RTL-Talpa is een feit. Sterfhuisconstructie vierde zender?

RTL en Talpa gaan samen verder, zo is officieel sinds een uurtje bekend. Dat betekent dat we nu volop kunnen speculeren over de toekomst. RTL is met Talpa erbij weer marktleider en kan nu dus van alles gaan doen om die positie te verstevigen. Dat is hard nodig ook, want het ging niet goed met de zendergroep.

Vier zenders
De precieze details volgen nog, maar RTL krijgt een vierde zender: RTL 9. Het ligt voor de hand dat één van de zenders wordt omgedoopt tot een sportkanaal met veel voetbal (Talpa heeft talloze uitzendrechten voor verschillende nationale competities), Formule 1 en tennis. RTL 4 kan dan het brede familiekanaal blijven, RTL 5 versterkt zich als zender voor de jongere doelgroep en RTL 7 blijft het nieuws- en herhaalkanaal.

Talpa-programma's
Verder heeft Talpa een aantal fraaie programma's om de vooravond her en der te versterken. De Gouden Kooi misstaat niet op RTL 5 en ook Deal or no Deal blijkt een gouden formule. Dan wel op een ander tijdslot dan 20.00 uur zetten, zodat GTST weer kan aansterken. Series als Gooische Vrouwen, Van Speijk en Boks zijn welkom op RTL 4, dat de laatste tijd wel erg veel leunt op CSI.

Financiële plaatje
Alles leuk en aardig, maar zoveel eigen producties kosten natuurlijk wel veel geld. Een (herhaling van een) buitenlandse serie is stukken voordeliger. Daarbij: probeer maar eens vier zenders naast elkaar in de lucht te houden.

Sterfhuisconstructie
Het zou mij niet verbazen als een sterfhuisconstructie wordt opgezet voor een zender. RTL 7 als herhaalkanaal bijvoorbeeld. De nieuwsuitzendingen overdag kunnen terug naar RTL 5 – ook niet slecht voor de kijkcijfers – en het herhalen doen we voortaan wel online. RTL zet de laatste tijd in op RTL Gemist en Tien experimenteert al langere tijd met online herhalingen, al dan niet achter een betaalslot.

Op termijn kan RTL 7 dan het loodje leggen (of RTL 9 wordt RTL 7 en RTL 9 verdwijnt, met het oog op de programmering van de afstandsbediening) en RTL kan vitaler dan ooit de concurrentie aangaan met Nederland 1 en SBS weg blijven drukken. In elk geval is Tien per september verleden tijd.

11 Reacties // Reageer

11 thoughts on “RTL-Talpa is een feit. Sterfhuisconstructie vierde zender?

 1. Valpa

  Ik mis de vrouwenzender à la Net5 bij RTL Nederland. Denk dat dat een heel goede zet zou kunnen zijn. Zet op 4 de familieprogramma’s, op 5 alles voor de jeugd, op 7 alles voor de man, zoals nieuws en sport, en op 10 alles voor de vrouw.

    /   Reply  / 
 2. Valpa

  En dan nog iets.. http://www.rtl9.nl leidt al naar de website van RTL. Dit doen rtl6.nl, rtl8.nl en rtl10.nl nog niet ;)

    /   Reply  / 
 3. Mr. Bonito

  Ik zou er maar niet klakkeloos vanuit gaan dat er een vierde RTL zender komt. Het zou wel eens kunnen zijn dat de Europese wetgeving dit niet toe laat

    /   Reply  / 
 4. RobbieBoy

  MR. Bonito. RTL Boullevard heeft al gemeld dat er een vierde zender komt

    /   Reply  / 
 5. Herman

  @ Mr. Bonito: dat staat al vast

    /   Reply  / 
 6. AnnTempe

  Zolang ze maar niet NOG minder CSI uitzenden vind ik het OK! En Bones moet ook blijven.

    /   Reply  / 
 7. Mr. Bonito

  @RobbieBoy

  Dat ze het bij Boulevard over een 4e zender hebben zegt niets.
  Hier spreekt de wetgever een woordje mee. Die staat niet toe dat er machtsblokken ontstaan.

    /   Reply  / 
 8. Bunifa Latifah Halifah Sharifa Jackson

  Hoezo machtsblok?

  De PO heeft 3 zenders en SBS ook!

  Vroeger had RTL 3 zenders en SBS maar 1 ik zie het probleem niet.

    /   Reply  / 
 9. Jeffrey

  Anntempe:

  Minder CSI zou welkom zijn eerlijkgezegd. Ik durf te wedden dat je de meeste afleveringen al drie keer gezien hebt terwijl je het zelf niet doorhad.

    /   Reply  / 
 10. Marieke

  Jeffrey:

  Waarom minder CSI, heb je er last van ofzo?

    /   Reply  / 
 11. Jeffrey

  Omdat er een overkill aan CSI is, en dat is alleen maar een excuus om niet met nieuwe series of shows te komen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>