Eerste audities X Factor voortaan met publiek

Het vierde seizoen van X Factor ondergaat een ingrijpende verandering. De eerste audities vinden niet langer plaats in een hotel voor een vierkoppige jury, maar in het theater met een zaal vol publiek. RTL en Blue Circle volgen daarmee het Britse voorbeeld, waar kandidaten al jarenlang auditeren voor honderden mensen publiek tegelijk. Tot op heden was Holland’s Got Talent de enige tv-talentenjacht waar talent zich meteen aan een volle zaal presenteert.

In de filmpjes die van de andere kant van het water zijn komen overwaaien, kan het erg goed werken, zo’n zaal vol publiek. Toch heb ik dat in Holland’s Got Talent nog niet zo meegemaakt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er de nodige claqueurs zitten, mensen die zijn ingehuurd om vooral hard te klappen of heel hard boe te roepen, ongeacht de kwaliteiten van de auditant. Ook vind ik dat de jury vaak overdreven enthousiast en extatisch reageert.

Toch heeft zo’n publieksauditie ook zijn voordelen. Waylon heeft bijvoorbeeld echt gewacht op zo’n talentenjacht omdat je een volle zaal niet in het ongelijk kunt stellen. De kans op manipulatie in de montage of een oneerlijk juryvoordeel is zo minimaal. Toch was Jacqueline Wensing bij de RTL-variant van Holland’s Got Talent van mening dat ze onheus is bejegend.

Het vierde seizoen van X Factor is naar verwachting begin 2011 te zien op RTL 4, nadat eerst nog The Voice wordt uitgezonden. Welke jurysamenstelling X Factor heeft, is nog niet bekend. In de afgelopen reeks gaf Gordon aan niet langer met zijn drie medejuryleden verder te willen.

Zie ook:
- RTL 4 jaar lang op vrijdagavond met talentenjacht
- RTL plaatst The Voice tegenover SBS’ Popstars
- Marginale overwinning Jaap bij X Factor: 51% tegen 49%
- Gordon blaast jury X Factor op

15 Reacties // Reageer

15 thoughts on “Eerste audities X Factor voortaan met publiek

 1. Steffan

  Seizoen 4 van Xfactor heeft gewoon dezelfde juryleden ;) ..

  Gordon heeft het allang uitgepraat met ze, en hij en de anderen zijn er achter gekomen dat ze niet meer zonder elkaar kunnen. Ze vormen 1 sterk team.

  Over die audities voor publiek, dit kan heel leuk worden. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat Popstars dit jaar al zou doen, maar gelukkig niet. haha.

  Bij HGT vind ik het publiek wat tegenvallen, maar dat komt ook omdat het voornamelijk jeugd is wat er zit.

  Ik zit alvast klaar voor xfactor 2011 :D ..

    /   Reply  / 
 2. noname

  Jah volgens mij ook, gordon heeft uitgepraat en nu is alles goed :D . Yeaah eindelijk audities voor publiek. Dit kan leuk worden hahaha, bij HGT is het misschien nog allemaal even wennen voor RTL??? Maar ik zit er klaar voor XFACTOR 2010.

  PS. Herman hoe kom je aan deze informatie?

    /   Reply  / 
  1. Herman Roggeveen Auteur

   Is vorige week verteld op de najaarspresentatie voor adverteerders en relaties. En aanwezigen zijn zo vrij geweest om mij op de hoogte te stellen :)

     /   Reply  / 
 3. Caitlin

  In Engeland worden de X Factor-audities niet al jarenlang voor publiek gedaan. Volgens mij vorig jaar voor het eerst. Dat leverde geweldige optredens op. Zie Jamie Afro, Olly Murs, Daniel Johnson en Stacey Solomon. Echte talenten zullen nu sneller doorgaan, want optreden voor een volle zaal met muziek wordt vaak als makkelijker ervaren dan acapella optreden voor vier juryleden in een kleine ruimte. Een verbetering van het programma. Ben benieuwd!

    /   Reply  / 
 4. E-Online

  Bij de Britse versie van X Factor auditeren de kandidaten sinds afgelopen seizoen voor publiek. Daar werkt dat zeker! Kijk maar eens op YouTube naar de audities van bijvoorbeeld Danyl Johnson of Olly Murs.

  In HGT is het publiek wat lauw. Ik erger me ook aan de juryleden (vooral Gordon en Patricia) die zo overdeven reageren.Enorm verbaasd als ze een “fenomenaal talent” gevonden hebben terwijl alle kandidaten tot nu toe gemiddeld presteren.
  En wanneer stoppen ze eens met die Paul Potts/Susan Boyle kopiën?

    /   Reply  / 
  1. edward

   Die man die zong bij holland got talent heeft gewoon talent en kopie’s zal er altijd zijn. Alleen goed toch

     /   Reply  / 
 5. sleurhutje

  Dit is om te gieren

    /   Reply  / 
 6. Tim20

  “Tot op heden was Holland’s Got Talent de enige tv-talentenjacht waar talent zich meteen aan een volle zaal presenteert.”

  dit gebeurde ook al bij de SBS-talentenjacht ‘So you wanna be a Popstar’

    /   Reply  / 
  1. Nick

   Daar was de uitvoering met publiek echt om te huilen!

     /   Reply  / 
 7. PINHEAD

  Dan zal de promo ook wel veranderen denk ik.

    /   Reply  / 
 8. Nick

  Oh zo vet!! In UK is dit een vet succes, ik wil hier zeker heen!

    /   Reply  / 
 9. Nick

  Oh trouwens dat jarenlang in UK…dat is ook pas 1 jaar, dit seizoen wordt eht 2e!

    /   Reply  / 
 10. Sander

  Yes! Ik hoopte al dat ze dit zouden doen. In de UK is dit zo gaaf, bekijk maar eens wat filmpjes. Op deze manier blijft X Factor vernieuwend en leuk.

    /   Reply  / 
 11. britney mosterd

  ik wil meedoen met x factor.maarikbenpas 9 dus mag ik nou meedoen met x factor

    /   Reply  / 
 12. Pingback: Liveshows The Voice met Martijn Krabbé en Wendy van Dijk | Zappen

 13. Pingback: Eerste audities X Factor in Heineken Music Hall | Zappen

 14. Leslie

  Woeee, ik ben zo zenuwachtig voor als ik daar sta in de HMH.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>