RTL 5 ontmaskert mentalisten De Nieuwe Uri Geller

Sommige acts uit De Nieuwe Uri Geller lijken onverklaarbaar. Hoe kan het dat Rob en Emiel zo’n sterke band hebben, dat de een geblinddoekt direct kan oplepelen wat de ander in zijn hand heeft? Van cijfers op een bankbiljet tot het gedetailleerd beschrijven van een foto? En hoe weten mentalisten van te voren voorspellen welk woord er in een boek gaat worden aangeduid door een vrijwillige kandidaat? Vanaf zondag 18 april kunnen we het gaan zien in Mentalisten Ontmaskerd, een nieuwe serie te zien bij concurrent RTL 5.

Een Nederlandse mentalist die de schuilnaam TiTa Tovenaar gebruikt, zal stuk voor stuk de spraakmakende acts verklaren. “Wij vonden het interessante televisie. Ik zie het dus niet als een oorlogsverklaring aan Uri Geller of SBS”, aldus RTL-woordvoerder Karin Bouwknegt in De Telegraaf.

Ze vervolgt: “Mentalisme staat in de belangstelling. Het is al honderden jaren oud. In de negentiende eeuw maakten goochelaars al veelvuldig gebruik van hun mentale kracht. Er is echter nog nooit een tv-programma gemaakt waar werd uitgelegd welke trucjes worden gebruikt. Er komen in elk geval geen buitenaardse krachten aan te pas. Zo veel is mij duidelijk geworden nadat ik heb gezien wat er is gemaakt.”

Ze voegt toe: “Ik wil wel even duidelijk zeggen dat dit programma niet tornt aan de spirituele krachten van Char of Derek Ogilvie. Dat is heel andere koek. Deze mediums hebben echt contact met overledenen. Mentalisten daarentegen zijn bijzondere goochelaars die op een fenomenale manier gebruikmaken van intuïtie, hypnose, psychologisch inzicht, illusies en geheugentechniek. Dat is het verschil. Je kunt dit programma ook zien als een hommage aan hoe knap mensen als Uri Geller eigenlijk te werk gaan.”

En met een programma als dit – ik vind het zeker interessant om te gaan kijken, zelfs al kun je nu al veel verklaringen van stunts vinden op YouTube – lijkt dit toch echt het laatste seizoen van De Nieuwe Uri Geller. Je ziet nu al dat veel stunts worden herhaald, zij het in een variant. Het gaat steeds meer om de show eromheen, zoals The Joker of She-Mask. Desalniettemin blijf ik het allemaal spectaculair vermaak vinden.

Wie zal er overigens achter TiTa Tovenaar schuilgaan? Is het een wraakactie van Hayashi, die door SBS is gewezen nadat hij in verband is gebracht met pikant contact met minderjarigen? Of zal het een afvallige zijn uit eerdere liveshows?

Zie ook:
- De Nieuwe Uri Geller: diskwalificatie Kevin, magneetvrouw terug
- Kijkcijfers vrijdag: Uri Geller en De Munk-soap krabbelen op
- Uri Geller broedt op spraakmakende act
- SBS: ‘Het gaat prima!’ & ‘Licht aan einde tunnel’

23 Reacties // Reageer

23 thoughts on “RTL 5 ontmaskert mentalisten De Nieuwe Uri Geller

 1. poppie

  hoe laat dan? Gaat Wipe Out verplaatst worden? Lijkt me ook niet dat ze Spartacus van zender gooien?

    /   Reply  / 
  1. stefan

   ehh, spartacus is op 7 hoor :P
   of hebben ze dat nu weer veranderd??

     /   Reply  / 
  1. Martijn

   hahah, leuk om te weten hoe die truc van mike gaat met die blinddoek, waar aluminium al niet goed voor is!

     /   Reply  / 
 2. YouTube

  Alleen jammer dat ‘TiTaTovenaar’ zegt dat mediums wel echt zijn, dat is dus écht niet uit eigen initiatief, iedereen die zich verdiept in deze bovennatuurlijke zooi weet ook dat mediums fake zijn…

    /   Reply  / 
  1. Herman Roggeveen Auteur

   Dat zegt de woordvoerder, niet TiTa Tovenaar.

