Reclame Maurice de Hond moet van de buis af

Duizenden mensen ergerden zich al groen en geel aan Natasja Froger, die voor een energiemaatschappij reclame maakte op televisie en abri’s. Maurice de Hond nam enkele weken geleden het stokje over. In een reclame voor de Nederlandse Energie Maatschappij (NEM) beveelt hij kijkers deze maatschappij als de goedkoopste aan. Maar de Reclame Code Commissie vindt dat De Hond hier misbruik maakt van zijn autoriteit en roept op de spot van de buis te halen.
Bij de Commissie is geklaagd over het spotje vanwege De Honds dubbele rol. Daarop is er toetsing geweest en de Commissie bevestigt nu deze klachten. Volgens de codecommissie is De Hond een deskundige met een groot gezag en zou hij om die reden geen specifieke producten mogen aanprijzen.

Het is de bedoeling om de spot voor 11 augustus in te trekken. Zo niet, dan zal de Commissie zenders oproepen het spotje te weigeren.

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Reclame Maurice de Hond moet van de buis af

 1. Frank

  Ik zeg… oen!

    /   Reply  / 
 2. m

  Ik vind de Hond helemaal geen autoriteit , eerder ongeloofwaardig en een flut figuur
  Zeker als je een maand gestalkt word door die enge NEM en je ziet dat spotje met de Hond zakt je broek echt af

    /   Reply  / 
 3. Dario

  Ik zeg: OPFLIKKEREN, ongeloofwaardig figuur. Deze malloot heeft nog nooit met welke peiling dan ook in de buurt van een definitief resultaat gezeten, wegwezen dus. Producten waarvoor hij reclame makt hoef ik sowieso niet. Het is ook te hopen dat de NOS deze man geen opdrachten meer geeft voor onderzoeken. Dan betaal ik via mijn belasting ook nog mee aan zijn inkomsten.

    /   Reply  / 
 4. cees

  Dat heeft de ruim twee weken geleden geschorste bestuursvoorzitter van Newconomy woensdag tijdens een ‘openbare bijeenkomst voor pers en aandeelhouders’ bekendgemaakt. De Hond kondigde verder aan naar de rechter te stappen om een Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAvA) af te dwingen.

  De Hond wil dat de aandeelhouders zich tijdens de BAvA uitspreken over de vraag of hij wel of niet moet aftreden. De bijeenkomst wordt volgens hem ‘onnodig lang’ uitgesteld. Dat zou niet alleen in zijn nadeel werken, maar ook de positie van het bedrijf verder verzwakken.

  Volgens De Hond had de BAvA vandaag gehouden kunnen worden, als de Raad van Commissarissen die onmiddellijk na zijn schorsing had uitgeschreven. Na het uitschrijven van een BAvA moeten er vijftien dagen verstrijken voordat de bijeenkomst kan worden gehouden.

  De Hond meent dat na alles wat er gebeurd is, verdere samenwerking met de Raad van Commissarissen uitgesloten is. Zijn terugkeer moet daarom gepaard gaan met het aftreden van de commissarissen.

  De geschorste bestuursvoorzitter stelt voor een commissie van wijze mannen te benoemen die ‘meedenkt over de toekomst van Newconomy’. De Hond zegt bereid te zijn samen te werken met Kees Scholtes, die na zijn schorsing tot CEO is benoemd.

  De benoeming van Scholtes zou al enkele maanden in de koker hebben gezeten, zo stelde De Hond. Uit een vermelding op de CV van Scholtes, die De Hond op 22 januari ontving, zou blijken dat deze al op 17 november door een lid van de Raad van Commissarissen naar president-commissaris Pieter van Hoogstraten is verstuurd.

  Het is daarom des te vreemder, zo stelt de Newconomy-oprichter, dat Scholtes pas na zijn benoeming aan een reddingsplan ging werken. Dat plan moet eind februari worden gepresenteerd. De Raad van Commissarissen had op het moment dat De Hond werd geschorst volgens hem nog geen nieuwe strategie en geen zekerheid over nieuwe financiers, ondanks dat ‘deze coup’ al twee maanden in voorbereiding was.
  Oplossing Pieterman nabij

  Newconomy stond op het punt een oplossing te vinden voor het probleem met Jakob Pieterman toen het nieuws over de schorsing van De Hond via een artikel in De Telegraaf uitlekte, zo claimt de geschorste bestuursvoorzitter. Pieterman was directeur van de door Newconomy overgenomen internetprovider WISH.

  Pieterman kreeg als onderdeel van de deal een pakket aandelen Newconomy dat hij in mei tegen een gegarandeerd bedrag kan verzilveren. Door de dalende koers van de aandelen zou Newconomy een fors bedrag moeten bijleggen.

  De Hond stond naar eigen zeggen op het punt een deal te sluiten met Pieterman over het omzetten van zijn claim in een langlopende lening. Die overeenkomst zou zijn afgeketst toen bekend werd dat De Hond op het punt stond geschorst te worden.

  De Raad van Bestuur, naast De Hond bestaand uit de inmiddels ‘uit loyaliteit’ afgetreden Oscar Appeldoorn en Ruud Smeets, zou verder onderhandelingen hebben gevoerd over twee exits (verkopen van belangen in de partnerbedrijven van Newconomy).

  Bij een daarvan zou het gaan om een deal met een waarde van 10 miljoen euro, precies het bedrag dat Newconomy dit jaar aan opbrengsten uit exits had begroot. Ook deze deal zou zijn afgeketst door de positie waarin De Hond is terechtgekomen.

  De Hond zegt over elk belangrijk besluit overleg met en goedkeuring van de Raad van Commissarissen te hebben gehad, inclusief het Nieuwjaarsbericht dat het bedrijf begin januari verspreidde. Dit bericht zou een van de voornaamste redenen zijn geweest om De Hond te schorsen.

  Het persbericht, met voorlopige cijfers over 2000, was bedoeld om het aandeel een impuls te geven. Maar een passage dat Newconomy nog 6,5 miljoen euro in kas heeft, deed de koers juist nog verder kelderen. De Hond had moeten zwijgen, zo was het verwijt.

  De handel in het aandeel Newconomy is woensdagochtend stilgelegd. Het aandeel sloot dinsdag op 2 euro. De partnerbedrijven van Newconomy spreken woensdag met de directie van het bedrijf over de ontstane situatie. Newconomy weigert commentaar te geven op de uitlatingen van De Hond.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>