John de Mol pleit voor behoud drie publieke tv-zenders

Als het aan John de Mol ligt, blijven Nederland 1, 2 en 3 gewoon behouden. De mediatycoon zou het een slecht plan vinden wanneer de 200 miljoen euro bezuinigingen uitmonden in het schrappen van een publieke tv-zender. “Een publieke omroep die een gezonde toekomst tegemoet gaat moet drie netten hebben om het publiek te bedienen”, zo stelt De Mol in de media-uitzending van De Wereld Draait Door. Mocht de nood aan de man zijn, dan heeft De Mol een commercieel plan om drie zenders in de lucht te houden.

Hij oppert om producenten timeslots in te laten kopen zodat ze hun programma’s kunnen uitzenden. Kort door de bocht gezegd was dat voor De Mol ooit de reden om tv-zender Talpa te beginnen; een lokale zender waar hij zijn formats kon uitproberen om vervolgens internationaal te vermarkten. Nu moeten buitenproducenten (zoals productiehuis Talpa) eerst een commerciële zender of publieke omroep inclusief netmanager enthousiast weten te vinden om een format via het massamedium televisie aan de kijker te slijten.

Nederland behoort nu met de Verenigde Staten en Engeland tot de top 3 van wereldspelers op het gebied van tv-formats. “Nederland is een land dat heel groot kan worden in het tv maken”, stelt John de Mol in DWDD. Maar dan moeten producenten dus wel gelegenheid hebben om die formats (laagdrempelig) uit te kunnen proberen.

‘Hilversum’ krijgt nu jaarlijks 750 miljoen euro en dat wordt stapsgewijs afgebouwd tot 550 miljoen euro in 2015, zo valt op te maken uit het regeerakkoord van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV. Henk Hagoort, voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep, heeft deze week aangegeven dat geld vooral te willen bezuinigen op organisatiekosten (fuseren van omroepen), dure sportrechten en amusement.

Zie ook:
- John de Mol denkt The Voice snel aan buitenland te slijten
- Kabinet Rutte-Verhagen houdt flink huis in Hilversum
- Hagoort wil bezuinigen op sport, amusement en digitaal

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “John de Mol pleit voor behoud drie publieke tv-zenders

 1. anoniem

  Jammer, had graag een nieuwe Talpa op Nederland 3 gehad met super series en programma’s!

    /   Reply  / 
  1. chris

   SBS 6, Veronica en NET 5 moet Talpa 6, Talpa 8 en Talpa 9 worden :D Soort RTL 4 op Talpa 6, op Talpa 8 veel buitenlandse series en op Talpa 9 iets voor de jongeren.

     /   Reply  / 
 2. edward

  laat john de mol gewoon rtl 4 helemaal overnemen.. de publieke zenders mogen voor mij wel verdwijnen hoor geen probleem mee

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>