     /   Reply  / 
 3. D

  Geweldige reactie, om daarna maar meteen even te zeggen dan Char en Derek niet nep zijn..

  Toevallig bij RTL uitgezonden?

    /   Reply  / 
 4. JB

  Nogal een verbazend bericht, zo is de naam van de figuur nogal typisch en staat er geen uitzendtijdstip bij… ruikt naar 1 april..

    /   Reply  / 
  1. YouTube

   vanaf 18 april, 20:00 tot 20:30

     /   Reply  / 
 5. HvdG

  1 April !!!

    /   Reply  / 
 6. Daan

  Kan zeker een 1 april grap zijn, maar kan ook zeker een nieuw programma zijn. Op dit moment zenden ze de amerikaanse versie uit “Goochelaars ontmaskerd”. Ik denk overigens niet dat het een afvaller van Uri is, aangezien hij diverse trucs gaat uitleggen en de meeste kandidaten in de show toch maar 1 of enkele trucjes kennen.

    /   Reply  / 
  1. Topmodel

   ik vind het erg kinderachtig van rtl. Maar Goochelaars ontmaskerd uitzenden deden ze ook vorig jaar tijdens uri geller. Dit zijn trouwens herhalingen aangezien je de stem van de onlangs overleden Grollenberg hoort. En juist dat seizoen onthulde al wat mentale trucjes. Ik vind het eerlijk gezegd overbodig en zeer kinderachtig van rtl om dit te doen maar tegelijk te zeggen dat char en derek wel echt zijn. Iedereen weet dat het allemaal nep is, waarom de leukigheid je zelf afvragen hoe ze het toch doen verpesten door al dit soort zooi uit te zenden. Ik weet dat er een uitknop op mijn tv staat, maar dat maakt rtl niet minder kinderachtig. Ik hoop dat rtl afgestraft wordt net zoals sbs afgestraft wordt door het claimen van mijnnaamismicheal.nl en de nu slechte kijkcijfers voor hun move like michael jackson.

     /   Reply  / 
   1. Fred

    Fijn hoor, al die stoere, nuchtere en intelligente reacties van mensen die beweren dat alles maar nep is. Mijn hemel zeg, wie echt met gezond verstand, nuchter- en onbevangenheid naar Char, Ogilvie en programma’s als ‘Het zesde zintuig’ kijkt, moet simpelweg toegeven dat er wel èrg veel opmerkelijks en ‘toevalligs’ tussen zit. Op zijn zachtst gezegd! Dat er veel commercie bij komt kijken is ook waar, maar dat doet niets af aan de talenten van veel paragnosten en mediums. Verklaren kan ik het ook niet, maar sceptici kunnen het ook niet verklaren, er blijven sowieso veel vragen open.
    Wat dat programma betreft waarin mentalisten worden ontmaskerd, ik ben benieuwd. Vooralsnog zou Pim wel eens gelijk kunnen hebben dat alleen de voor de hand liggende trucs worden ontmaskerd. Maar nogmaals: ik zie wel.

      /   Reply  / 
 7. Pim

  Het is geen Aprilgrap. Ik ben namelijk al bij de opnames geweest.

  Is een maand geleden al opgenomen, toen moest het nog verkocht worden. Is nog sneller gegaan dan ik had verwacht.

  Was niet heel veel speciaals hoor. Vond het zelf een lachwekkend aftreksel van Goochelaars Ontmaskerd. Zaten zelfs trucs bij die je zo kon raden, zonder uitleg…

  Ben benieuwd hoe het op TV gaat overkomen.

    /   Reply  / 
 8. TubeParade

  Echt alle filmpjes bekijken en gelijktijdig de volgenden alweer opzoeken en
  klaarzetten in een afspeellijst
  Of gewoon willekeurig gerelateerde filmpjes laten afspelen.
  Het kan allemaal in TubeParade.com

    /   Reply  / 
 9. Mark ketelaar

  Grappig dat de mensen zeggen wat wel en niet mogelijk is .
  Men weet 4% van het universum en het leven is een wonder.

