het verbinden kracht bij te zetten, heeft de NPO een nieuw beeldmerk; de P en de O gaan in elkaar op tot het verbindingsteken. Dit plaatje zal de komende tijd veelvuldig opduiken, zo belooft Hagoort ons.

Oftewel: Nederland is gebaat bij een brede en sterke publieke omroep. In het verleden liet Hagoort al blijken een meester te zijn in het bagatelliseren van de 750 miljoen euro die jaarlijks naar de drie publieke tv-netten + radiostations +websites gaan. “Een programma als Boer Zoekt Vrouw kost maar 4 cent per kijker per aflevering.”

Hagoort moet wel een dergelijk verhaal ophangen. Als hij zich gewonnen geeft, wordt er pas echt flink gehakt in de publieke omroepen. Nu zingt een bedrag van 100 miljoen euro rond, al berichtte het FD eerder dat het bedrag wel eens flink hoger kan uitvallen in het op handen zijnde coalitieakkoord. De NPO mag daarbij zelf gaan schrappen, al zou worden gesuggereerd vanuit Den Haag dat er wel een tv-zender weg kan.

Zie ook:
- Hagoort weerlegt plannen politiek bezuinigingen NPO
- FD: NPO moet meer dan 100 miljoen bezuinigen
- Publieke Omroepbazen presenteren eigen bezuinigingsplan
- Hilversum luidt noodklok bij informateur Opstelten

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Henk Hagoort over bezuinigingsdrift: NPO moet verbinden

 1. Bart

  Interessante informatie… Wat kost Boer zoekt Vrouw.

  0,04 euro * 15 miljoen Nederlanders * 10 afleveringen = € 6.000.000!

    /   Reply  / 
  1. Bas

   4 cent per kijker wel te verstaan! Als je uitgaat van vier miljoen, zit je op 1,6 miljoen euro. Moet zeggen dat ik dat wel nog redelijk duur vind voor een programma als Boer Zoekt Vrouw.

     /   Reply  / 
   1. Robin

    0.04*4.000.000 (kijkers) = 160.000 per aflevering (valt mee dus)

      /   Reply  / 
 2. loekf

  Ze moeten een keer ophouden met al die omroepjes. Waarom moet er een katholieke (KRO), gristelijke (NCRV), socialistische (?, VARA), evangelische (EO), Interkerkelijke Omroep zijn (IKON) etc.

  Dacht dat we toch echt niet meer in het begin van de vorige eeuw leefden.

  Als ik zo’n op zich prima programma als On Air zie, hoezo NCRV ? Deze presentator was ook al eens bij RTL4 te zijn…

  Gewoon op een hoop vegen en als je iets aan de geloof wilt doen ga ja maar zondags in de kerk zitten.

    /   Reply  / 
 3. Disneyy

  VANAF 27 AUGUSTUS NIEUWE AFLEVERINGEN VAN SONNY WITH A CHANCE OM 17:40 OP DISNEY CHANNEL!!!

    /   Reply  / 
 4. David

  Je zegt terecht dat hij sterk is in het bagatalliseren van de bedragen. Zo erg vind ik dat, als dat gebeurt. Deed die ouwe van omroep MAX ook laatst. Op die manier kan je alles weinig laten lijken. Lease nu de nieuwste BMW voor slechts € 0,02 per minuut!

  Als je dat zo moet terugrekenen naar uur/dag of whatever, schaam je je blijkbaar voor het grote bedrag wat het in werkelijkheid is.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>