RTL Nieuws beloond voor verslaggeving ramp Moerdijk

De kijker heeft gisteren massaal afgestemd op het RTL Nieuws voor de verslaggeving over de ramp in Moerdijk. Het Half Acht Nieuws trok een zeldzame 2,3 miljoen kijkers. Niet eerder werd zo’n hoge score gemeten voor het Half Acht Nieuws. Ook de extra lange uitzending om 18.00 uur is met 1,6 miljoen kijkers bovengemiddeld goed bekeken, blijkt uit gegevens van Stichting Kijkonderzoek. De uitzending trok zelfs een fractie meer kijkers dan het Zes Uur Journaal en EénVandaag op hetzelfde tijdstip. Toch volgden de meeste mensen het nieuws via het Acht Uur Journaal van de NOS, waar een krappe 2,9 miljoen mensen naar keken.

Die scores zijn voor het Acht Uur Journaal echter niet ongebruikelijk, terwijl het Half Acht Nieuws duidelijk bovengemiddeld presteerde. Sowieso zitten de kijkcijfers van die nieuwsuitzending de laatste weken al in de lift.

RTL Nieuws was de eerste landelijke zender die live ging, om 16.30 uur op RTL Z. Naar die uitzending keken gemiddeld 433 duizend mensen, berekende Kijkonderzoek. De extra uitzending duurde tot 18.00 uur en werd gepresenteerd door Peter van Zadelhoff. Verslaggever Antoin Peeters was ter plaatse, in zijn bijdrages was de kijker live getuige van een serie explosies die kort op elkaar volgden. Dat leverde heftige beelden op, die later op de avond ook in andere nieuwsuitzendingen te zien waren.

De NOS kwam om 17.45 uur met een live-uitzending op Nederland 1 waar meteen 1,2 miljoen mensen op afstemden. Bij de publieke omroep is nooit het verzoek gekomen om in te breken op de dagprogrammering voor een langdurige live uitzending, wat de NOS wel kan doen wanneer zij iets ‘breaking news’ vindt. Dat was nu blijkbaar niet het geval.

Zie ook:
- NOS vond Moerdijk geen allesoverheersende calamiteit

7 Reacties // Reageer

7 thoughts on “RTL Nieuws beloond voor verslaggeving ramp Moerdijk

 1. Jan

  De NOS is gistermiddag om half 5 al met een extra bulletin gekomen op Nederland 2, met daarin de meest actuele informatie over de ramp. Er was toen volgens mij nog geen beeld, alleen een telefoonverbinding met Kees van Dam. Maar dat er pas om 17.45 een eerste live-uitzending van de NOS kwam, is dus niet helemaal juist.

    /   Reply  / 
 2. Ron

  Wat een falende NOS gister weer! Tijd dat Hand Laroes een andere baan gaat zoeken. Die laat het Journaal afglijden tot het niveau van een regionale omroep.

    /   Reply  / 
 3. rtd

  Ook was hier de regionale omroep, omroep brabant, Rampenzender… via radio en TV… Maar om 16.45 kwam er een extra uitzending ivm die ramp.. en die uitzending hebben ze herhaald tot 18.00 uur…

  RTL7 bracht alle feiten en nieuwe beelden… terwijl omroep brabant eingelijk de mensen uit de omgeving moet waarschuwen wat te doen bij rampen en van welke omvang deze is. Falende regionale zender en NOS!!!

    /   Reply  / 
 4. Liam

  Daarom gaat mijn voorkeur al sinds jaar en dag naar RTL Nieuws… ze zijn sneller, en beter met verslaggeving. En dat terwijl ze niet eens zo’n budget hebben als de NOS.

  Mijn complimenten voor RTL!

    /   Reply  / 
 5. Stoker

  maar ehh, is er dan nog wel nieuws na 4 uur vlammen kijken?
  of waar wachten we op, tot dat we live de boel spectaculair zien ontploffen?

    /   Reply  / 
 6. Dick

  De gehele publieke omroep met de NOS voorop heeft volstrekt gefaald. Terwijl normaal voor ieder onbenullig sportbericht uitzendingen worden onderbroken was de publieke omroep niet in staat ons te informeren op een moment dat er een grote calamiteit dreigde. Ik wilde graag geïnformeerd worden maar alleen de commerciële omroep met RTL 7 voorop hadden een uitstekende berichtgeving. Zelfs op het moment dat de regionale zender al tot rampenzender was omgedoopt (ook zij waren niet in staat live verslag te doen…) was er op de drie publieke zenders nog steeds niets te vinden/horen. Hetzelfde gold trouwens voor radio 1 waar de verslaggeving ook pas heel laat op gang kwam. Dat Laroes nu zegt dat hij het geen ramp vond doet niet ter zake. Het had een ramp kunnen worden en daarover willen wij worden geinformeerd. Laroes kon niet weten dat het uiteindelijk ‘goed’ afliep. En dat laatste is trouwens ook nog maar de vraag.

    /   Reply  / 
 7. Satya.

  Defensie wilde Dordrecht evacueren.Hier is van af gezien omdat de A16 al was afgesloten en de bewoners van het eiland van Dordrecht uiteindelijk toch te weinig evacuatiemogelijkheden hadden.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>