  Alleen de echte simpele zielen zeggen dit kan wel en dat niet .

  Eng he dingen die je niet kunt zien of verklaren , wil niet zeggen dat het onmogelijk is .

  Heb zelf dingen meegemaakt die geweldig en vreemd zijn , prachtig gewoon .

  Niets is onmogelijk .

    /   Reply  / 
 10. rescuew

  Ze voegt toe: “Ik wil wel even duidelijk zeggen dat dit programma niet tornt aan de spirituele krachten van Char of Derek Ogilvie. Dat is heel andere koek. Deze mediums hebben echt contact met overledenen.
  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

    /   Reply  / 
 11. Pingback: Ex-kandidaat Richard Stooker in Mentalisten Ontmaskerd | Zappen

 12. c00

  Argh… “Ze voegt toe: “Ik wil wel even duidelijk zeggen dat dit programma niet tornt aan de spirituele krachten van Char of Derek Ogilvie. Dat is heel andere koek. Deze mediums hebben echt contact met overledenen.”
  Fucking hell. Wat dacht je er van om die oplichters die mensen hun persoonlijke gebeurtenissen en emoties misbruiken om een paar euro’s te verdienen, om die nou es flink te ontmaskeren, en mentalisten die hun geld verdienen met effecten waarbij gemeld wordt dat het niet echt is in hun waarde laten…

  Ik hoop dat tita tovenaar titatyfus krijgt.

    /   Reply  / 
 13. Maggy

  Er zijn twee soorten mentalisten. De ene soort wil je, zo lang de show duurt, graag in de waan laten over bovennatuurlijke gaven te beschikken, maar zal desgevraagd eerlijk toegeven dat dat niet het geval is. Een goed voorbeeld hiervan is The Mentalist, Patrick Jane, die overduidelijk gelaatsuitdrukkingen leest, psychologische spelletjes met verdachten speelt en zo op nauwelijks andere wijze dan Columbo of Miss Marple moorden oplost.

  De andere soort, zoals Char, Derek Oglivie en Uri Geller blijven bij hoog en bij laag volhouden dat ze wel speciale gaven hebben. Dat is net zo kwalijke volksverlakkerij als sekteleiders, kwakzalvers, organisatoren van piramidespelen, balletjeballetjespelers… vul de lijst verder maar in. Dit laatste type ontmaskeren is prima.

  Aan het eerste type valt niets te ontmaskeren. Wie naar een toneelstuk gaat, hoef je achteraf niet te zeggen dat daar niet de echte King Lear op de planken stond, wie naar een goochelshow gaat weet wel dat Hans Klok niet echt kan toveren en wie naar de show van een fatsoenlijke mentalist gaat weet ook vantevoren dat die de boel fopt.

  Gefopt worden is leuk, daar betaal ik ook graag voor. Belogen worden is wat anders.

    /   Reply  / 
 14. Nick de Jong

  Meerde Mentalisten, andere en ik vinden het verschrikkelijk ze pakken ons brood af!
  Dat kan je toch niet maken! Wij oefenen en oefenen voor dit soort dingen daar zit onwijs veel tijd en geld in, en nu gaan ze het weer op tv even gratis uitleggen!

  Dit kan je niet maken!

  Met Magische Groet Nick de Jong

    /   Reply  / 
 15. jorno

  NOU IK VIND HET NIET LEUK OMDAT ZE DAN DE HELE SERIE URI GELLER
  verpest wordt . nou dan hoef ik niet te kijken
  ik hoop dat ze de she mask niet gaan onthullen want anders is het niet meer spannend!!! :(

    /   Reply  / 
 16. Lijn

  Helaas zegt ze dat mediums zoals ogilvie wel echt zijn, deze kneusjes werken voor RTL waardoor titatovenaar nooit zal zeggen dat het neppe troep is.
  Maar ben wel blij dat het opgedikte programma van Uri een x ontkracht word

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>