NCRV-directeur levert 10% salaris in – en blijft topverdiener

Coen Abbenhuis, directeur van de NCRV, heeft tien procent van zijn salaris ingeleverd. Dat meldt Het Parool. De bestuurder gaat van ongeveer 250 duizend euro naar een jaarinkomen van 220 duizend euro, exclusief auto en pensioenbijdrage. Het lijkt een ruimhartig gebaar, in werkelijkheid verdient Abbenhuis nog altijd meer dan de balkenendenorm. Bestuurders binnen de publieke omroep vallen bovendien niet in de uitzonderingsregels, die gaan op voor een handjevol unieke talenten met een functie voor de camera/microfoon.

Want dat zijn grofweg de afspraken. Vijf tv-presentatoren en maximaal drie radiodeejays mogen meer dan de balkenendenorm van ongeveer 187 duizend euro verdienen. Aan bestaande contracten wordt niet gemorreld, waardoor het topverdienersbeleid niet meteen kan worden uitgevoerd.

Abbenhuis zegt in de krant over zijn loonsvermindering: “We worden geconfronteerd met forse bezuinigingen en misschien wel verregaande samenwerking met andere omroepen of andere partijen. We zullen offers moeten brengen. Met deze maatregel zet ik de eerste stap.”

De NCRV-bestuurder zegt de stap uit eigen beweging te hebben genomen. “We kunnen niet voorbijgaan aan het feit dat we 200 miljoen moeten bezuinigen. Ik loop vooruit op die maatregelen en neem mijn verantwoordelijkheid.”

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) moet volgens het regeerakkoord 200 miljoen euro bezuinigen. De NPO wil 50 miljoen bezuinigen door omroepfusies. Het streven is om naar 8 publieke omroepen toe te werken. Daarbij lijkt één grote religieuze omroep te komen – waarbij de EO zich afzondert – en dus de KRO en NCRV samengaan. Voor Jort Kelder was dit vooruitzicht reden om zijn biezen te pakken bij de katholieke omroep.

Zie ook:
- NPO wil 50 miljoen besparen met omroepfusies
- Omroepdirecteuren: 100 miljoen ja, 200 miljoen nee
- Balkenendenorm verhoogd tot 187.340 euro
- Jort Kelder staat open voor vervolg Bij Ons in de PC
- Omroepfusies: EO snuffelt aan Omroep Max

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “NCRV-directeur levert 10% salaris in – en blijft topverdiener

 1. MacJB

  Waarom moet een bestuurder 18.000 euro per maand verdienen? Ja, hij heeft een zware functie, maar 18.000 euro is gewoon heel veel geld. Waarom zijn de maandinkomens van bestuurders niet gelimiteerd op 6 a 8000 euro per maand. De gemiddelde kijker van deze omroepen verdient samen met partner nog niet eens 8000 euro…

  Belachelijk veel geld en geheel uit proportie dus!

    /   Reply  / 
 2. Oom Nia

  Natuurlijk is dit nieuwtje makkelijk af te kraken. Maar in dit geval wel terecht, want die Coen maakt ook een gebaar van niks. Het allerminst wat hij kan doen, is naar de 181000 Euro van de Balkenendenorm teruggaan (inclusief, niet exclusief, auto en pensioenbijdrage). Verdient ie nog veel te veel, want met 120.000 is ie voor deze functie echt prima gehonoreerd. Dit is geen ‘verantwoordelijkheid nemen’, dit is een aanfluiting. Dat het NCRV personeel hier niet tegen in het geweer komt. Afzetten die prutser….

    /   Reply  / 
 3. ari

  Wat nog belachelijker is wanneer je het lijstje van inkomens bekijkt die geweldige en sympathieke Jan Slagter van Omroep Max netjes op 181.000 (B-norm) zit, maar wel meer dan een ton (!) aan auto en pensioenbijdrage opsoupeert! Het kan dus altijd weer, onder de regeltjes uit komen, ook en zelfs bij Omroep Max!

    /   Reply  / 
 4. Rene

  Inderdaad een gul gebaar hoor. Dat je het durft te noemen, Zeker gezien de waardeloze programma’s die de NCRV uitzend op onze kosten. Iedereen commercieel werken en niet meer dan Balkendenorm inhalen, voor de wanprestaties van de NCRV. Of acht Coen zich beter dan de Minister President met zijn beleid?

    /   Reply  / 
 5. Prof. dr. Ruberg, jurist

  Ach ja, hoe gristelijk is deze hypocriete symboolbroeder van Calvijn… Om van te k….

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>